roenfr

Expoziție - Eveniment

„Chișinăul interbelic în documente de epocă”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor din Moldova, organizează expoziția „Chișinăul interbelic în documente de epocă”, în contextul declarării Unirii Basarabiei cu România și revenirii Basarabiei în spațiul de cultură și civilizație românească în anul 1918, dar și a primei vizite a regelui Ferdinand I Întregitorul și a Reginei Maria la Chișinău în mai 1920.

Documentele expuse, ne permit să reproducem într-un „colaj istoric” informaţii dintre cele mai diverse, de la cele culturale și administrative până la acele informaţii care înregistrează starea socială a orașului Chișinău de după 27 martie 1918. Expoziția inserează cca 200 cărți, reviste, ziare, fotografii, cărți poștale din colecțiile Bibliotecii Naționale cât și ale Agenției Naționale a Arhivelor și este structurată în 12 compartimente care surprind activitățile edilitare din perioada respectivă, pun în valoare opera poeților și publiciștilor, învățământul orășenesc, realizările mass-mediei, evenimentele culturale, activitățile economice etc. Un compartiment aparte a expoziției este dedicat vizitelor Familiei Regale la Chișinău, eveniment ce a fost reflectat de cotidianele timpului, obiectivele fotografiilor și memoriile personalităților notorii. Un alt moment special din viața culturală a Chișinăului interbelic reflectat în expoziție este organizarea la Chișinău în anul 1925 a primei Expoziții internaționale din Basarabia. La deschiderea evenimentului a participat și familia regală în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

INVITAȚI: Igor CAȘU, dr., director al Agenției Naționale a Arhivelor; Nicolae ENCIU, dr. hab. în istorie, cercetător științific, Universitatea de Stat din Moldova; Alexandru Corduneanu, poet, publicist.;

MODERATOR: Elena PINTILEI, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova

Expoziția va fi disponibilă publicului în perioada 27 martie – 31 mai 2025.

Evenimentul de vernisare a expoziției va avea loc la 27 martie 2025, ora 10.00, spațiul expozițional, parter, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziție tematică

„Francofonia în Republica Moldova:

studii științifice din primele decenii ale secolului XXI”

În contextul Zilelor Francofoniei în Republica Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția „Francofonia în Republica Moldova: Studii științifice din primele decenii ale secolului XXI”, prin care sunt prezentate publicațiile cercetătorilor moldoveni în domeniul francofoniei din sec. XXI.

Francofonia în Republica Moldova are tradiții bogate, înrădăcinate în cultura națională. Studierea și răspândirea limbii franceze în Moldova a format mai multe generații de oameni de vază ai țării noastre. La cel mai înalt nivel, francofonia științifică este cea care se stabilește ca activitate dominantă și importantă care, imediat după 1991, se realizează prin susținerea tezelor de doctorat în domeniul limbilor romanice, în special al limbii franceze. Pe parcursul anilor au fost elaborate lucrări științifice despre limba franceză și scrise în franceză, cum ar fi monografii în domeniile filologiei, istoriei juridice, relațiilor internaționale, economiei mondiale și moldovenești, terminologiei, semioticii, etc. etc. La fel, au fost publicate manuale de limba franceză și materiale de curs pentru studiul și interpretarea textelor, despre istoria limbii franceze, civilizația franceză, traduceri, materiale didactice pentru lecțiile de limba franceză, dicționare, articole din diverse colecții științifice, anuare și reviste științifice.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 martie – 20 aprilie 2025, spațiu expozițional, blocul central, et. 2 (str. 31 August 1989, nr. 78 A ).

Simpozion anual

Anul biblioteconomic 2024, ediția a XXXIV-a

„Implicarea bibliotecilor în susținerea și realizarea Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să participați la lucrările ediției a 34-a a Simpozionului Național „Anul Biblioteconomic 2024: Implicarea bibliotecilor în susținerea și realizarea Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

Dezbaterile profesionale biblioteconomice vor fi axate pe aspectele: bibliotecile și democratizarea vieții comunităților; bibliotecile în cadrul Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă; bibliotecile și implementarea agendei de transformare digitală; dreptul de autor și protecția patrimoniului documentar al bibliotecii.

Simpozionul „Anul Biblioteconomic” reprezintă unul din elementele identitare ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, dar și a Sistemului Național de Biblioteci. Din an în an pe această platformă biblioteconomică se face retrospecția realizărilor anului precedent, se diseminează bune practice, care consolidează bibliotecarii și îi provoacă pentru a-și dezvolta abilități și competențe de dezvoltare a bibliotecii.

Reuniunea va întruni reprezentanții tuturor tipurilor de biblioteci din cadrul sistemului național, responsabili pentru activitatea bibliotecilor din cadrul administrației publice centrale și locale, specialiști din domeniul biblioteconomiei și științelor informări și alte persoane interesate.

Evenimentul va avea loc miercuri 26 martie 2025, cu începere de la ora 10.00, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Sala de lectură nr. 1, blocul central, str. 31 August 1989, 78 A.

 

Agenda Anului Biblioteconomic 2024

EXPOZIȚIE TEMATICĂ ITINERANTĂ

„FEMEI NOTORII ALE NEAMULUI”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Biblioteca Publică Raională „Mihail Sadoveanu” din or. Strășeni, a organizat expoziția cu genericul „Femei notorii ale neamului”. Expoziția prezintă materiale despre femeia basarabeancă ce a ajuns regină, inginer,  avocat, medic, scriitoare, cântăreață, multe alte femei pe nedrept uitate de noi, femei care au făcut istoria țării. Toate documentele selectate reprezintă aportul femeii din Basarabia și din Republica Moldova în politică, știință, învățământ, cultură, artă și societate. Astfel, prima femeie deputat din Basarabia și România a fost Elena Alistar,  prima  femeie-avocat - Eugenia Crușevan, prima femeie-arhitect – Etti-Roza Spirer, prima femeie-pilot – Nadia Russo, femeie-om politic – Alexandra Russo,  femeia-sculptor – Melița Petrașcu, o femeie care a lăsat o urmă adâncă în sculptura românească, femeia-regină -  Natalia Cheșcu, care a fost regina Serbiei,  este o basarabeană, născută în familia lui Petru Cheșcu. Contribuția femeii din Basarabia a fost foarte importantă, precum și a celei contemporane - Leonida Lari, Lidia Istrati, Renata Verejanu ș.a., care au jucat un rol important în anii mișcării de eliberare și renaștere națională.

În expoziție se regăsesc peste 120 de documente: enciclopedii, albume, volume de poezii și proză despre femei și semnate de femei.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 1 martie – 1 aprilie 2025, în spațiul Bibliotecii Publice Raionale „Mihail Sadoveanu” din or. Strășeni.

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ

„FEMEI ȘI FLORI”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze expoziția de pictură cu genericul „Femei și flori” a artistului plastic, grafician, designer grafic Tatiana LAGAEVA. Expoziția aduce în prim-plan frumusețea și sensibilitatea feminină, surprinse printr-o simfonie de culori și forme. Lucrările Tatianei Lagaeva îmbină eleganța femeii cu rafinamentul naturii, creând o atmosferă plină de emoție și armonie.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 27 februarie – 31 martie 2025, în spațiul expozițional, Sala Arte și hărți, blocul II, etajul 1 (str. 31 august 1989, 78).

EXPOZIȚIE ANIVERSARĂ

„GRIGORE VIERU, O LACRIMĂ DE LUMINĂ ȘI ETERNITATE”

90 de ani de la naștere

În contextul Zilei Naționale a Lecturii dar și consemnării a 90 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția aniversară cu genericul „Grigore Vieru, o lacrimă de lumină și eternitate. Expoziția prezintă un omagiu adus unui geniu, ale cărui versuri rămân o comoară națională și o sursă inepuizabilă de inspirație pentru generațiile viitoare. Cuvintele poetului, ca niște lacrimi de lumină, au străbătut timpurile și au rămas gravate în inimile tuturor. Această expoziție este o celebrare a vieții și operei unui poet care a transformat cuvântul în eternitate.

Expoziția cuprinde circa 120 de documente din colecțiile bibliotecii: ediții antume, postume, documente inedite, cărți pentru copii, opera autorului tradusă în alte limbi, CD-uri muzicale pe versurile lui Grigore Vieru. Printre edițiile expuse se numără primul debut editorial din anii studenției, placheta pentru copii „Alarma” (1957), urmată de alte cărți pentru cei mici: „Mulțumim pentru pace” (1963), volumul de versuri, povestiri şi cântece „Făgurași” (1963), „Trei iezi” (1970), „Albinuța: cartea preșcolarului” (1982), „Abecedar” (1989), „Frumoasă-i limba noastră” (1996), „Soare, soare, domn frumos” (2008). Volume pentru maturi: „Duminica cuvintelor” (1969), „Cum mi-am învățat băiatul cifrele și număratul” (1974), „Aproape” (1974), „Mama” (1975), ”Rădăcina de foc” (1989) „Hristos nu are nici o vină” (1991), „Rugăciune pentru mama” (1994), „Strigat-am către Tine” (1999), „Cântec de leagăn pentru mama” (2003), „Cât de frumoasă ești” (2004), „Liniștea lacrimii” (2006) ș.a. Tot aici au fost expuse cărțile lui Grigore Vieru traduse în diverse limbi și culegerile de cântece „Poftim de intrați", „Cine crede”, "Soare, soare", Clopoțeii", "Stea-stea, logostea", "Ramule-neamule", "Cântând cu iubire" ș.a.

Documentele sunt sistematizate în compartimente: Moștenirea eternă a poetului; Grigore Vieru – o lecție de patriotism; Grigore Vieru și Muzica; „O viață în slujba limbii române– ecouri și recunoaștere”.

Expoziția poate fi vizitată 14 februarie – 14 aprilie 2025, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

EXPOZIȚIE TEMATICĂ

„POEZIA LUI GRIGORE VIERU ÎN PENELUL BASARABEAN”

În contextul Zilei Naționale a Lecturii și în scopul valorificării și promovării patrimoniului cultural scris și a creației artistice contemporane, vă invităm să vizitați expoziția „Poezia lui Grigore Vieru în penelul basarabean”, care cuprinde cu o gamă variată de documente, ce reflectă opera lui Grigore Vieru în grafica și ilustrația artiștilor basarabeni, opere tipărite la Chișinău între anii 1957-2024. Expoziția promovează opera lui Grigore Vieru, frumusețea poemului, a poeziei și cântecelor, a povestirilor poetului, redate prin penel și coloristică. Expoziția cuprinde circa 130 ex. documente (cărți, albume, reviste, cataloage, reproduceri, pliante, cărți poștale, plicuri), fiind organizată cu scopul de a de a spori interesul față de colecțiile bibliotecii, de a familiariza publicul cu diversitatea tipologică a documentelor și de a contribui la promovarea interesului față de ilustrația și grafica de carte, dar și de lectură.

Expoziția va fi deschisă în perioada 14 februarie – 31 martie 2025, spațiul expozițional Arte și hărți, bloc II, et. 1 (str. 31 august 1989, 78).