Romanian English French
SIC2013

31.08.2013
Salonul Internaţional de carte 2013

La 31 August, la ora 12.00
în cadrul Sărbătorii Naţionale „Limba Noastră cea Română”, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova va avea loc inaugurarea ediţiei a III-a a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii (FNCL) consacrat Anului Spiridon Vangheli şi a ediţiei a XXII-a a Salonului Internaţional de Carte (SIC), care a devenit elementul-pivot al Festivalului. Ambele se vor desfăşura sub patronatul UNESCO şi al Primei Doamne a Republicii Moldova Margareta Timofti.
Printre coorganizatorii principali ai acestui eveniment de anvergură se numără Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Biblioteca Naţională a României, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Artiştilor Plastici, Societatea Bibliofililor din Moldova „Paul Mihail”, Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova, Bibliotecile Judeţene din Iaşi şi Galaţi şi alte organizaţii.
SIC va dura până la 3 septembrie şi va cuprinde în programul său: expoziţia-târg care va prezenta publicului producţia a peste 300 edituri din 18 ţări, jurizarea acestei producţii în vederea acordării premiilor SIC, un vast program de acţiuni culturale şi ştiinţifice incluzând o amplă suită de lansări şi prezentări de cărţi noi, ateliere de creaţie, o masă rotundă consacrată politicilor editoriale actuale, expoziţii de grafică de carte, pictură  şi exlibris, un atelier de traducere cu participare internaţională, o seară de creaţie a artistului poporului din Republica Moldova, tenorului Mihai Munteanu, un colocviu biblioteconomic internaţional pe temele actuale ale biblioteconomiei contemporane, un atelier de creaţie al graficienilor care au ilustrat cărţile lui Spiridon Vangheli, o şedinţă expres a cenaclului „IDEAL” cu genericul „Odă limbii române”, un OPEN MIC al cenaclului REPUBLICA, o şedinţă tematică a Ateneului MOLDOVA şi multe alte activităţi consacrate cărţii, lecturii, bibliotecilor, cu participarea scriitorilor, muzicienilor şi artiştilor plastici.
Suita de manifestări de la BNRM va fi încununată de o conferinţă de presă de totalizare şi de Gala Laureaţilor ediţiei a XXII-a a SIC.
Festivitatea de închidere a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii, care va avea loc în toate localităţile Moldovei care dispun de o bibliotecă publică, va avea loc la Chişinău pe data de 10 septembrie, în incinta Bibliotecii Naţionale. În cadrul festivităţii vor fi acordate Testimoniile şi premiile laureaţilor Festivalului.
În cadrul SIC un şir de editori vor oferi cu titlu gratuit ediţiile lor vizitatorilor.
De asemenea, în zilele  cât vor dura SIC şi FNCL se va desfăşura campania naţională „CARTEA – DAR  NEPREŢUIT” cu scopul de a aduna colete de cărţi pentru fondurile şi cititorii bibliotecilor publice din republică.
Vă aşteptăm la Festival şi la Salon!

ComDePresa SIC

05.09.2012
Salonul Internațional de Carte 2012

SIC 2012 a fost consacrat aniversării a 180-a a fondării Bibliotecii Naţionale şi Anului Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. La acest Salon au participat peste 300 de edituri din 18 ţări ale lumii. Au fost expuse peste 5mii de cărţi. Au fost peste 18 mii de vizitatori.

ComDePresa Galex small

09.04.2012
Gala Premiilor Naţionale GALEX, ediţia a II-a.

Evenimentul, singurul de acest gen din Moldova, a întrunit 24 de nominalizaţi, la cele 12 categorii la care s-au decernat premii.