roenfr

MASĂ ROTUNDĂ

„SEMNIFICAȚIA ZILELOR DE 8 ȘI 9 MAI 1945 ÎN ISTORIA ROMÂNILOR ȘI A POPOARELOR EUROPENE: CLARIFICĂRI NECESARE”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să participați la masa rotundă cu genericul „Semnificația zilelor de 8 și 9 mai 1945 în istoria românilor și a popoarelor europene: clarificări necesare”. Evenimentul este organizat de Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, Uniunea Națională a Veteranilor de Război, Asociația Obștească Parlamentul Independenței, Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova.

La dezbatere participă: Ion HADÂRCĂ, membru-corespondent al Academiei de Științe a Moldovei; Alexandru ARSENI, dr.hab., prof.universitar; Anatol PETRENCU, dr.hab., prof.univ.; Anatol ȚĂRANU, dr.; Alecu RENIȚĂ, jurnalist; Valentin DOLGANIUC, președintele Partidului Reîntregirii Naționale; Ion NEGREI, istoric; Vlad LUPAȘCU, președintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, Alexandru CIMBRICIUC, președintele Uniunii Naționale a Veteranilor de Război, istorici, juriști, ziariști.

Evenimentul se va desfășura miercuri, 7 mai 2025, ora 14.00,
Centrul Pro-European de servicii si comunicare, bloc central, et. III (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

EVENIMENT ANIVERSAR

„NICOLAE SCHIȚCO: PERSONALITATE DISTINCTĂ A

CULTURII ȘI SCRISULUI ROMÂNESC”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la evenimentul aniversar „Nicolae SCHIȚCO: personalitate distinctă a culturii și scrisului românesc”, în cadrul căruia vor fi lansate cărțile: Monografia biobibliografică „Nicolae Schițco: personalitate distinctă a culturii și scrisului românesc”; „Bulgări” și „Clepsidre de interior Șoapte la poarta cuvântului”.

Monografia biobibliografică „Nicolae Schițco: personalitate distinctă a culturii și scrisului românesc”, elaborată de Biblioteca Națională a Republicii Moldova (director general Elena Pintilei, coordonator Aliona Tostogan, compartiment bibliografic Margareta Cebotari, Maria Sargun), are 217 pagini, cuprinde materiale privind activitatea lui Nicolae Schițco, include 250 de înregistrări bibliografice, file din albumul de familie și din activitatea protagonistului.

Invitați: acad. Ion TIGHINEANU, Președitele AȘM; Doina DABIJA, redactor-șef al Revistei ,,Literatura și Arta"; Tudor ȚOPA, scriitor; Vitalie Răileanu, critic literar, Director al Bibliotecii Onisifor Ghibu; Tudor PALLADI, critic literar; Gheorghe COLȚUN, poet; Nicolae SILISTRATU, doctor habilitat în pedagogie; Ana SÎRBU, doctor, conferențiar universitar; Victoria FONARI, critic literar, poet, doctor în filologie; Ianoș ȚURCANU, poet, prozator, publicist; Sergiu ARMAȘU, primar de Ialoveni; Veaceslav MAGALEAS, primar de Sofia, Drochia ș.a.

Evenimentul va avea loc la 30 aprilie 2025, ora 12:00, Sala de lectură nr.1, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

FELICITARE DE ZIUA BIBLIOTECARULUI

Cu prilejul Zilei Bibliotecarului și a Zilei mondiale a cărții și a dreptului de autor,
Dorim să transmitem cele mai sincere aprecieri tuturor celor care, prin activitatea lor, contribuie esențial la promovarea educației, culturii și valorilor cunoașterii.
Profesionalismul, dedicarea și pasiunea cu care vegheați asupra tezaurului scris reprezintă un model de vocație și responsabilitate. Biblioteca nu este doar un spațiu al cărților, ci un loc viu al întâlnirii cu ideile, iar dumneavoastră sunteți ghizii indispensabili ai acestei călătorii.
Vă mulțumim pentru efortul constant de a păstra și valorifica patrimoniul cultural și informațional și vă dorim sănătate, împliniri profesionale și personale, precum și recunoașterea meritată a rolului pe care îl aveți în viața comunității.
La mulți ani tuturor bibliotecarilor!

Cu deosebită considerație,
Elena PINTILEI, Directori general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova

GALA LAUREAȚILOR PREMIILOR NAŢIONALE GALEX, ed. a XIV-a, 2025

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, organizează de Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum şi de Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova, Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX – manifestare importantă în lumea bibliotecară, având ca obiectiv promovarea și stimularea activității bibliotecarilor și a persoanelor fizice și juridice, care prin acțiunile lor, susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanță strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare și difuzare a informației dintr-o comunitate și în numele comunității.

Premiul Naţional GALEX se acordă celor mai buni bibliotecari din bibliotecile naţionale şi şi din bibliotecile publice. În anul curent juriul naţional, constituit de Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău” şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, a desemnat laureaţii Premiilor Naţionale GALEX, pentru anul 2024.

Anul acesta Premiile Naționale GALEX sunt decernate la următoarele nominalizări:

· Cel mai bun om politic susţinător al bibliotecilor

· Cel mai bun fondator de biblioteci

· Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii

· Cel mai generos mecena al bibliotecilor

· Cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media

· Cel mai bun susținător al politicilor de protejare a patrimoniului cultural național mobil

· Cel mai bun partener

· Cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

· Cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din centrele biblioteconomice departamentale

· Cea mai bună lucrare (publicație) în biblioteconomie

· Premiul pentru promovarea valorilor europene și a parcursului european al Republicii Moldova

· Premiul pentru promovarea diversității culturale și literare

· Premiul ALEXE RĂU

Evenimentul va avea loc, miercuri, 23 aprilie 2025, ora 12:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, sala de lectură, et. 2 (str. 31 august 1989, nr 78 „A”).

Discuție publică

„Istoria ecologică a Republicii Moldova”

 

Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova în parteneriat cu Colegiul de Ecologie din Chişinău organizează discuția publică „Istoria ecologică a Republicii Moldova”, pe marginea lucrărilor în 4 volume: „Istoria ecologică regională. Contribuții la fundamentarea teoretică”, „Istoria ecologică a Republicii Moldova. Personalități marcante”, „Istoria ecologică a Republicii Moldova. Evoluția organizării și administrării protecției mediului”, „Istoria ecologică a Republicii Moldova. Evoluția interacțiunilor omului și naturii”. Evenimentul este organizat în contextul Ecodecadei-2025, desfășurată la Colegiul de Ecologie din Chişinău.

Invitatul special al discuției este dnul Arcadie Capcelea, autorul celor 4 volume, doctor habilitat în științe biologice, ex-ministru al Mediului și Amenajării Teritoriului. Vor fi abordate mai multe aspecte precum istoria cercetărilor naturaliste, protecției mediului și studiilor istorice a interacțiunilor omului și naturii; evoluția naturii și impactului uman asupra ei; istoria mediatizării și conștientizării ecologice; istoria organizării și administrării protecției mediului în republică etc.

În cadrul întâlnirii va fi expusă expoziția de publicații ce reflectă o preocupare profundă pentru etica ecologică și relația dintre om și mediul înconjurător. Expoziția cuprinde circa 40 de publicații din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Evenimentul va avea loc pe data de 20 martie 2025, ora 14:00 la I.P. Colegiul de Ecologie din Chișinău, str. Burebista 70.

Simpozion anual

Anul biblioteconomic 2024, ediția a XXXIV-a

„Implicarea bibliotecilor în susținerea și realizarea Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să participați la lucrările ediției a 34-a a Simpozionului Național „Anul Biblioteconomic 2024: Implicarea bibliotecilor în susținerea și realizarea Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

Dezbaterile profesionale biblioteconomice vor fi axate pe aspectele: bibliotecile și democratizarea vieții comunităților; bibliotecile în cadrul Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă; bibliotecile și implementarea agendei de transformare digitală; dreptul de autor și protecția patrimoniului documentar al bibliotecii.

Simpozionul „Anul Biblioteconomic” reprezintă unul din elementele identitare ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, dar și a Sistemului Național de Biblioteci. Din an în an pe această platformă biblioteconomică se face retrospecția realizărilor anului precedent, se diseminează bune practice, care consolidează bibliotecarii și îi provoacă pentru a-și dezvolta abilități și competențe de dezvoltare a bibliotecii.

Reuniunea va întruni reprezentanții tuturor tipurilor de biblioteci din cadrul sistemului național, responsabili pentru activitatea bibliotecilor din cadrul administrației publice centrale și locale, specialiști din domeniul biblioteconomiei și științelor informări și alte persoane interesate.

Evenimentul va avea loc miercuri 26 martie 2025, cu începere de la ora 10.00, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Sala de lectură nr. 1, blocul central, str. 31 August 1989, 78 A.

 

Agenda Anului Biblioteconomic 2024

LANSAREA VOLUMELOR

„Monumente istorice și studii documentare”

„Miscellanea archaeologica et numismatica”

„Note de lecturi istorice”

„Amalgamarea colectivităților teritoriale subnaționale. Repere conceptuale”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, Muzeul Brăilei „Carol I” și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul organizează evenimentul de lansare a volumelor:

· „Monumente istorice și studii documentare”, autori Costin Croitoru și Ion Ghelețchi, Cahul-Brăila, Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”;

· „Miscellanea archaeologica et numismatica”, autor Costin Croitoru, Cahul-Brăila, Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”;

· „Note de lecturi istorice”, autor Costin Croitoru, Cahul-Brăila, Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”;

· „Amalgamarea colectivităților teritoriale subnaționale. Repere conceptuale”, autori Valentina Cornea, Sergiu Cornea, Ina Filipov, Elena Mandaji.

INVITAȚI: Sergiu CORNEA, prof. univ. dr. hab., rectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul; Costin CROITORU, con. univ. dr., managerul Muzeului Brăilei „Carol I”; Ion GHELEȚCHI, dr. lector univ., prorectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.

MODERATOR: Anatol PETRENCU, dr. hab., prof. universitar, președintele Asociației Istoricilor din Republica moldova „Alexandru Moșanu”.

Evenimentul va avea loc la 18 martie 2025, ora 14:00, Sala de Arte și hărți BNRM, blocul II, (str. 31 August 1989, nr. 78).