roenfr

LANSARE DE CARTE

„Mitropolitul Gurie Grosu”, autor Lucian CORDUNEANU

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociația Istoricilor „Alexandru Moșanu” din Republica Moldova, organizează lansarea cărții „Mitropolitul Gurie Grosu” semnată de prof., dr. Lucian CORDUNEANU. Volumul reprezintă publicarea tezei de doctorat sub îndrumarea prof. univ. dr. pr. Ion Vicovan, susținută în septembrie 2022. Potrivit lui Lucian Corduneanu, scopul cercetării pe care a efectuat-o este „prezentarea detaliată a biografiei marelui arhiereu basarabean în contextul evenimentelor petrecute în Basarabia de la finalul secolului al XIX-lea până în anul 1943, anul morții mitropolitului”. Astfel, conform autorului cărții, mitropolitul Gurie Grosu este „unul dintre dintre cele mai populare și cunoscute nume, nu numai în Basarabia ci și în vechiul regat, a devenit simbolul jertfei și implicării în sprijinirea dezideratelor nobile legitime ale poporului român dintre Prut și Nistru: dreptul de a învăța limba maternă în școli, de a asculta sfintele slujbe în Biserici în limba înțeleasă de credincioși, de a avea scrieri și publicații în limba română”.

Evenimentul va avea loc la 23 iunie 2025, ora 14:00, Sala de lectură nr.1, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

EXPOZIȚIE TEMATICĂ

„Thomas Mann, muntele vrăjit al literaturii din secolul XX”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul la o nouă expoziție cu genericul „Thomas Mann, Muntele vrăjit al literaturii din secolul XX”, prilejuită aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Thomas Mann (1875-1955), marele scriitor german din secolul XX, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1929. Expoziția pune accentul pe personalitatea și opera lui Thomas Mann, fiind prezentate circa 60 de publicații, dedicate vieții și operei marelui scriitor: opera lui Thomas Mann în limba originalului și în multe limbi ale lumii, monografii dedicate vieții și creației autorului, articolele din ediții periodice, materiale ilustrative.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 iunie – 25 iunie 2025, spațiul expozițional Literaturile lumii, blocul central, etajul 3.

SIMPOZION ȘTIINȚIFIC INTERNAȚIONAL „VALORI BIBLIOFILE”

„EMINESCU - O PREZENȚĂ ETERNĂ”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Societatea Științifică de Bibliofilie și Ex-libris „Paul Mihail” din Moldova și Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova ”Alexe Rău” organizează cea de-a XXXIV-a ediție a Simpozionului științific cu participare internațională „Valori bibliofile”. Ediția din acest an este una omagială, cu genericul „Eminescu - o prezență eternă”, în contextul declarării a anului 2025 drept Anul Mihai Eminescu și se încadrează în șirul activităților din Programul Național de acțiuni consacrate Anului Mihai Eminescu, demarat la nivel de țară. Activitatea are ca scop celebrarea vieții și operei marelui poet, în contextul aniversării a 175 de ani de la nașterea sa.

La eveniment și-au anunțat participarea istorici, muzeiști, filologi, artiști plastici și bibliotecari din Chișinău, Iași și Odesa. Comunicările anunțate vor contribui la cunoașterea și valorificarea moșteniri culturale și literare eminesciene din colecțiile bibliotecilor, muzeelor și altor instituții de cultură din țară și de peste hotare.

Simpozionul se va desfășura la 12 iunie 2025, ora 10.00, sala de lectură, blocul central, etajul 2, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (str. 31 august 1989, 78 A).

SALON MUZICAL JUNIOR
„GALA MUZICII DE VARĂ”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează evenimentul muzical cu genericul „GALA MUZICII DE VARĂ”, care se desfășoară în cadrul Salonului Muzical Junior. În cadrul evenimentului vom avea ocazie să admirăm tinerii muzicieni, care vor interpreta un program ce include creații vocale și instrumentale din repertoriul național și internațional.

Salonul Muzical Junior are drept obiective stimularea interesului tinerilor pentru valorificarea tradițiilor culturale muzicale; încurajarea studierii creației personalităților din domeniul muzical; generarea unui spirit al creativității, artistismului și inovației; descoperirea, cultivarea și promovarea tinerelor talente.

Evenimentul va avea loc la 11 iunie 2025, ora 15:00, Sala de lectură Audiovideoteca, etajul 2, blocul 2 (str. 31 August 1989, 78).

LANSARE DE CARTE

„NUVELE CINEMATOGRAFICE”,

autor Valeriu JEREGHI

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la o nouă lansare de carte „NUVELE CINEMATOGRAFICE”, semnată de cunoscutul regizor și scenarist, recunoscut pentru contribuțiile sale în cinematografia moldovenească și internațională, Artistul Poporului Valeriu JEREGHI.

Cartea se remarcă prin stilul narativ cinematografic, combinând detalii autentice cu cele personale, care evocă întâmplări cu o arie de cuprindere a experienței de viață a trei generații: bunici, părinți și realitatea istoriei recente, văzută și trăită de autorul narator.

La eveniment vor participa personalități din domeniul culturii, cineaști, scriitori, jurnaliști, profesori, studenți ș.a.

Evenimentul va avea loc la 9 iunie 2025, ora 18:00, Sala de Lectură nr. 1, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Lansare de carte

„UNIVERSUL PĂCII”, de Maxim MELINTI

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la o nouă lansare de carte „Universul păcii: Poezii pentru suflet, semnată de preotul Maxim MELINTI, dr. în istorie, parohul bisericii „Acoperimântul Maicii Dimnului” din s. Ghidighici.

La eveniment sunt invitați: Iulian FILIP, poet, scriitor, dramaturg, folclorist, grafician; Emilian GALAICU-PĂUN, poet, eseist, romancier şi traducător, redactor-şef al Editurii Cartier; Traian VASILCĂU, poet, teolog; Dumitru MIRCEA, redactor-șef al revistei „Roua stelară”; Eduard POTÎNGĂ, editor.

Evenimentul va avea loc la 5 iunie 2025, ora 14:00, Sala de Arte și Hărți BNRM, blocul II, (str. 31 August 1989, nr. 78).

EXPOZIȚIE DE ARTĂ PLASTICĂ
„LOC DE JOACĂ PENTRU VISUL MEU”


În ajunul Zilei internaționale a ocrotirii copilului, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a organizat Salonul de Artă, în cadrul căruia va fi vernisată expoziția „Loc de joacă pentru visul meu”, lucrări de artă plastică a elevilor de la Instituția Publică Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din mun. Chișinău.

Desfășurată în scopul promovării valorilor culturale și a creației artistice ale tinerilor artiști plastici, în cadrul expoziției sunt expuse 50 de lucrări executate în diferite tehnici din creația elevilor, din diverse trepte de școlarizare, oferindu-le posibilitatea de a-și manifesta talentul și aptitudinile artistice. Expoziția bucură și cu lucrări grafice cu caracter decorativ, care oferă spectatorului o explozie de bucurie, culoare și joc.

Profesori coordonatori: Marina Dumitriu, Valentin Vârtosu, Maria Borivski, Mihai Prisăcaru și Lily Prisăcaru.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 mai – 30 iunie 2025, spațiul expozițional, secția Arte și hărți, blocul II, et. 1 (str. 31 August 1989, nr. 78).