roenfr

Jean de La Fontaine, unul dintre cei mai mari fabulişti ai lumii

În spaţiile expoziţionale a serviciului Literaturile lumii se desfăşoară expoziţia de carte, dedicată aniversării a 395 de ani de la naşterea marelui poet francez din perioada clasică, moralist, dramaturg, libretist şi romancier, Jean de La Fontaine (n. 8 iulie 1621 - d. 13 aprilie 1695).

Fontaine s-a impus în literatura universală prin Fabulele sale, publicate în 12 cărți, în perioada 1668-1694. Fiind inspirat de anticii Esop și Fedru, precum și de tradițiile populare, și înzestrat cu un talent deosebit, el a depășit caracterul unilateral didactic al vechilor fabule, transformându-le în adevărate opere de artă. Vestitoare ale secolului Luminilor prin caracterul lor protestatar şi umanist, fabule lui La Fontaine îşi păstrează şi azi o prospeţime, o tinereţe care fac din el poate cel mai modern şi mai apropiat de noi dintre toţi scriitorii veacului clasic.

La expoziţia sunt prezentate mai mult de 40 cărţi – opere de La Fontaine în limba franceză din diferiț ani de ediţie, începând cu prima jumatate a secolului XIX, dar şi critica literară, enciclopedii şi dicţionare literare. Expoziţia „Jean de La Fontaine” va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii iulie.