roenfr

SALON MUZICAL

LANSARE DE CARTE „PRIVIGHETOAREA DIN VIS”,

 de Elena RĂILEANU

                                                              

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la ședința Salonului muzical al BNRM, prilejuit lansării romanului biografic „PRIVIGHETOAREA DIN VIS”, apărut la editura „Pontos”, semnat de Elena RĂILEANU și dedicat îndrăgitei interprete Anastasia Lazariuc.

„Privighetoarea din vis” propune cititorilor un alt gen de literatură, protagonista fiind interpreta îndrăgită Anastasia Lazariuc, iar Elena Răileanu povestește despre devenirea Anastasiei ca artistă indiferent de circumstanțele și încercările vieții.

INVITAȚI: Constantin RUSNAC, Monica BABUC, Anatol CACIUC, Filip RUDENCO, Maria STOIANOV, Tamara BERZOI, Svetlana FRUMUSACHI.

ÎN RECITAL: Georgeta VOINOVAN.

MODERATOR: Andrei PORUBIN.

Evenimentul va avea loc la 12 mai 2022, ora 15.00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, etaj 1, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”). 

Lansare de carte

„ PROTOCOLUL DE STAT ȘI INTERSTATAL: ISTORIE ȘI ACTUALITATE.

STUDIU TEORETICO - APLICATIV”,

semnată de Oreste TĂRÎȚĂ

          Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul interesat de subtilitățile protocolului, ceremonialului, etichetei și comportamentului civilizat la lansarea lucrării științifico – practică de referință „PROTOCOLUL DE STAT ȘI INTERSTATAL: ISTORIE ȘI ACTUALITATE. STUDIU TEORETICO - APLICATIV”, semnată de conf.dr. Oreste TĂRÎȚĂ, expert în protocol, ceremonial și etichetă. Cercetarea conține 424 de pagini și este destinată demnitarilor oficiali de toate rangurile, serviciilor de protocol, direcțiilor relații externe din structurile administrației publice centrale și locale, inclusiv altor instituții, întreprinderi și asociații, iar grație multitudinii de norme, uzanțe și tradiții, cu certitudine, este utilă cercetătorilor, profesorilor, studenților, cititorilor, oamenilor de afaceri etc.

     Evenimentul va avea loc la 12 mai 2022, ora 14.00, Sala nr.1, etajul 2, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”). 

GALA LAUREAȚILOR PREMIILOR NAŢIONALE GALEX,
ed. a XI-a, 2022

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, organizează, tradiţional, de Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum şi de Ziua Bibliotecarului, Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX – manifestare importantă în lumea bibliotecară, având ca obiectiv promovarea și stimularea activității bibliotecarilor și a persoanelor fizice și juridice, care prin acțiunile lor, susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanță strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare și difuzare a informației dintr-o comunitate și în numele comunității.
Premiul Naţional GALEX se acordă celor mai buni bibliotecari din bibliotecile naţionale şi din Sistemul Naţional de Biblioteci. În anul curent juriul naţional, constituit de Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău” şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, a desemnat laureaţii Premiilor Naţionale GALEX, ed. a XI-a, 2020.

Evenimentul va avea loc, joi, 21 aprilie 2022, ora 12:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, et. 2, sala de lectură nr.1 (str. 31 august 1989, nr 78 „A”)

EXPOZIȚIE DE DOCUMENTE ȘI PUBLICAȚII

“BIBLIOTECARII BIBLIOTECII NAȚIONALE – TEZAUR INTELECTUAL AL SOCIETĂȚII”

În contextul Zilei Bibliotecarului, Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, către jubileul de 190 de ani de la fondare, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova este deschisă expoziția de documente și publicații cu genericul „BIBLIOTECARII BIBLIOTECII NAȚIONALE – TEZAUR INTELECTUAL AL SOCIETĂȚII”. Expoziția aduce în vizorul publicului larg publicații, cărți, bibliografii, articole despre contribuțiile personalului bibliotecii la dezvoltarea domeniului biblioteconomic național, implicațiile de-a lungul anilor în proiecte cu impact social, rapoarte anuale, documente care certifică succesele bibliotecarilor și a bibliotecii, galerie de fotografii retro din arhiva Bibliotecii Naționale.

Expoziția este structurată în compartimente tematice: managerii bibliotecii; personalul în publicații; profesionalism și excelență; contribuții științifice; custozii colecțiilor; oameni cu suflet mare; transformăm trecutul în prezent.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 10 aprilie - 10 mai 2022, blocul central, spațiul expozițional, etajul 2, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

SALON MUZICAL

LANSARE DE CARTE „LUNĂ, LUNĂ NOUĂ”, DE EUGEN MAMOT

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la Salonul muzical și lansarea culegerii de creații corale pentru voci mixte „LUNĂ, LUNĂ NOUĂ”, semnată de compozitorul, dirijorul Eugen MAMOT, Artist al Poporului din Republica Moldova. Aceasta este un aport considerabil al autorului la completarea patrimoniului muzical coral național și este adresat colectivelor corale profesioniste, cât și dirijorilor de cor din instituțiile de învățământ artistic. Culegerea este alcătuită din două compartimente și este o încercare a autorului de a înmănunchea 21 de de piese corale pentru voci mixte acapello și cu acompaniament de pian.

Invitați: Oleg CONSTANTINOV, dirijor, Maestru în Artă; Tatiana DANIȚĂ, dr., Maestru în Artă; Gabriela TOCARI, dirijorul Capelei Corale „Moldova”.

În recital: Capela Corală „Moldova”. Moderator: Emilia MORARU

Evenimentul va avea loc la 12 aprilie 2022, ora 14.00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”) cu transmisiune video online.

SIMPOZION ANUAL ONLINE
ANUL BIBLIOLOGIC 2021 – ANUL FORTIFICĂRII DIGITALIZĂRII

ACTIVITĂȚII BIBLIOTECII

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează Simpozionul anual online cu genericul “ANUL BIBLIOLOGIC 2021 – ANUL FORTIFICĂRII DIGITALIZĂRII ACTIVITĂȚII BIBLIOTECII” ediția XXXI-a. Lucrările Simpozionului se vor axa pe tema prioritară a anului 2021 – Anul fortificării digitalizării activității bibliotecii, indicatori statistici de performanță, tehnologiile informaționale în activitatea bibliotecilor, incluziunea digitală a personalului de specialitate din biblioteci, dezvoltarea serviciilor în bază de TIC, dezvoltarea și promovarea Științei Deschise; promovarea lecturii ca bază pentru dezvoltarea multilaterală.

Evenimentul va avea loc la 31 martie 2022, cu începere de la ora 10.00, online pe platforma ZOOM și pe canalul YouTube – BibliotecaNaţionalăaRepubliciiMoldova.

Agenda Evenimentului

LANSARE DE CARTE

„ÎNTRE PACE ȘI RĂZBOI. Domnii fanarioți în contextul raporturilor internaționale

(1774 – 1812)”, semnat de Vlad MISCHEVCA

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Institutul de Istorie, Ministerul Educației și Cercetării invită doritorii la lansarea volumului „ÎNTRE PACE ȘI RĂZBOI. Domnii fanarioți în contextul raporturilor internaționale (1774 – 1812)”, semnat de Vlad MISCHEVCA, publicist, doctor în istorie, conferențiar cercetător. Autorul abordează o problematică actuală ce ține de istoria politico– diplomatică a Principatelor Române, evenimentele în cadrul segmentului cronologic (1774 – 1812) reprezintă o perioadă hotărâtoare și extrem de importanță pe arena internațională a istoriei politico – diplomatice a Europei.

INVITAȚI : dr. hab. Gheorghe COJOCARU; dr. hab. Nicolae ENCIU; dr. hab. Valentin CONSTANTINOV ; dr. Alina FELEA.

Evenimentul va avea loc la 21 martie 2022, ora 15.00, Sala secției Colecţia de arte şi hărţi BNRM, blocul II (str. 31 August 1989, nr. 78).