Masacrul de la Srebreniţa
Marţi, 23 februarie, cu începere de la ora 11.00 în Sala Centrului Proeuropean a Bibliotecii Naţionale, va avea loc inaugurarea expoziţiei Masacrul de la Srebreniţa.
Autorul expoziţiei: Arhivele federale ale Bosniei şi Herţegovinei.
La eveniment vor participa directorul Arhivei din Bosnia şi Herţegovina şi directorul Arhivei Naţionale a Republicii Moldova
Masacrul din Srebreniţa este cea mai mare atrocitate din Europa de după cel de-al Doilea Razboi Mondial. În iulie 1995, orgia de sacrificare a durat cinci zile, timp în care până la 8.000 de musulmani au fost exterminaţi în mod sistematic. Actul a fost descris de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) ca un "triumf al răului." Un judecator de la tribunalul de la Haga descria, mai târziu, ce s-a intamplat acolo, ca "adevarate scene din iad scrise pe cele mai negre pagini ale istoriei umane." Mii de musulmani bosniaci au căutat refugiu în orasul balnear de la Srebreniţa, în 1995. Ei au fost protejaţi de o echipă olandeză de menţinere a păcii - formată din 100 de oameni - care n-au putut ţine piept puternicei armate sârbe ce avansa cu repeziciune. Olandezii au fost forţaţi să stea deoparte, intenţia trupelor sârbe de "epurare etnică" a fost dusă la bun sfârşit, iar activiştii olandezi nu au putut decât să fie martori la executarea civililor, notează CNN. Cu cateva zile îinainte de atac, 30.000 de musulmani au încercat să fugă la avansarea armatei sârbe. În doar câteva zile nu a mai existat nici urmă de musulman. Mulţi dintre ei au reuşit să fugă, dar unii nu au fost atât de norocoşi. Mii de bărbaţi şi băieţi în vârstă de 10 au fost adunaţi şi ucişi. Cei care au încercat să se ascundă în casele lor au fost, potrivit dovezilor prezentate la procesul generalului sârb Radislav Krstici la Haga în martie 2000, "vânaţi precum câinii şi sacrificaţi. Mai mult de 60 camioane cu refugiaţi au fost duse de la Srebreniţa în locuri de execuţie, unde prizonierii au fost legaţi la ochi şi împuşcaţi cu puşti automate. Unele dintre execuţii au fost efectuate pe timp de noapte. Buldozere industriale au împins apoi organele în gropi comune, relateaza CNN. Unii au fost îngropaţi de vii, potrivit unui poliţist francez care a adunat dovezi de la musulmanii bosniaci, Jean-Rene Ruez, şi le-a prezentat tribunalului de la Haga in 1996. El a furnizat dovezi potrivit carora fortele sârbe bosniace au ucis şi torturat refugiaţii. Strazile erau pline cu cadavre, a spus el, şi râurile erau roşii de sânge. Multi oameni s-au sinucis pentru a evita lucruri oribile precum să li se taie nasul, buzele şi urechile, a adaugat barbatul. Un soldat a abordat o femeie în mijlocul unei mulţimi, întrucat copilul ei plângea. Soldatul a întrebat de ce plange copilul şi i s-a explicat că ii era foame, la care acesta a spus " Nu ii va mai fi foame" şi i-a tăiat gâtul copilului în faţa tuturor, mai povesteste Ruez.