roenfr

Dragi colegi, prieteni şi vizitatori virtuali de pretutindeni!

2010 12 24Cu prilejul Sfintelor Sărbători de iarnă, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova vine către Domniile Voastre cu urări de sănătate, de împliniri frumoase în tot ce faceţi Dumneavoastră. Fie ca Anul 2011 să vă aducă lumină nouă în casă, în suflete şi în Ţară, iar bucuria şi gloria împlinirii să cuprindă cu suflarea lor cerească fiinţa Dumneavoastră, familia Dumneavoastră şi tot Neamul din care vă trageţi.

Nu în ultimul rând, vă dorim poftă nouă la cetitul cărţilor.

Să trăiţi, să citiţi, să înfloriţi.

La anul şi la mai mulţi ani şi toţi buni!

În numele BNRM, dr. Alexe Rău, director general

În perioada sărbătorilor de iarnă Vă invităm la un ciclu de activităţi consacrate datinilor şi obiceiurilor de Crăciun şi de Anul Nou.

Expoziţia "Tradiţii de Crăciun" ar fi prima dintre acestea. În cadrul serviciului "Literaturile Lumii" veţi putea afla mai multe despre cum sărbătoresc Crăciunul şi Revelionul ţările Europei.

În Audiovideoteca Natională puteţi audia creaţii folclorice legate de sărbătorile de iarnă în interpretarea rapsozilor şi a unor mari cântăreţi de la noi.

În serviciul "Colecţii de artă şi hărţi" puteţi  viziona expoziţii de pictură şi grafică, de lucrări ale meşterilor populari.

Iar în serviciul "Moldavistica şi Heraldica" puteţi afla aproape totul despre cum au fost şi cum sunt obiceiurile de iarnă în Ţara Moldovei.

La 10 decembrie 2010 va avea loc Reuniunea inaugurală, 2010, a Conferinţei Directorilor Bibliotecilor Publice (raionale, municipale, orăşeneşti) - CoDiBiP. Lucrările se vor desfăşura în blocul 2, sediul Alexie Mateevici al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. Programul poate fi accesat aici.

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova organizează în data de 9 decembrie 2010, ora 15.00, în Sala de conferinţe lansarea cărţii „Artişti ţi ţărani" (dialoguri, medalioane, eseuri) de Nicolae Roibu, editată la Tipografia Centrală, Chişinău.

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova organizează în data de 7 decembrie 2010, ora 17.00, în Sala de conferinţe lansarea cărţii „Biserica şi şcoala în politica Rusiei. De la Lenin la Kuraev" de Savatie Baştovoi, editura „Cathisma". În Sală vor fi expuse carţi din colecţiile BNRM de acelaşi autor.

„Indiferenţa susţine violenţa"

La 4 decembrie 2010, în blocul nr.1 al BNRM va avea loc deschiderea expoziţiei „Indiferenţa susţine violenţa". Evenimentul face parte din Campania Internaţională: 16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen.

Expoziţia va cuprinde desene ale copiilor realizate la această temă, documente, cărţi, afişe din colecţiile BNRM.

La organizarea acestei acţiuni şi-au dat concursul Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, Catedra de Ştiinţe ale Educaţiei a Facultaţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei USM şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

La 18 noiembrie 2010 Biblioteca Naţională a Republicii Moldova s-a completat cu o nouă colecţie personală, de data aceasta donată de însuşi disidentul politic Alexandru Şoltoianu.

În opinia lui Alexandru Şoltoianu, el transmite Bibliotecii Naţionale o parte din viaţa sa. Este vorba de 400 de cărţi rare, broşuri, albume despre istoria Basarabiei, numeroase articole decupate din ziare, adunate pe parcursul întregii sale vieţi.

În semn de recunoştinţă pentru donaţie, Alexei Rău, directorul general al Bibliotecii Naţionale, i-a înmânat “Testimoniu de nobleţe şi gratitudine” şi a inaugurat fondul “Alexandru Şoltoianu” în cadrul colecţiilor speciale [...]