roenfr

COMUNICAT DE PRESĂ


1-2 noiembrie 2017                                                                                          Biblioteca Națională a Republicii Moldova

 

Ciclu de reuniuni profesionale, prilejuite de consemnarea
a 185 de ani de la fondarea Bibliotecii Naționale

 

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova, Fundația Conferința Directorilor Bibliotecilor Naționale Europene și Programul Național Novateca, organizează în perioada 1-2 noiembrie 2017 un ciclu de reuniuni profesionale cu genericul: „Consolidarea și dezvoltarea bibliotecilor - axa implementării noului cadru strategic și de reglementare”. Evenimentul este prilejuit de consemnarea a 185 de ani de la fondarea Bibliotecii Naționale.

La reuniuni vor participa reprezentanți ai bibliotecilor naționale din România, Ucraina, Letonia, Lituania, Estonia, Suedia, precum și managerii din bibliotecile – centre biblioteconomice de nivel național, departamental și teritorial.

La data de 1 noiembrie 2017, începând cu ora 10.00, se va desfășura Conferința Internațională „Dezvoltarea cooperării bibliotecilor europene în spațiul virtual” cu participarea a cinci biblioteci naționale europene, membre ale Fundației Conferința Bibliotecilor Naționale Europene. Cu mesaje de inaugurare vor veni Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Evan Tracz, directorul Programului Național Novateca, Elena Pintilei, directorul general al BNRM.

În partea a doua a zilei, managerii vor discuta probleme legate de viziunea globală a bibliotecii, viitorul domeniului, diversificarea și eficientizarea serviciilor prestate de biblioteci în cadrul a două ateliere: „Modelul Biblioteconomic Național din perspectiva Viziunii Globale a Bibliotecii” și „Proiectele anului 2018: accente privind genericul anului”.

La data de 2 noiembrie 2017, începând cu ora 9.00, în incinta Bibliotecii Naționale se va desfășura Forumul anual al Managerilor din sistemului Național de Biblioteci. În cadrul Forumului vor fi abordate probleme actuale, tendințele domeniului biblioteconomic la nivel internațional și vor fi stabilite prioritățile și axele principale pentru Anul Biblioteconomic 2018 - anul reașezării activității bibliotecare în conformitate cu noul cadru legal, strategic și de reglementare.

 

Agenda Evenimentelor

Comunicat Final activități aniversare BNRM

 

Chestionar „Împreună pentru comunitate”

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova împreună cu Fundația pentru Dezvoltare și Biblioteca Națională a Republicii Moldova realizează o cercetare privind necesitățile și problemele bibliotecilor publice și a bibliotecarilor din Republica Moldova, inclusiv referitor la importanța aplicării designului și managementului de proiect în activitatea Bibliotecii Moderne.

Cercetarea are loc în cadrul proiectului „Împreună pentru comunitate”, susținut de programul Novateca.

Opinia Dvs contează!

Chestionar

 

Atenție concurs !

În atenția directorilor Bibliotecilor publice raionale, municipale,
orășenești responsabililor de activitatea metodologică


În cadrul proiectului „Împreună pentru comunitate” implementat de ABRM și BNRM, cu susținerea Programului Novateca, ne propunem să dezvoltăm competențe de design și management al proiectelor în rândul bibliotecarilor, mizând pe faptul că bibliotecile implicate vor asigura prin proiecte diverse servicii durabile și fiabile în comunitățile multietnice, precum și în cele care asigură activitatea metodologică a bibliotecilor din rețeaua locală.

În acest context, lansăm un concurs prin care invităm directorii și metodiștii din bibliotecile publice raionale, municipale și orășenești, să aplice pentru a participa în cadrul acestei inițiative, prin intermediul căreia pot beneficia de:

  • instruiri în format ToT în scrierea și managementul proiectelor;
  • oportunități de susținere financiară a celor mai inovatoare idei de proiect.

În cadrul acestui concurs vor fi selectați 16 finaliști (directori și metodiști), care vor beneficia de oportunitățile indicate mai sus, începând cu luna septembrie 2017. Pentru a aplica, vă încurajăm să completați acest formular pînă pe 15 august 2017, ținând cont de următoarele criterii:

  • candidatul trebuie să-și desfășoare activitatea în calitate de director sau metodist în cadrul bibliotecilor publice raionale, municipale sau orășenești;
  • cei 16 candidați selectați vor fi din localități diferite;
  • candidatul își asumă angajamentul de a investi timp și efort în desfășurarea tuturor activităților în perioada septembrie – decembrie 2017;

Vă încurajăm să beneficiați de această oportunitate accesând formularul de aplicare https://goo.gl/forms/1fEpxOpCN0PEVt4R2

Picture This ! (Fotografiază asta !)
Concurs - #PicThisEurope

Concurs  -  #PicThisEurope

Atenţie CONCURS!
Prezentaţi-vă fotografiile într-o expoziție în colecțiile EUROPEANA.
La începutul acestui an, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a contribuit cu imagini din colecţia sa de cărți poştale la realizarea unei expoziţii tematice din Europeana. În cadrul acesteia, s-au scos în evidenţă peisaje, regiuni şi orașe frumoase din sud-estul Europei.

Cărțile poștale ne prezintă o viziune nostalgică asupra Europei de sud-est, iar prin intermediul acestui concurs, vrem să vedem cum arată locurile din expoziție astăzi.

Cărţile poştale selectate reflectă Chişinăul de altă dată, iar mai exact zona de centru a oraşului din perioada secolului XIX-începutul sec. XX.

Vezi imaginile mai jos:

Gimnaziul nr. 1 de băieţi – astăzi Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei
Gimnaziul nr. 1 de băieţi – astăzi Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei
Chişinău. Pasaj – astăzi Primăria Municipiului Chişinău
Chişinău. Pasaj – astăzi Primăria Municipiului Chişinău
Chişinău, Banca oraşului  - astăzi Sala cu Orgă din Chişinău
Chişinău, Banca oraşului  - astăzi Sala cu Orgă din Chişinău

 

Vizitați expoziţia Picture This ! (Fotografiază asta !) pentru a vedea exact care sunt şi cum arată locurile descrise în EUROPEANA. Țările prezentate sunt:

  • Albania
  • Bosnia și Herțegovina
  • Croația
  • Fosta Republică Iugoslavă Macedonia
  • Moldova
  • Muntenegru
  • Serbia
  • Slovenia

Cum să intrați

Este ușor, trimiteți fotografiile voastre la concurs prin postarea lor pe Twitter, Instagram sau Facebook folosind hashtag-ul #PicThisEurope. În postarea dvs. vă rugăm să precizați care țară, loc sau punct de reper este prezentată în imaginea dvs.

Ce va face ca imaginea dvs. să fie una câștigătoare

Apreciem oamenii, dar pentru acest concurs dorim să împărtășiți cele mai bune fotografii cu peisaje și / sau repere ca punct de interes. Nu vor fi acceptate imagini cu persoane.

Ce veţi câștiga

Câștigătorii vor primi un set de accesorii pentru smartphone, iar fotografiile lor vor fi prezentate în Expoziţia Picture This ! (Fotografiază Asta !). Participanţii clasaţi pe locul second vor primi pungi cu cadouri din partea “Europeana”.

 

Data limită este joi, 31 august 2017.

 

Termeni şi condiţii de participare

  1. Concursul este organizat de către Fundația Europeana, cu sediul oficial la Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Haga, Olanda.
  2. Sunt invitaţi să participle la competiţie, persoane începînd cu vârste de 16 ani, cu excepția angajaților Fundației Europeana, a organizațiilor partenere - participante și a rudelor lor apropiate sau a oricărei alte persoane ce are legătură cu organizația sau cu juriul concursului.
  3. Înregistrarea la concurs este gratuită. Prin participarea / intrarea în acest concurs, participanții acordă consimțământul pentru utilizarea imaginilor lor de către Fundația Europeana, pe site-ul web al Colecțiilor Europeana, inclusiv şi site-ul web asociat incluzînd, fără a se limita doar la afișarea de către public, încorporarea acestora în activități promoționale, social media și alte lucrări.
  4. Fundația Europeana nu va pretinde dreptul de copyright asupra imaginilor trimise. La înregistrarea în acest concurs, participanții acceptă ca imaginile lor să fie licențiate în cadrul CC BY-SA.
  5. Fiecare persoană are dreptul la o singură înregistrare. O persoană va fi descalificată dacă se înregistrează de mai multe ori sau trimite o imagine care nu întruneşte criteriile de selecţie. Vor fi acceptate doar imaginile cu peisaje / repere turistice. Data limită pentru înscriere va fi joi, 31 august 2017. După această dată nu vor fi permise alte înregistrări la concurs.
  6. Vor fi doi câştigători pe primul loc şi următorii trei clasaţi selectaţi de echipa Europeana. Câștigătorii vor fi aleși printr-un vot public și un juriu independent de membri desemnați de Fundația Europeana.
  7. Câștigătorii locului întâi vor primi accesorii pentru aparatele de fotografiat smartphone și vor avea imaginile / fotografiile lor prezentate în Expoziţia Picture This! Fotografiază asta! Participanții clasaţi pe locul second vor primi pungi cu cadouri din partea “Europeana”. Fundația Europeana nu-şi asumă plata pentru eventuale taxe sau costuri suplimentare de expediere a premiilor în străinătate.
  8. Câștigătorul va fi anunțat prin e-mail și / sau prin mesaj direct pe Twitter / Facebook în termen de 28 de zile de la data încheierii concursului. În cazul în care câștigătorul nu poate fi contactat sau nu își revendică premiul în termen de 14 zile de la notificare, Fundaţia Europeana îşi rezervă dreptul de a retrage premiul de la câștigător și de a alege alt câștigător.
  9. Fundația Europeana își rezervă dreptul de a anula sau modifica concursul în cazul în care apar circumstanţe în afara controlului său.