roenfr

Lansare de carte

„Valori cărturărești din biblioteca mănăstirii Noului Neamț”,  

de Igor CERETEU

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul de Istorie al Ministerului Educației și Cercetării și Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, vă invită la lansarea volumului „Valori cărturărești din biblioteca mănăstirii Noului Neamț”, semnată de Igor CERETEU, dr. hab. în istorie, un cercetător desăvârșit, un pasionat al istoriei cărții vechi și al tiparului din spațiul românesc și din străinătate. Monografia constituie o contribuție la istoria mănăstirii Noul Neamț (Chițcani), înființată în Basarabia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în timpul stăpânirii țariste. Mănăstirea a fost unul dintre principalele focare de cultură duhovnicească în rândul creștinilor din Basarabia și celor de peste Nistru și este unicul așezământ monahal din Basarabia, ale cărui valori bibliophile au fost conservate în fondurile Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova.

În prima parte a cărții este reliefată istoria constituirii și completării bibliotecii mănăstirii de la Chițcani, de la apariția primelor cărți, în anul 1861 și până la închiderea așezământului monahal la 16 mai 1962. A doua parte conține repertoriul cărților, extraselor, calendarelor și revistelor din biblioteca mănăstirii.

La eveniment participă: Octavian MOȘIN, dr. în teologie, paroh al bisericii „Întâmpinarea Domnului”; Gheorghe COJOCARU, dr. în istorie, directorul Institutului de Istorie; Ion GUMENÂI, dr. hab, cercetător științific principal la Institutul de Istorie; Valentina EȘANU, dr., cercetător științific coordonator la Institutul de Istorie; Elena FRUMOSU, ex – director al Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova; Paisie (Cecan), Starețul Mănăstirii Noul Neamț.
Evenimentul va avea loc la 25 ianuarie 2022, ora 14.00, blocul central, etajului 2, cu transmisiune online online pe canalul YouTube al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, și cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei de COVID-19. (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”

Expoziție de publicații

„VICTOR TELEUCĂ, poetul de după marginea existenței”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de documente și publicații din colecțiile BNRM cu genericul  „VICTOR TELEUCĂ, poetul de după marginea existenței”, prilejuită aniversării a 90-a de la nașterea poetului, eseistului, publicistului, traducătorului Victor Teleucă. Sunt expuse circa 100 de documente, printre care poemul de debut „Răscruce” (1958), „Neliniști” (1963), „Din patru vânturi” (1964), „Insula cerbilor” (1966), precum și ediții mai noi: „Piramida singurătății” (2000), „Ninge la o margine de existență” (2002), poemul dramatic „Decebal” (2003) și „Improvizația nisipului” (2006), apărute deja după moartea poetului. Se regăsesc în expoziție traduceri din poezia letonă, lituaniană, rusă, dar și opera poetului tradusă în diferite limbi; ediții periodice cu referințe critice, etc.

Expoziția poate fi vizitată în până pe 13 februarie 2022, între orele 10.00 – 17.00, în spațiul expozițional, etajul II, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziție de publicații

„MOLIÈRE: Viața în întregime dedicată scenei”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită la expoziția de publicații „MOLIÈRE: Viața în întregime dedicată scenei”, consacrată aniversării a 400 de ani de la nașterea marelui dramaturg francez al secolului al XVII-lea. Creator al genului „comedia înaltă”, Jean-Baptiste Molière (1622 –1673) a deschis cu opera sa o nouă etapă în dezvoltarea teatrului vest-european. În cadrul expoziției sunt prezente cca 70 de de publicații - opera marelui dramaturg francez în original, de la prima piesă de teatru, “Doctorul zburător” (1659), până la ultima, “Bolnavul închipuit” (1673); monografii despre Molière - muzician, actor și cititor; dicționare și enciclopedii literare.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 13 martie 2022, spațiul expozițional, bloc central, etaj 3 (str. 31 August 1989, nr. 78 A).

Expoziție de pictură și grafică

“Gift some Art this Winter”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Jurnalul independent online Wind.md vă invită la expoziția de pictură și grafică, în cadrul proiectului „Gift some Art this Winter”, orientată spre susținerea artei în Republica Moldova. Este un proiect în format modern despre artiștii plastici autohtoni și organizează o serie de expoziții online a lucrărilor realizate de pictori locali. Ediția de iarnă a proiectului se încheie cu expoziția lucrărilor a cinci pictori: Mihail Brunea, Iurii Palcov, Olesea Șibaeva, Anna Pronina și Maria Sclearenco.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 21 ianuarie - 20 februarie 2022, în Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei de COVID-19.

Vernisajul expoziției va avea loc la 20 ianuarie 2022, ora 15:00, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Atenție: din cauza epidemiei COVID-19 și a formatului evenimentului accesul la vernisaj va fi doar pe bază de invitație.

APARIȚIE EDITORIALĂ LA BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA

„CALENDARUL NAȚIONAL - 2022”


       Biblioteca Națională a Republicii Moldova lansează de Ziua Națională a Culturii în Republica Moldova  „Calendarul Național - 2022”.

Au trecut 30 de ani de la premiera „Calendarului Bibliotecarului”, cel care venise să dea o continuare superioară listelor de literatură la datele calendaristice memorabile și care la rândul său a devenit „Calendarul Național”, iar această publicație culturală de referință este astăzi solicitată de către principalele instituții din stat, misiunile diplomatice din țară și peste hotare, agențiile de presă și mass-media, instituțiile de cultură și educaționale, cercetători, scriitori etc.

„Calendarul Național 2022” are un caracter enciclopedic, cuprinzând nume de referință din domeniul științei, culturii și artei, personalități marcante din Republica Moldova, personalităţi notorii din România (în special din Țara Moldovei și România întregită), include nume de referință din cultura și civilizația universală. Criteriul principal de selectare a numelor fiind cel valoric. Lucrarea are 504 pagini, și cuprinde peste 303 articole despre personalități, precum și circa 2000 de informații generale despre evenimentele naționale și cele internaționale aniversare, comemorative, profesionale dar și alte aniversări importante din anul 2022.

Personalități marcante din domeniile științei, culturii și artei din țară documentate: 100 de ani de la na nașterea poetului, eseistului, traducătorului Anatol Gugel; 90 de ani de la nașterea poetului Spiridon Vangheli; 85-a aniversare a compozitorului, artist a poporului Eugen Doga; 80 de ani de la nașterea criticului literar, eminescologului Mihai Cimpoi; 80 de ani de la nașterea scriitorului pentru copii Titus Știrbu; 80 de ani de la nașterea medicului, cercetător științific Nicolae Ghidirim, s.a.

Calendarul documentează și alte aniversări importante: 565 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Ștefan cel Mare și Sfânt; 210 ani de la încheierea Tratatului de la București (1812); 190 de ani de la fondarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova; 100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria ca suverani ai noului stat român, ceremonie organizată la Catedrala Reîntregirii Neamului şi Încoronării de la Alba Iulia (15 octombrie 1922); 80 de ani de la inaugurarea Turnului Dezrobirii Basarabiei; 65 de ani de la înființarea Teatrului Național “Vasile Alecsandri” din Bălți, etc.

Echipa de autori: Elena BARBOS – BALINSCHI. Natalia – Maria ȘVEȚ, Maria S. CIOBANU.

Colegiul de redacție: acad. Andrei EȘANU (președinte), Iurie COLESNIC (vicepreședinte), Elena PINTILEI, director BNRM, dr. Iulian FILIP, dr. Ion XENOFONTOV, Elena BALINSCHI (secretar). Coordonator de ediție : Veronica BORȘ.

Evenimentul de inaugurare va avea loc la 14 ianuarie 2022, ora 11.00, Sala de conferințe “A. Rău”, etajul I, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei de COVID-19.
Calendarul Național 2022

Expoziție tematică

“România europeană - furnizor de expertiză în procesul integrării europene a Republicii Moldova”


Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare al BNRM (CPESC) organizează expoziția tematică de publicații cu genericul "România europeană - furnizor de expertiză în procesul integrării europene a Republicii Moldova", în contextul celei de-a 15-a aniversări de la aderarea României la UE. Publicațiile prezentate la expoziție reflectă experiența parcursului european al României și relațiile de parteneriat dintre România și Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Detalii:  https://tinyurl.com/bdhx4ahx  

Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 10 ianuarie - 10 februarie 2022, spațiul expozițional, Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare, blocul I, etajul 3. (str. 31 August 1989, nr. 78 A).

EXPOZIȚIE DE DOCUMENTE

ION LUCA CARAGIALE -  „...un om cât o lume”.

170 de ani de la naștere

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Teatrul Național „Satiricus. Ion Luca Caragiale”, cu prilejul marcării Zilei Culturii Naționale și aniversării de 170 de ani de la nașterea prozatorului, dramaturgului, poetului, publicistului I.L. Caragiale, organizează expoziția de documente cu genericul „ION LUCA CARAGIALE -  „...un om cât o lume”.

În contextul reconstituirii unor pagini din epoca în care s-a născut și a creat Ion Luca Caragiale, reconstituirea etapelor vieții marelui scriitor și principalelor trăsături ce-i caracterizează opera, în oglinda documentelor aflate în patrimoniul BNRM,  expoziția propune o incursiune în documentele ce reflectă actualitatea și vitalitatea operei marelui clasic al literaturii noastre.

Printre exponate se regăsesc: „Momente, Schițe, Amintiri”, opere complete semnate de I.L.Caragiale, editate la București în 1908; Calendarul literar și artistic „Dacia” pentru anul 1898, editat sub îngrijirea lui I.L. Caragiale la editura Tipografiei „Dacia”; „Reminiscențe” de I.L. Caragiale, editată la București în 1915; „Teatru”, volumul I, apărut în 1922;  versuri, proză, dramaturgie, cărți pentru copii, semnate de către I.L. Caragiale și editate în diferite timpuri, inclusiv în alte limbi; amintiri ale contemporanilor protagonistului ș.a.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 14 ianuarie - 25 februarie 2022, în spațiul expozițional, etajul I, blocul central.

Evenimentul de inaugurare va avea loc la 14 ianuarie 2022, ora 11.00, în spațiul expozițional, etajul I, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei de COVID-19.