Biblioteca Naţională a Republicii Moldova - Programe Culturale
martie 2016
 

O expoziţie în memoria bibliologului şi scriitorului şi filosofului Alexe Rău a fost inaugurată la Biblioteca Naţională

La Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost inaugurată astăzi expoziţia eveniment „Omul dreptei cumpene”, consacrată bibliologului, scriitorului şi filosofului Alexe Rău, ex-director al instituţiei, la un an de la trecerea în eternitate.
Expoziţia cuprinde peste 300 de exponate: cărţi, reviste, manuscrise, fotografii şi CD-uri, care reflectă viaţa şi activitatea regretatului om de cultură.
Scriitorul Iurie Colesnic a menţionat că expoziţia este o încercare de a-l readuce printre noi pe Alexe Rău, care s-a stins din viaţă anul trecut. „Alexe Rău a fost un om al cărţii şi un om al filosofiei, două naturi care au concurat între ele, şi, pînă la urmă, a învins filosofia”, a constatat Iurie Colesnic.
Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, Alexe Rău a fost un om al cărţilor în deplinul sens al cuvîntului: bibliograf, bibliolog, poet, eseist, publicist, filosof şi manager de carte.
„Pe parcursul vieţii sale, el a dat dovadă de un echilibru moral, de o complexitate deontologică de invidiat, într-un timp cînd era foarte greu să-ţi menţii verticalitatea. Alexe Rău a fost un nonconformist, un om al dreptei cumpene româneşti”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.
Alexe Rău s-a născut la 23 decembrie 1953, în satul Larga, Briceni. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova (1975). A fost lector-conferenţiar la Universitatea de Stat din Moldova, bibliotecar-şef de serviciu, director adjunct al Bibliotecii Naţionale, vicepreşedinte şi secretar responsabil al Societăţii „Prietenii Cărţii”, şef al secţiei biblioteci a Ministerului Culturii. Din 1992 pînă în 2015, a fost director general al Bibliotecii Naţionale.   
A debutat editorial cu volumul de poeme ”Spune ceva”, urmat de cărţile „Uniluconul”, „Nuca lui Nevermore”, „Există şi un Dumnezeu al Bibliofiliei” (eseuri), „Jurnal parizian”, „Vino, muzică! New York”, „Pe noi nouă adu-ne”, „Magister dexit”, „Absenţa e mai mare ca prezenţa”,  „La verbvedere”, „Podul Mirabeau” şi altele.  

A fost distins cu Diploma UNESCO, Medalia Uniunii Europene, Medalia de aur a Fondului de Excelenţă de la Geneva, Medalia „Meritul Civic”, Medalia „Eminescu”, Ordinul pentru merit în grad de comandor al României, Ordinul de Onoare, Premiul Ministerului Culturii al RM, Trofeul UNESCO şi titlul onorific „Om emerit”. Alexe Rău s-a stins din viaţă la 8 aprilie 2015.

 


ianuarie 2016
 

Casa de editură Max Blecher la Republica

Casa de editură Max Blecher (Bistrița) a fost in vizită la cenaclului Bibliotecii Naționale Republica. Editura a apărut în 2010, “ca o dezvoltare a proiectului de lecturi şi ateliere de literatură contemporană „Institutul Blecher”, fondat în 2009, la împlinirea centenarului Max Blecher, de către Claudiu Komartin şi Ana Toma.” Deși e o editură tânără, la Max Blecher au apărut multe volume foarte bine primite și premiate în România. Ana Toma este graficiană și fotografă. A mai fost în Chișinău în 2009, ca invitată a proiectului Interferențe: Timișoara – Chișinău, inițiat de (timișoreanca atunci) Moni Stănilă și Casa de Cultură a Studenților din Timișoara.

Nici Claudiu Komartin nu e pentru prima oară în Moldova, el a mai fost prezent la multe lansări și lecturi din Chișinău. Iată datele lui biografice de pe blogul Un anotimp în Berceni: “Claudiu Komartin (n. 1983, București) a terminat liceul și s-a pus pe citit, pe scris și tradus. A publicat la nici 20 de ani un volum de poezie, Păpușarul și alte insomnii (Vinea, 2003), urmat deCircul domestic (Cartea Românească, 2005), Un anotimp în Berceni(Cartier, 2009) și cobalt (Casa de Editură Max Blecher, 2013).Păpușarul și Un anotimp în Berceniau fost reeditate, în 2007, respectiv 2010, nu fiindcă ar fi avut un succes enorm, ci fiindcă apăruseră inițial în tiraje derizorii. În 2012, editura vieneză Korrespondenzen i-a publicat antologia bilingvă Und wir werden die Maschinen für uns weinen lassen, tradusă în limba germană de Georg Aescht, iar în 2015 i-au apărut volumele Vrpce potaman za balu mesa (Treći Trg, Belgrad, traducere în sârbește de Ljubinka Stankov Perinac) și Bir Garip Roman (Yitik Ülke Yayınları, Istanbul, traducere în limba turcă de Gökçenur Ç.). Din 2010, este redactor-șef al revistei „Poesis internațional” și al Casei de Editură Max Blecher”.

La Casa de editură Max Blecher au fost editate volumele de debut ale scriitorilor basarabeni Anatol Grosu, Victor Țvetov și Ana Donțu, toate apreciate de cititorii din România. Cadrul 25 de Ana Donțu, deși a apărut în noiembrie, este premiat la Concursul Național de Poezie „Aurel Dumitrașcu” pentru debut în volum, organizat de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț și revista „Conta”, iar poeta a luat premiul Tânărul poet al anului 2015 la Gala Tinerilor Scriitori.

Azi, la cenaclul Republica, de la 18.30, vor avea mai multe lecturi din volumele amintite și din Dezmembrați de Adriana Carrasco. Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe pagina cenaclului. Evenimentul este sprijinit de platforma unionistă Acțiunea 2012.

 
BNRM, Serviciul Programe Culturale,
Republica Moldova, MD 2013, Chişinau,
str. 31 August 78A, birou 12,
tel.: (+373 22) 23.80.11
fax: (+373 22) 22.14.75
e-mail: progrcult@yahoo.com
  2006
  2007
  2008
  2009
  2010
  2011
  2012
  2013
  2014
  2015
  2016 / Ianuarie - Februarie - Martie
  2016 / Aprilie - Mai - Iunie
  2016 / Iulie - August - Septembrie
  2016 / Octombrie - Noiembrie - Decembrie
  2017
  2018