roenfr

Expoziție de documente

„ Războiul de pe Nistru din 1992 – un război „nedeclarat”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de documente genericul „ Războiul de pe Nistru din 1992 – un război „nedeclarat””, care pune în valoare colecțiile bibliotecii despre evenimentele istorice și politice din anul 1992, Războiul de pe Nistru, separatismul transnistrean și (ne)recunoașterea internațională a Transnistriei. Expoziția cuprinde peste 100 de documente: albume, monografii, cercetări istorico-culturale, culegeri de articole, ediții periodice.


Expoziția poate fi vizitată în perioada  1 - 5 martie 2021, spațiul expozițional, etajul 2, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Lansare de carte

“Istoriografia Separatismului Transnistrean (1989–2005)”, ediția a 2-a,

de Lidia PRISAC

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea cărții “Istoriografia Separatismului Transnistrean (1989–2005)”, ediția a 2-a, elaborată de doctor în istorie, cercetător științific superior Lidia PRISAC. Lucrarea pune la dispoziția cititorului interesat abordarea subiectului ce ține de fenomenul secesiunii Republicii Moldova în perioada imediată a dezintegrării Uniunii Sovietice. Autoare face o analiză minuțioasă a lucrărilor cu referire la diferendul transnistrean, apărute în perioada 1989–2005.

Invitați speciali: Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, Universitatea de Stat din Moldova; General Ion COSTAȘ, ministru al afacerilor interne al Republicii Moldova (1990–1992), ministru al apărării (1992); conf. univ., dr. Liliana ROTARU, Universitatea de Stat din Moldova; cercet. Mihai ADAUGE, Centrul de Cercetări Enciclopedice al Bibliotecii Științifice (Institut) „Andrei Lupan”.

Evenimentul va avea loc la 2 martie 2021, ora 14:00, blocul central, etajul II, spațiul expozițional (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”) și va fi transmis on-line pe rețelele sociale ale Bibliotecii Naționale (@BibliotecaNatională) și pe pagina IDSI TV (https://idsi.md/tv).

Programul Național LECTURACENTRAL, ediția a 4-a, 2021


Biblioteca Națională a Republicii Moldova aduce la cunoștința persoanelor interesate, că organizarea și desfășurarea Programului Național LecturaCentral, ediția a 4-a, 2021, va avea loc în perioada februarie – decembrie 2021.

 
Informații suplimentare Programul Național LECTURACENTRAL, ediția a 4-a, 2021

Expoziție de documente

“... El floarea graiului o săruta pe față”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor vă invită să vizitați expoziția de documente și publicații cu genericul „ ... El floarea graiului o săruta pe față”, prilejuită aniversării a 110-a a poetului Liviu DELEANU, cunoscut ca un poet prin excelenţă, liric, stilist, remarcabil şi mânuitor iscusit al cuvîntului. Expoziția înserează circa 80 volume de poezii, traduceri editate în diferite perioade, cărți pentru copii, ediții periodice cu publicațiile autorului cât și articole despre Liviu Deleanu.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 28 februarie 2021, spațiul expozițional, etajul II, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziție de documente

„Arta scrisului de mână”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, marchează Ziua Internațională a Scrisului de Mână, desfășurată anual la 23 ianuarie, printr-o expoziție comună „Arta scrisului de mână”. Expoziția pune în valoare colecțiile de manuscrise originale și facsimile din perioada secolelor XVI-XX din colecțiile Bibliotecii Naționale și documente scrise pe pergament din epoca lui Ștefan cel Mare din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor.

Expoziția reunește adevărate opere de artă realizate de caligrafii medievali în diferite scriptorii, care se păstrează în colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor, alături de cele mai apreciate lucrări caligrafice ale lui Valeriu Herța, grafician & designer și lucrări realizate de studenții facultății Design și Poligrafie din cadrul UTM.

Exponatele vor face parte din circuitul de vizitare al Bibliotecii până în luna iunie 2020, în mod grătuit.

 

Expoziție de documente

“Personalități marcante ale istoriei și culturii naționale”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de documente și publicații din colecțiile BNRM cu genericul „PERSONALITĂȚI MARCANTE ALE ISTORIEI ȘI CULTURII NAȚIONALE”. Expoziția reunește peste 300 de titluri de documente, apărute de-a lungul timpului, ce reflectă viața și activitatea unor personalități marcante ale istoriei și culturii naționale, omagiate în anul 2021, care s-au remarcat prin contribuția inestimabilă la dezvoltarea și promovarea culturii naționale.

Expoziția este structurată în două compartimente:

· Personalități marcante ale istoriei naționale: Miron Costin, Gavriil Bănulescu Bodoni, Tudor Vladimirescu, Nicolae Iorga, Alexandru Boldur, Ion Pelivan ș. a.

· Personalități notorii ale culturii naționale: Constantin Stamati, George Bacovia, Ion Minulescu, Vasile Zagorschi, Ion Dumeniuc, Eugen Coșeriu, George Coșbuc, Vasile Vasilache, Liviu Deleanu, Lidia Istrati ș.a.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 15 ianuarie - 20 aprilie 2021, spațiul expozițional, etajul 1, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Apariție editorială la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

“Calendarul Național-2021”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a lansat „Calendarul Național-2021”.

Conceput ca un anuar enciclopedic, lucrarea cuprinde note biobibliografice despre cele mai de seamă personalități din domeniile științei, culturii și artei din țară și de peste hotare. Această publicație este destinată tuturor celor care se interesează de marele personalități și evenimente din istoria poporului român, precum și de marele figuri din întreaga lume, care au marcat prin opera și faptele lor destinul și activitatea timp de secole a popoarelor lumii.

Calendarul are 535 de pagini și cuprinde peste 375 de articole despre personalități din țară și de peste hotare, precum și circa 2000 de informații generale despre evenimentele naționale și cele internaționale aniversare din anul 2021.

”Calendarul Național-2021” scoate în evidență nume de personalități originare din Republica Moldova, include nume de referință din cultura și civilizația universală, personalități cu o contribuție marcantă din domeniile științei, culturii și artei din țară: 90-a aniversare a scriitorul și publicistul Vladimir Beșleagă; 85 de ani de la nașterea istorilui Demir Dragnev; 80 de ani de la nașterea actriței de teatru și film Paulina Zavtoni; 80 ani de la nașterea actorului de teatru și cinema Vitalie Rusu; 70 de ani de la naștere a poetului și eseistului Ianoș Țurcanu; 70 de ani de la nașterea violonistului și dirijorului Gheorghe Bananiuc, etc.

Calendarul documentează sărbătorile tradiționale, naționale, zile internaționale (mondiale) comemorative, profesionale dar și alte aniversări importante: 30 ani de la proclamarea independenței de stat a Republicii Moldova; 585 de ani de la prima atestare a orașului Chișinău; 75 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova; 55 ani de la fondarea Orchestrei de Muzică Polulară “Mugurel”, etc.

Calendarul Naţional - 2021” a fost realizat de Valeria Matvei, Natalia-Maria Șveț, Maria Ciobanu, Elena Balinschi și Tatiana Luchian.

Calendarul Național-2021