roenfr

Virginia Woolf, creatoarea noului roman englez al secolului XX

În sala Literaturile lumii a Bibliotecii Naţionale se desfăşoară expoziţia de carte prilejuită aniversării a 135 de ani de la naşterea scriitoarei Virginia Woolf (n. 25 ianuarie 1882 - d. 28 martie 1941), reprezentantă marcantă a modernismului.

Considerată drept unul dintre cei mai importanţi şi inovativi scriitori moderni ai secolului al XX-lea, Virginia Woolf a contribuit la redefinirea artei romanului, conducându-l de la realismul de suprafaţă cu accent pe detaliul extern la străfundurile conştiinţei şi ale vieţii interioare. Prin operele sale Virginia Woolf a exercitat o puternică influenţă asupra reconsiderării posibilităţilor romanului şi a rolului femeii-scritor în viaţa artistică, a experimentat atât cu fluxul conştiinţei şi cu motivele psihologice cât şi cu cele emoţionale ale personajelor.
În cadrul expoziţiei sunt prezentate romanele şi eseurile scriitoarei în limba originalului, inclusiv cele din vestita serie “Oxford World’s Classics”, monografii biografice despre viaţa şi opera ei, scrise de Quentin Bell, Michael Whitworth şi Michael Rosenthal, lucrări de critică literară, istorie a literaturii engleze şi a mişcării moderniste, articole din reviste literare editate în Marea Britanie, S.U.A. şi Franţa.