roenfr

Cărți pentru suflet

 

Keyes-Flori-pentru-algernon-small

Flori pentru Algernon de Daniel Keyes este romanul unei ipoteze deopotrivă fantastice și terifiante: ce-ar fi daca am avea puterea de a ne spori artificial inteligența, dacă îintr-o bună zi ar fi la îndemana noastră să corectăm nu doar o imperfectiune fizică, ci insuși creierul uman.
Supuşi împreună experimentului, şoarecele Algernon şi omul Charlie vor trăi, fiecare în felul său, excepţionalul situaţiei de a vedea lumea printr-un alt coeficient de inteligenţă, suportând consecinţele nebănuite ale noii stări de fapt. O carte provocatoare şi emoţionantă, care pledează pentru supremaţia sufletului în faţa minţii, oricât de remarcabilă ar fi aceasta din urmă.

Disponibil pe Internet (full-text)
Ecranizare

Caragiale-La-hanul-lui-manjoala-small

La hanul lui Manjoala de Ion Luca Caragiele este o operă cu particularități care o fac unică în contextul literaturii naționale, dar și universale; este o operă în care se disting cu ușurință trei universuri diferite: comic, tragic și fantastic.
Tema nuvelei ilustrează mitul folcloric al vrajitoarei malefice, care-i atrage pe tineri și-i intoarce din cale tulburandu-le mințile, scoțând la suprafață dorințe ascunse, dar care, odată iesiți din cercul magiei diavolești, iși reiau făgasul normal al vieții.

Disponibil pe Internet (full-text)
Audiocare
Ecranizare

IlfPetrov-12-scaune-small

Douăsprezece scaune de Ilf şi Petrov prezintă un episod al aventurilor simpaticului escroc Ostap Bender prin Uniunea Sovietică a anilor 1920 și este una din cele mai amuzante cărţi ale secolului XX. În acest volum, Ostap Bender îl ajută pe un fost nobil să recupereze comoara mamei-soacre, ascunsă de aceasta într-unul din cele 12 scaune din sufragerie, pe care statul sovietic le-a confiscat la revoluţie. În căutarea scaunelor pleacă şi un popă dornic de avere şi, împreună, vor călători de la Moscova până în Caucaz, prilej pentru noi să cunoaştem Rusia anilor `20, birocrată, proletară, lacomă, stupidă şi amuzantă.
Este cartea care vă va face să rîdeți cu poftă, cu sughițuri și cu lacrimi.

Fragment disponibil pe Internet (full-text)
Teatru la Microfon disponibil pe Internet. interpreteaza : Natasa Alexandra . Octavian Cotescu . Stefan Mihailescu Braila , Alexandru Giugaru . Horia Caciulescu

Austen-Mandrie-si-prejudecata-small

Mândrie și Prejudecată de Jane Austen ne povestește despre Elizabeth Bennet, una dintre cele cinci fiice ale unui gentleman din mediul rural al Angliei secolului al XlX-lea, se află în faţa unei dileme privind viitorul ei. Deoarece, după moartea tatălui, fetele nu aveau dreptul de a moşteni proprietatea, ea trebuia să îşi asigure o existenţă decentă, printr-o căsătorie convenabilă şi sigură. Acest lucru devine o obsesie pentru mama ei, care se arăta dispusă la orice compromisuri numai să obţină garanţia că fetele ei nu vor rămâne fără un viitor stabil şi sigur. 
După conflicte dintre cele mai diverse şi multiple momente de tensiune, povestea se încheie cu un final fericit pentru domnişoara Elizabeth şi familia ei.

Disponibil pe Internet (full-text)
Ecranizare
Audiocarte

Malot-Singur-pe-lume-small

Singur pe lume de Hector Malot: De opt ani, Remi trăieşte la buna mamă Barberin la Chavarron, în masivul central, dar atunci când soţul acesteia, Jerome, zidar la Paris, revine acasă rănit (în urma unui accident) şi ruinat, copilul află că mama Barberin nu este mama sa adevărată şi că, de fapt, este un copil abandonat. Ca să supravieţuiască, Barberin (Jerome) va vinde mai întâi vaca Roussette şi apoi îl închiriază pe Remi pentru 40 de franci unei trupe de actori ambulanţi conduse de un anume Vitalis. Acesta dă reprezentaţii cu câinii săi savanţi Capi, Dolce şi Zerbino şi cu maimuţa Joli-Coeur pentru a-şi câştiga existenţa. În timpul unei reprezentaţii la Toulouse, Vitalis este arestat şi închis pentru două luni…

Disponibil pe internet (full-text)
Audiocarte
Ecranizare