roenfr

ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII

LA BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA

Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii și Zilei comemorării lui Grigore Vieru în Republica Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul la o suită de activități socio-culturale organizate cu scopul de a promova lectura, de a reflecta pro lectură, de a scoate în prim - planul vieții culturale lectura și importanța acesteia în dezvoltarea persoanelor și a societății:

Programul activităților consacrat marcării Zilei Naționale a Lecturii în anul 2025

SALON MUZICAL

„Melodia de demult…”, cantautorul Igor GROSU, la ceas aniversar

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la o nouă ședință a Salonului Muzical cu genericul „Melodia de demult”. Evenimentul este consacrat jurnalistului, compozitorului și cantautorului Igor GROSU, preşedintele Asociaţiei „Mitropolitul Gurie Grosu”, membru al Uniunii Jurnaliştilor, Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova, Membru al Uniunii Epigramiştilor din România.

Protagonistul își adună prietenii, colegii, admiratorii muzicii sale la un bilanț solid în preajma aniversării de 70 de ani de la naștere. Veți avea plăcutul prilej de a asculta compozițiile dumnealui în propria interpretare în acompaniamentul chitarei, precum și piese cântate de cunoscuți interpreți din fascinanta lume a muzicii.

În calea sa de creație Igor Grosu a colaborat cu poeții Grigore Vieru, Anatol Codru, Nicolae Dabija, Iulian Filip, Ion Diviza, Vasile Toma, Dumitru Rotaru ș.a. Astfel au apărut renumitele șlagăre: „Se duc artiștii”, „Ninge, ninge”, „Melodia de demult”, „Păcatul” „Testamentul” „Cântecul mamei”, „Nu sunt singur”, „Dincolo de voi”, „Unde ești, copilo?”, „Smărăndița”, „Zile, zilișoare”, „Dulcele amar”, „Eu știu” și multe altele.

Participă: Iulian FILIP, Ianoș ȚURCANU, Nina CRULICOVSCI, Maria ILIUȚ, Alexandru CAZACU, Maria MOCANU, Natalia CROITORU, Valeriu RÂȘNIȚĂ, Ana STREZEV, Ion DIVIZA, Ionel CĂPIȚĂ, Mihai MĂCIUCĂ, Serafim URECHEAN ș.a.

Moderator: Valentina VOLONTIR

Evenimentul se va desfășura la Biblioteca Națională a Republicii Moldova pe 15 februarie 2025, ora 14:30, blocul central, Sala de conferințe „Alexe Rău”, (str. 31 august 1989, nr.78 A).

Salon Muzical

„Poetul și Muzica”, ediția a III-a

Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, invită publicul larg la o serată muzical-poetică în cadrul Salonului Muzical „Poetul și Muzica”, ediția a III-a.

Acest eveniment face parte din suita de activităţi desfăşurate în ziua de naștere a Marelui poet, Grigore Vieru și Ziua Naţională a Lecturii.

Momente artistice vor fi prezentate de: Marian Stîrcea, compositor, Emilian Galaicu Păun, poet, Elena Demirgean, Silvia Goncear, Raisa Bârnaz, Narmin Melnic, Maria Onica, Ioana-Roberta Rata, Diana și Veronica Văluță.

Evenimentul va avea loc la 14 februarie 2025, ora 13:00, Sala de Conferințe „Alexe Rău”, blocul central, etajul 1, (str. 31 August 1989, 78 A).

Lansări de carte

„Mesajul Universului” și „Сообщение Вселенной”, autor Ana SÎRBU

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează lansarea volumelor „Mesajul Universului”, „Сообщение Вселенной”, semnate de Ana SÎRBU, cercetător științific CAIE, ediții. La fel în cadrul evenimentului va fi prezentat și volumul de aforisme „Paradox”, autor Ana Ana SÎRBU.

Autoarea prezintă în aceste lucrări omul și universul – două infinități finite care se revelează reciproc, iar între ele distanța e de o bătaie de inimă, ce pulsează închegând Întregul, răspândind mireasma stelelor care ne vorbesc.

INVITAȚI: Iulian FILIP, poet, prozator, eseist, folclorist; Nicolae SCHIȚCO, publicist, bibliograf, editor; Ion DIVIZA, epigramist, Maestru în Artă; Gheorghe BÂLICI, epigramist; Ion SCUTARU, primar s. Căpriana; Tudor UNGUREANU, conducătorul ansamblului etno-folcloric Ștefan Vodă, Artist al Poporului; Elena DERELI-NANI, scriitoare, poetă.

MODERATOR: Gutiera PRODAN, jurnalistă, artist plastic.

Evenimentul va avea loc la 12 februarie 2025, ora 14 :00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII: TRAIECTORIE 2025

Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM), în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” (BNC), Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” (România) , organizează o nouă ediție a Zilei Naționale a Lecturii, eveniment dedicat promovării cărții și lecturii.

Ziua Națională a Lecturii 2025 reprezintă un prilej de reflecție asupra rolului cărții și lecturii ca mod de viață, influențând modalitatea de gândire, dezvoltarea spiritului critic și consolidarea identității culturale. Evenimentul reunește personalități din domeniul educației, culturii, literaturii și biblioteconomiei, oferind o platformă de comunicare pentru inițiative și oportunități de colaborare, schimb de idei și bune practici.

Un moment-cheie al Zilei Naționale a Lecturii 2025 îl constituie prezentarea edițiilor ordinare a trei proiecte naționale:

- Programul Național LecturaCentral

- Cartea deschisă

- Citim împreună.

Proiectele sunt axate pe direcții strategice cum ar fi: educație, cultură, cunoaștere și dezvoltare. Scopul acestor programele naționale de lectură pivotează pe crearea premiselor pentru o societate mai informată, incluzivă și colaborativă.

Evenimentul va avea loc la 14 februarie 2025, ora 10.00, online, cu transmisiune în direct, pe canalul de youtube al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova
Agenda Zilei Naționale a Lecturii

CAMPANIA NAȚIONALĂ

„CITIM CU VOCE TARE ÎMPREUNĂ”, ed. 2025

Biblioteca Națională a Republicii Moldova are plăcerea de a invita bibliotecile, instituțiile de cultură, educație și toți iubitorii cărților să participe la Campania Națională „Citim cu voce tare împreună”, având o ideie comună - promovarea lecturii ca instrument de dezvoltare personală și socială.

Ediția din acest an va fi sub genericul „Citim împreună, gândim critic, alegem adevărul”, subliniind rolul lecturii în formarea gândirii critice și în combaterea dezinformării. Inițiativa se alătură celebrării Zilei Internaționale a Lecturii cu Voce Tare, un eveniment global promovat de organizația internațională LitWorld începând din anul 2010.

Campania are drept obiective promovarea lecturii conștiente și participative, a unui dialog deschis și implicit, a comunităților solidare lecturii și de a sensibiliza publicul asupra rolului educației media și importanța surselor credibile.

Biblioteca Națională a Republicii organizează în cadrul inițiativei comunitare, un program de lectură publică „Făt-Frumos din lacrimă: povestea care prinde viață”, cu participarea elevilor din clasa a IV–a C din Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”. În cadrul evenimentului va avea loc și prezentarea expoziției „Făt Frumos din lacrimă: călătoria unei cărți”, din colecțiile bibliotecii.

Evenimentul se v-a desfășura la 5 februarie 2025, ora 12:00, spațiul expozițional, blocul central, etaj 2 (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Lansare de carte

NE-AM ASCUNS ÎN ALTĂ LUME,

autor Vitalie GAICEANU

 

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea celui de-al cincilea volum de poezii semnat de istoricul și poetul Vitalie GAICEANU, întitulat „Ne-am ascuns în altă lume”. Cartea este axată mai mult pe problemele cu care se confruntă societatea contemporană în viața de zi cu zi.

INVITAȚI: Ion XENOFONTOV, dr. în istorie, cercetător științific; Sergiu GURIN, secretar de stat, MEC; Ana ONICA, scriitoare, președintele cenaclului literar-artistic „Vocea generațiilor”; Nina COJOCARI, directoarea Liceului Teoretic cu Învățămînt seral nr.1 din Chișinău; Laurențiu POPESCU, interpret ș.a.

Invitat special: tenorul Celmare Paul, președintele Cenaclului literar muzical "Lira Prutului", Iași.

MODERATOR: Anatol PETRENCU, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu.

Evenimentul va avea loc la 8 februarie 2025, ora 14:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).