roenfr

Servicii de copiere

 

Electronice

Xerocopie

Copii AV

Fotocopiere

Fotografiere digitală, scanare

Referințe virtuale

 

Biblioteca Națională furnizează servicii de informare şi în mediul virtual:

Asistenta-bibliografica-emailFurnizarea de referinţe prin poşta electronică este oferită la adresele: info@bnrm.md sau bibasist@bnrm.md

Asistenta-bibliografica-skypeNe puteți adresa cerințe online pe skype/messenger: info.bnrm

 

 

Împrumut de documente în format digital

 

Imprumut-in-format-digital

 

La cererea beneficiarilor, BNRM livrează copii de documente scanate

(în conformitate cu legea despre dreptul de autor și drepturile conexe)

Serviciul se prestează contra plată – 2 lei pentru o imagine.

Difuzare selectivă a informației

 

Difuzare-selectiva

 

La cerința beneficiarilor serviciile specializate pot difuza informație recent actualizată dintr-un domeniu dat.

Tel.: 22 51 11

e-mail: bibasist@bnrm.md

Acces Internet. Wi-Fi

 

Acces-Internet

 

BNRM oferă acces nelimitat la internet pentru calculatoarele staționare plasate în sălile de lectură și WI-Fi gratuit pentru dispozitive portabile.

Cercetări bibliografice tematice, faptice și mixte

 

Cercetari-bibliografice-tematice

 

Biblioteca efectuează investigaţii bibliografice şi documentare în diferite domenii, la cererea Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Culturii, altor organisme guvernamentale şi instituţii, societăţi, agenţi economici, persoane fizice etc.

Tel.: 24-20-45, 22-51-11.

Asistență bibliografică și documentară

 

Asistenta-bibliograficaBiblioteca Națională a Republicii Moldova oferă o gamă largă de servicii de  referință și  bibliografice bazate pe utilizarea colecțiilor bibliotecii, folosind ca instrumente  de căutare cataloagele tradiționale și electronice. In paralel cu sursele tradiționale de informare, pentru o informare exhaustivă sunt folosite baze de date externe și interne, resursele rețelei Internet.

Referințe bibliografice și bibliografii la cerere :

  • Alcătuirea listelor bibliografice pentru teme de curs, diplomă, doctorat (pentru o descriere) – 1 leu;
  • Elaborarea indicilor bibliografici la comandă (pentru un titlu) – 2 lei;

Cercetări ştiinţifico-bibliografice şi informaţionale care depăşesc nivelul regulamentar de complexitate şi termenele de executare peste normele de timp în vigoare – preţ contractual.

Tel.: 022 22 51 11
E-mail: bibasist@bnrm.md

Asistență informațională și consultativă

 

Asistenta-informationala

Biblioteca Națională a Republicii Moldova oferă  asistența informațională, metodologică și consultativă pentru beneficiari, incercând  să răspundă tuturor necesităţilor de informare.
Serviciul de asistență informațională și consultativă  include:

  • Consilierea cititorilor în sălile de lectură și în zonele de acces la cataloagele electronice
  • Efectuarea referințelor orale
  • Consultarea utilizatorilor în vederea utilizării catalogelor electronice și tradiționale

De asemenea, serviciul  de asistență informațională  și consultativă vă ajută să obţineţi un răspuns clar, complet şi rapid la cele mai diverse întrebări.

Tel.: 022 22 51 11

E-mail:bibasist@bnrm.md

Împrumut în sala de lectura

 

Împrumut în sala de lectura

      Accesul la colecţiile Bibliotecii Naționale este admis numai în baza permisului de cititor.
      Consultarea publicațiilor de către utilizatori se face numai în sălile de lectură; publicațiile consultate se restituie în cursul aceleași zile.
     Servirea utilizatorilor în sălile de lectura se face în următoarele condiții:
-    Numărul de publicații care pot fi consultate de către utilizator nu va depăși 15 exemplare, edițiile periodice – colecția anuala, colecțiile speciale - 5-10 exemplare.
-    Solicitarea se face pe baza unui buletin de cerere completat cu toate datele de pe fișa din catalog sau baza de date. Pentru fiecare titlu solicitat se completează un buletin de cerere.
-    Buletinele de cerere completate și verificate se adresează bibliotecarului.
-    Literatura solicitată poate fi rezervata în sălile de lectura în ordinea următoare:
a)    Membrii Parlamentului, Guvernului și lucrătorii științifici – pe un termen de 7 zile (inclusiv și ziua când a fost solicitată);
b)    Specialiștii din diverse domenii – 5 zile;
c)    Studenții și celelalte categorii de utilizatori – 3 zile.
-    Termenul de folosire a documentelor poate fi prelungit prin telefon.
-    Servicii prioritare se acordă Președinției, membrilor Parlamentului, Guvernului și lucrătorilor științifici.
-    Utilizatorilor sunt oferite servicii suplimentare contra plata conform Regulamentului privind prestarea serviciilor încadrul Bibliotecii Naționale

Utilizatorii Bibliotecii Naționale au următoarele obligații:
1.    Să verifice, la primire, starea publicațiilor și să semnaleze  bibliotecarului eventualele nereguli constatate.
2.    Să înapoieze, în aceleași condiții, publicațiile consultate. Deteriorarea sub orice formă, detașarea și sustragerea unor pagini, fotografii, hărți, planșe, schițe etc. din publicații, atrage după sine aplicarea sancțiunilor administrative pentru prejudicierea colecțiilor în conformitate cu Instrucțiunea privind
recuperarea documentelor nerestituite în termenii stabiliți, pierdute, sustrase, distruse ori deteriorate de utilizatori sau găsite lipsă la inventar și suspendarea permisului pe o perioadă între 1-6 luni, 1 an, în funcţie de gravitatea prejudiciului cauzat.
3.    Sustragerea de publicații din colecțiile BNRM atrage după sine obligația recuperării de către utilizatorul în cauză a publicației în corespundere cu Instrucțiunea privind recuperarea documentelor nerestituite în termenii stabiliți, pierdute, sustrase, distruse ori deteriorate de utilizatori sau găsite lipsă la inventar. Tentativa de sustragere se sancționează cu ridicarea dreptului de frecventare a bibliotecii.
4.    Dreptul de a aplica sancțiunile mai sus menționate revine conducerii administrative a Bibliotecii. Eventualele contestații se pot depune la Direcție în termen de 5 zile de la      luarea deciziei de
       sancționare și vor fi analizate în Consiliul de administrație.  Hotărârea luată în cadrul acestuia rămâne irevocabilă și se va aduce la cunoștința  utilizatorului în scris. Orice atitudine clementă, de favorizare a faptei de mai sus din partea colaboratorilor BNRM, ca și neaducerea la cunoștința conducerii administrative a celor constatate, va fi echivalată cu neîndeplinirea sarcinilor de serviciu și sancționată.

 

Expertiza documentelor de bibliotecă pasibile de export

 

Elaborarea permiselor de export a publicaţiilor se efectuează de către Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, în conformitate cu Legea Republicii Moldova nr. 160 din 20.07.2017, Legea privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil (nr. 280 din 27.12.2011), Legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice (Nr. 1569 din  20.12.2002), Normele de clasare a bunurilor culturale mobile (Anexa nr.1 la ordinul nr. 235 din 11.10.2012), în baza Convenţiei despre măsurile privind interzicerea şi prevenirea aducerii, scoaterii şi exportului neligitim a dreptului de proprietate asupra valorilor culturale (Paris, 17.11.1970).

Pentru a primi permisiunea de export a operelor publicate din Republica Moldova posesorul acestora este obligat să prezinte comisiei de expertizare a Bibliotecii Naţionale 2 (două) exemplare a listei de publicaţii, pe care intenţionează să le exporte sau să expedieze listele de publicaţii pe adresa e-mail: a.tostogan@brm.md, aliona.muntean@bnrm.md

Termenul de efectuare a expertizei este de la o zi până la 14 zile.

.

Modelul  listei de publicații
LISTA PUBLICAȚIILOR PASIBILE
DE A FI SCOASE DIN REPUBLICA MOLDOVA
ÎN    _______________________________________
      (țara în care se vor expedia publicațiile)

Pruteanu Petru Ion

Pașaport străin:  serie______________ nr. _________________________

Nr. Autor Titluri Locul și anul editării Nr. de ex.
1. Sadoveanu, M. Opere alese Buc., 1970 3
2. Eminescu, M. Opere Ch., 1990 10
3. Plăcintar, E. Dicționar englez-român Ch., Știința, 1998 1
      În total: 3 titluri – 14 exemplare

Lista se întocmeşte în două exemplare, incluzând atât literatura artistică, cât şi din toate celelalte domenii, cum sunt: literatura tehnică, cea de referinţă, cea referitoare la arte, ştiinţa literară ş.a., dacă aceasta e posedată de stăpânul bibliotecii duse în străinătate.

Manualele şcolare, materialele didactice pentru pregătirea lecţiilor în şcoala medie, notele anumitor opere muzicale, afişele, cărţile poştale, ghidurile, calendarele, publicaţiile seriale (ziare, reviste), editate după 1960 se includ în listă, indicându-se într-un singur rând categoria documentelor și perioada în care au fost editate. În acelaşi fel se includ în listă atât broşurile editate de către editura „Znanie”, cât şi literatura pentru copii, în volum de nu mai mult de 10 pagini.

Se interzice scoaterea din Republica Moldova a edițiilor unice de anticariat, a operelor publicistice ce au devenit rarități bibliografice.

Informaţii mai detaliate privind scoaterea documentelor din Republica Moldova
(conform „Instrucţiunii cu privire la expertizarea publicaţiilor pasibile de export şi eliberarea permiselor pentru organele vamale din Republica Moldova”)

Formularul tipizat al listei publicațiilor pasibile de a fi scoase din Republica Moldova

 

Contact

Biblioteca Națională a Republicii Moldova
str. 31 August 1989, 78A
Serviciul Împrumut de publicații

e-mail: a.tostogan@bnrm.md

aliona.muntean@bnrm.md
telefon: (+373) 022 24 04 18 (interior  102)

 

Rezervarea documentelor solicitate

 

Posesorii unui permis de cititor la Biblioteca Națională a Republicii Moldova pot rezerva publicaţii cu minimum 24 de ore înainte, completând formularul de mai jos:

 

Utilizatorii au dreptul de a solicita rezervare, în vederea împrumutului, pentru publicaţiile care nu sunt disponibile în momentul respectiv.

La efectuarea rezervării, utilizatorului i se va comunica data programată a restituirii publicaţiei solicitate. Dacă solicitantul nu se prezintă în termen de cel mult două zile de la data comunicată, rezervarea se anulează.

(*) Utilizatorii care nu deţin permis de cititor la Biblioteca Națională a Republicii Moldova pot rezerva publicaţii, dar trebuie să îndeplinească formalitățile de înscriere înainte de consultarea publicaţiilor rezervate.

Contact

Biblioteca Națională a Republicii Moldova
str. 31 August 1989, 78A

Serviciul Arte și Hărți
e-mail: arteharti1@gmail.com
arta@bnrm.md
telefon: (+373) 022 24 04 21

Serviciul Audiovideoteca
e-mail: audiovideo@bnrm.md
telefon: (+373) 022 24 41 87

Serviciul Lectura publică staționar
e-mail: lectura@bnrm.md
telefon: (+373) 022 24 05 46 (intern 125)

Serviciul Literaturile lumii
e-mail: litera@bnrm.md
telefon: (+373) 022 22 53 59 (intern 115)

Serviciul Moldavistica și Heraldica
e-mail: moldavistica@bnrm.md
telefon: (+373) 022 24 05 51 (intern 119)

Împrumut la domiciliu

 

Prezentare și obiective

Serviciul de împrumut la domiciliu este disponibil pentru:

 • membrii titulari și membrii corespondenți ai Academiei de Științe a Republicii Moldova, profesori, doctori și doctori habilitați;
 • Președinția, Parlamentul și Guvernul;
 • persoane cu dizabilități.

 

Accesul la serviciile de împrumut este posibil în urma încheierii unui contract între utilizator și Serviciul împrumut. Clauzele contractuale sunt cele stipulate de Regulamentul de ordine interioară al BNRM privind drepturile, obligațiile și sancțiunile cititorilor.

Modificările survenite în datele personale ale utilizatorului și stipulate în fișa de înscriere la bibliotecă trebuie semnalate în cel mai scurt timp posibil pentru a fi actualizat în contractul încheiat cu biblioteca.

Care sunt condițiile împrumutului?

Se împrumută la domiciliu orice publicaţie din colecţia bibliotecii, cu excepţia următoarelor categorii de publicaţii:

 • publicaţii într-un singur exemplar;
 • publicațiile solicitate frecvent în sălile de lectură;
 • publicaţii cu sigla „depozit legal”;
 • publicaţii de referinţă: dicţionare, enciclopedii, îndrumare etc.;
 • lucrări ce aparțin patrimoniului cultural național (documente din colecţia Carte Veche şi Rară, cărţi cu autograf);
 • lucrări din fondul colecții speciale (benzi, discuri, casete, fotografii, hărți etc.);
 • publicaţii seriale (existente în mai multe exemplare);
 • teze, autoreferate.

Termenul de împrumut este de 15 zile calendaristice. La solicitare termenul de împrumut al publicaţiilor poate fi prelungit o singură dată, dacă nu există cerere de rezervare pentru această publicaţie, după care returnarea publicațiilor devine obligatorie.

Lucrările solicitate care fac obiectul unei rezervări nu mai pot fi împrumutate decât beneficiarului rezervării.

Dacă publicația dorită este împrumutată, aveți posibilitatea de a solicita o rezervare. Din momentul restituirii, cărțile rezervate sunt păstrate pentru benficiar doar 5 zile. După expirarea acestui termen, publicația reintră în circuitul împrumuturilor.

 

Sancțiuni

În cazul în care sunt încălcate prevederile regulamentare de la data încheierii contractului și pe care v-ați angajat sa le respectați, Biblioteca Națională va aplica o serie de sancțiuni cu rol preventiv și reparatoriu menite să protejeze bunurile bibliotecii și ceilalți utilizatori ai serviciilor noastre.

Sancțiunile pentru încălcarea normelor de utilizare a resurselor informaționale.

Contact

Biblioteca Națională a Republicii Moldova
str. 31 August 1989, 78A
Serviciul Împrumut de publicații

e-mail: imprumut@bnrm.md
telefon: (+373) 022 22 41 11 (interior  111)

Schimb internațional

 

Prezentare și obiective

Dezvoltarea modernă a bibliotecilor şi a biblioteconomiei precum şi creşterea vertiginoasă a valului informaţional au impus schimbul de publicaţii, mai ales cel internaţional, ca formă extrem de importantă în circulaţia valorilor culturale de la ţară la ţară. Schimbul internațional se practică azi de toate bibliotecile, ca formă eficace de completare a colecţiilor şi de valorificare a surplusului de exemplare deţinute de acestea.

Prin schimbul internațional de publicaţii Biblioteca Națională procură titluri care nu se regăsesc în colecţiile proprii şi care nu pot fi achiziţionate din alte surse: achiziţie, donaţie, transfer. .

Nu se supun schimbului documentele din categoria patrimoniului cultural național (carte veche și rară, ediții de interes bibliofil etc.).

Serviciul de schimb internațional are ca obiective:

  • cooperarea şi colaborarea cu instituţii similar de peste hotare;
  • identificarea unor potenţiali parteneri pentru schimb de publicaţii;
  • extinderea legăturilor cu instituţiile ştiinţifice, institutele de cercetare, biblioteci şi alţi furnizori de documente.

Ce oferă Biblioteca Națională la schimb?

Oferta de documente.

Ce solicită Biblioteca Națională la schimb?

Biblioteca Națională solicită documente în diverse limbi, sub toate formele de suporturi cu caracter instructiv, științific și cultural, în conformitate cu Politica de dezvoltare a colecțiilor BNRM.

Detalii.

Protocol de schimb

Schimbul internațional se realizează cu următorii parteneri.

Contact

Biblioteca Națională a Republicii Moldova
str. 31 August 1989, 78A
Serviciul Dezvoltarea colecțiilor

e-mail: completare@bnrm.md
telefon: (+373) 022 22 61 35 (interior  114)

Împrumut interbibliotecar

 

Prezentare și obiective

Prin intermediul împrumutului interbibliotecar naţional, bibliotecile din ţară pot solicita pentru utilizatorii săi, publicaţiile care nu se regăsesc în colecţiile proprii.

Împrumutul interbibliotecar cuprinde toate tipurile de documente, cu excepţia publicaţiilor de patrimoniu, menționate în art. 19 din „Legea cu privire la biblioteci” și art. 4 din „Legea privind protejarea patrimoniului cultural național mobil”, a documentelor fragile sau voluminoase, precum şi a celor solicitate frecvent pentru lectură în cadrul bibliotecii furnizoare, care decide în toate cazurile dacă documentul solicitat poate fi împrumutat.

Regulamentul privind Sistemul Naţional de Împrumut Interbibliotecar în Republica Moldova (proiect)

Condiţii de împrumut:

  • Împrumutul documentelor se realizează în baza cererii de împrumut interbibliotecar;
  • Publicaţiile primite prin împrumutul interbibliotecar se consultă numai în sala de lectură.

Termen de livrare:

Biblioteca furnizoare stabileşte perioada de împrumut a documentului (din momentul expedierii):

  1. pentru cărţi – 20 de zile,
  2. publicaţii periodice – 15 zile,
  3. microfilme – 45 de zile.

Perioada  de împrumut al documentului poate fi prelungită o singură dată pe un termen de  10 zile, doar în cazul, când documentul nu este suprasolicitat.

Notă: Persoanele fizice din ţară pot beneficia de împrumutul interbibliotecar prin intermediul oricărei bibliotececi publice raionale care este sau poate deveni abonatul BNRM.

Formulare de împrumut

Împrumutul documentelor se realizează în baza formularului tipizat al cererii de împrumut interbibliotecar, care constă din patru părți identice – formularele A, B, C și D.

Împrumutul interbibliotecar intern se realizează pe baza formularelor A, B, C, iar cererea pentru împrumutul internațional se realizează pe baza formularelor A, B, C și D, după cum urmează:

  • Formularul A este păstrat de către biblioteca beneficiară  şi este utilizat pentru a exercita controlul asupra termenului de îndeplinire a cererii de către  biblioteca furnizoare şi ţinerea la zi a evidenţei statistice.

Formularele B, C și D sunt trimise bibliotecii furnizoare;

  • Formularul B însoţeşte documentul solicitat atât la împrumut, cât şi la restituire.
  • Formularul C este reţinut de către biblioteca furnizoare ca justificare a împrumutului efectuat şi se poate utiliza pentru înlocuirea la raft a documentului împrumutat, pentru exercitarea controlului asupra termenului de consultare a documentului şi efectuarea evidenţei statistice. În caz de nelivrare a documentului solicitat, formularele B şi C se restituie  bibliotecii beneficiare.

NOTĂ: Pentru a da un răspuns mai complet biblioteca furnizoare poate indica pe versoul formularului B unele detalii, cum ar fi: rezultatele investigaţiei bibliografice în scopul identificării documentului solicitat după aparatul de referinţă, data expedierii documentului împrumutat, rechizitele poştale (nr. coletului şi a borderoului de expediere poştală) şi alte menţiuni de serviciu: motivul refuzului în satisfacerea cererii și denumirea bibliotecilor furnizoare în care a fost adresată ulterior cererea.

  • Formularul D (pe verso) poate conţine menţiuni referitoare la denumirea bibliotecilor, în care cererea circulă prin coordonare. Formularul D este reţinut la biblioteca furnizoare ca dovadă a împrumutului efectuat şi se păstrează evidența pentru statistică.

În caz de nelivrare a documentului, cele trei formulare (B, C, D) se restituie bibliotecii beneficiare.

Modelul de cerere de împrumut interbibliotecar poate fi preluat

Acoperirea cheltuielilor

Împrumutul intern este gratuit. Biblioteca  furnizoare percepe taxe  în cazul copierii documentelor în formă tradiţională sau electronică, după ce valoarea acestora şi forma de plată au fost comunicate bibliotecii beneficiare.

Împrumutul internaţional se face contra cost. Biblioteca furnizoare percepe taxe sub forma cupoanelor internaţionale IFLA (detalii privind sistemul de plată în cupoane internaționale pentru împrumutul internațional  și forma cuponului internațional IFLA vezi Anexa 3 a Regulamentului privind Sistemul Național de Împrumut Interbibliotecar în Republica Moldova  (proiect)), facturilor sau altor forme în dependenţă de regulile în vigoare din ţările respective.

Contact

Biblioteca Națională a Republicii Moldova
str. 31 August 1989, 78A
Serviciul Împrumut de publicații

e-mail: imprumut@bnrm.md
telefon: (+373) 022 22 41 11 (interior  111)

Organizarea activităților cultural

 

BNRM organizeză  evenimente culturale, educative, ştiinţifice: Saloane de carte, lansări de carte, ateneul „Moldova”, polipticul „Basarabenii în lume”, zile de cultură, cenacluri literar muzicale, seri de creaţie, cafenea filosofică, vernisaje de pictură, seri colocviale, auditorium, activităţi pedagogice, întâlniri cu persoane de creaţie, savanţi, parlamentari etc.

Organizarea-activitatilor-cultural1 small

Utilizatorii pot beneficia  de expoziţii eveniment, expoziţii tematice, itinerante, virtuale, excursii în bibliotecă.

Organizarea-activitatilor-cultural2

Servicii de restaurare a documentelor:

  • Dezinfecția documentelor;
  • Dezinsecția documentelor;
  • Curățirea manuala a documentelor, foilor, coperților;
  • cresterea bucăților de foaie lipsă, intărirea foilor;
  • unirea prin crestere de foaie caietele documentului;
  • unirea blocului prin pilire, clame;
  • cusutul caietelor;
  • croitul si lipirea forjațelor;
  • tăierea blocului;
  • confecționarea coperților de tip modern;
  • curățirea, restaurarea, emolierea coperților din piele;
  • unirea blocului cu coperta;
  • presarea caietelor, blocului,coperților;
  • presarea documentului finisat;

Serviciile sunt prestate contra plată   (conform Nomenclatorului Serviciilor cu plata prestate de biblioteci si Camera Nationala a Cartii, aprobat prin Hotarirea nr.1311 din 12.12.2005 a Guvernului Republicii Moldova). Prețul este stabilit în bază de contract.

Servicii-de-restaurare

Arenda spațiilor

 

Biblioteca îşi rezervă dreptul de a selecta evenimentele cultural-științifice.

Sala de conferințe

Sala-de-conferinte

Sala Proeropeană

Sala-Proeropeana

Sala Arte și hărți

Sala-Arte-si-harti

 

Contacte

Tel.: (+373 22) 23-80-11

E-mail: progcult@bnrm.md