roenfr

ACADEMIA  DE VARĂ PENTRU BIBLIOTECARI.  EDIȚIA 2020.  

LECTURA ȘI UNIVERSUL TEHNOLOGIILOR DIGITALE

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, organizează Academia de Vară pentru Bibliotecari, ediția 2020: Lectura și universul tehnologiilor digitale, care este orientată spre comunicarea și dezvoltarea profesională, augmentarea interesului față de profesiune, dezvoltarea competențelor de incluziune digitală, crearea serviciilor online pentru comunitate, proiectarea și prestarea serviciilor de dezvoltare a competențelor digitale pentru utilizatori.

Academia de Vară pentru Bibliotecari, ediția 2020 va fi organizată online pe platforma ZOOM. Responsabilii vor selecta 15-20 de participanți în baza formularului de aplicare online, ținând cont de criteriile de selecție stabilite.

La lucrările sesiunilor, pot participa reprezentanții tuturor bibliotecilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, care corespund următoarelor criterii:  

  • dețin statutul de membru ABRM
  • bibliotecari cu vârsta până la 35 de ani
  • bibliotecari începători, cu o vechime de muncă până la 3 ani.

Link-ul de înregistrare la Academia de vară pentru Bibliotecari, ediția 2020 îl găsiți aici

Durata: 3 zile / 28-30 iulie 2020, a câte 4 ore academice fiecare zi, total – 12 ore academice.

AGENDA ACADEMIEI DE VARĂ PENTRU BIBLIOTECARI, EDIȚIA 2020 (pdf)

Salonul muzical

„ILIE VĂLUȚĂ – LA CEAS ANIVERSAR”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la o nouă ediție a Salonului muzical, cu genericul „Ilie Văluță – la ceas aniversar”, un concert de muzică live, organizat acasă la compozitorul, interpretul, maestru de sunet TV - Ilie Văuță, alături de Dinastia Văluță, în componența căreia sunt copiii și nepoții muzicianului. Evenimentul Salonului muzical va fi organizată folosind instrumente și mijloace tehnice on-line.

Urmăriți-ne în mediul on-line pe rețelele de socializare ale BNRM- Facebook, Instagram și Youtube (@BibliotecaNatională), pe 16 iulie 2020, ora 20:00.

Expoziție aniversară
“Republica Moldova în familia Consiliului Europei: Răsfoind pagini ale istoriei contemporane”
25 ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei

Biblioteca Națională a Republicii Moldova marchează cea de-a 25-a aniversare a aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei, organizând expoziția aniversară cu genericul “Republica Moldova în familia Consiliului Europei: Răsfoind pagini ale istoriei contemporane”.
Expoziția pune în valoare realizările și impactul activităților Consiliului Europei în Republica Moldova prin colecţiile Centrului Pro-European de Servicii şi Comunicare al Bibliotecii Naționale a Republcii Moldova. La expoziție sunt expuse lucrări ce ţin de istoricul şi curentele principale de activitate ale Consiliului Europei; publicații, rapoarte și expertize care vizează direct Republica Moldova; planul de acțiune privind susținerea reformelor democratice în RM, precum și programe comune și proiecte în cadrul Parteneriatului CoE - UE pentru Moldova; publicaţii ce reflectă activitatea şi experienţa acumulată de Consiliul Europei în consolidarea şi împărtăşirea valorilor comune europene: a drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept, etc.
Urmăriți-ne în mediul on-line pe rețele de socializare Facebook, Twitter și YouTube (@BibliotecaNatională), la 13 iulie 2020, începând cu ora 10.00. Vă invităm să răsfoim alături cu experții din domeniu, unele cărți cu tematică europeană și să aflăm mai multe despre realizările şi provocările parteneriatului CoE – RM.  
Secvențe video cu participarea: dnei Elena PINTILEI, director general al BNRM; dl. Gheorghe LEUCĂ, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe si Integrării Europene, dl. Andrei CHISTOL, Secretar de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării; dnei Lilia SNEGUREAC, Director al Biroului de informare al Consiliului Europei în perioada 1997-2010 și dnei Diana SCOBIOALĂ, Director al Institutului Naţional al Justiţiei.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 iulie – 13 august 2020, spațiul expozițional, etajului 2, bloc cental (cu respectarea măsurilor şi normelor de protecţie contra COVID-19), (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).
Mai multe detalii

Expoziție de albume

„AICI SE VINDECĂ SETEA DE MÂNTUIRE”

Mănăstirile din Republica Moldova ca destinație turistică

Biblioteca Națională a Republicii Moldova propune publicului interesat Expoziția de albume „AICI SE VINDECĂ SETEA DE MÂNTUIRE". Mănăstirile din Republica Moldova ca destinație turistică. Expoziția promovează și valorifică publicațiile din colecțiile Bibliotecii Naționale și cuprinde albume, hărți turistice care familiarizează cu traseul, locația și istoricul mănăstirilor basarabene.

Astăzi pe teritoriul Republicii Moldova funcţionează 55 de lăcaşuri sfinte creştin-ortodoxe: 22 mănăstiri şi 6 schituri pentru bărbaţi, 24 de mănăstiri şi 2 schituri de maici, o mănăstire de rit vechi.

Expoziția este deschisă pentru vizitatori începând cu 1 iulie – 31 octombrie 2020, spațiu expozițional, parter, bloc central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziția personală de pictură și grafică, Antonina GRIȘCIUC și Vitalie GRIȘCIUC

„PLOAIA DE PETALE”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați Expoziția personală de pictură și grafică a artiștilor plastici Antonina GRIȘCIUC și Vitalie GRIȘCIUC cu genericul “PLOAIA DE PETALE”. Expoziția include circa 30 de lucrări executate în diferite tehnici ale artei vizuale: ulei pe pînză, acuarelă, peniță, tuș, gravură pe hîrtie. În lucrările artiștilor sunt reprezentate motive de sat și a arhitecturii Chișinăului vechi.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 25 iunie 2020, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, bloc central, etaj II (str. 31 August 1989, nr.78 “A”).

Expoziție de manuscrise și carte veche

„MĂNĂSTIRILE BASARABENE – CENTRE DE SPIRITUALITATE CULTURALĂ”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la expoziția „MĂNĂSTIRILE BASARABENE – CENTRE DE SPIRITUALITATE CULTURALĂ”, organizată în colaborare cu Instituţia Publică Biblioteca Ştiinţifică (Institut) "A. Lupan" și Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova.

Expoziția este organizată în contextul celebrării celor 600 de ani de la atestarea documentară a mănăstirii Căpriana, și oferă prilejul de a admira manuscrise şi carte românească veche, scrise în scriptoriile mănăstirilor basarabene. Documentele expuse cuprind aria cronologică dintre secolele al XVIII-lea — al XIX-lea, și constituie o prețioasă sursă documentară pentru studiul culturii și civilizației din spațiul basarabean. Manuscrisele conțin traduceri și lucrări originale realizate de călugării care au viețuit în mănăstirile Dobrușa, Noul Neamț, Căpriana, Curghi, Hârbovăț etc.

Publicul interesat va avea ocazia să facă o incursiune în istoria literaturii dogmatice și să descopere istoria circulației cărților românești și importanța lor în spațiul cultural și religios dintre Prut și Nistru.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 iunie - 31 august 2020, galeria expozițională, secția Carte Veche și Rară, et. 1, bloc II (str. 31 August 1989, nr. 78).

Reluarea activității Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova,

din 01.06.2020


Dragi utilizatori ai Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova!

Biblioteca Națională din Republica Moldova și-a reluat activitatea cu publicul, cu excepția activităților culturale din 1 iunie 2020, în conformitate cu art. 58 din Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice și Hotărârea nr.12 din 25 mai 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Accesul în instituții va fi organizat cu respectarea măsurilor igienice contra COVID-19, atât pentru utilizatori, cât și pentru personal. Rugăm utilizatorii să țină cont de măsurile impuse de autorități, care sunt totodată condiții obligatorii pe durata vizitării Bibliotecii:

-     Accesul în spațiile BNRM se va efectua selectiv, doar în interes de studiu, cercetare, consultarea bazelor de date;

-     În spațiile BNRM, personalul cât și a utilizatorii trebuie să fie echipați cu mască (medicală/non-medicală) pe toată durata vizitei, cu acoperea gurii și a nasului;

-   La intrare obligatoriu, va fi organizat triajului observațional, dezinfecţia mâinilor cu dezinfectat pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziție la intrarea în blocul nr. 1 şi blocul nr. 2 a  BNRM;

Vă informăm că în cazul suspiciunilor (temperatură crescută a pielii peste 37,3 ◦C sau simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) nu veți avea acces în Bibliotecă.

-   Să se respecte distanța de minimum 2 m între oricare două persoane și fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. Respectați indicatoarele afișate în acest scop în spațiile funcționale ale Bibliotecii;

-   Utilizarea cât mai frecventă a produsele dezinfectante puse la dispoziţia dumneavoastră în incinta bibliotecii pentru curăţarea şi igienizarea mâinilor.

-   Folosirea meselor de lucru, cu respectarea distanței de siguranță, conform indicațiilor afișate.

Programul de lucru al Bibliotecii în perioada 01.06.2020  - 01.07.2020:

luni-vineri 9.00 – 17.00,

sâmbăta, duminica – fără program.

Administrația BNRM, vă asigură că aplicăm în mod responsabil toate recomandările privind dezinfectarea zonelor de interacțiune intensă (mobilier, clanțe/mânere, uși acces, grupuri sanitare etc.).