roenfr

Lansare de carte
Manuscrise Românești din secolele XIII-XIX în colecții străine
(Rusia, Ucraina, Bielorusia)
autor Valentina Pelin

Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Institutul de Istorie al Academia de Științe a Republicii Moldova, vă invită miercuri, 27 decembrie, 2017, ora 15.00, Sala de Arte a Bibliotecii Naționale (bl. II, et. 1, str. 31 August 1989, nr. 78 A) la lansarea Catalogului Manuscrise Românești din secolele XIII-XIX în colecții străine (Rusia, Ucraina, Bielorusia), semnat de Valentina Pelin (1950-2006).

Apărut recent la editura „Știința”, volumul include un catalog de 337 de manuscrise cu conținut religios, beletristic și științific, slavono-române, române și latine, realizate în spațiul românesc sau de românii din diasporă în sec. XIII-XIX, care se păstrează în biblioteci, arhive și muzee din Rusia, Ucraina și Bielorusia. Ediția este însoțită de un studiu introductiv, o notă asupra ediției, bibliografie, indici și cuvinte-cheie. Lucrarea este destinată mediului academic universitar și tuturor celor ce se interesează de valorile culturale din trecut ale românilor, risipite în lume.

Autoarea catalogului, Valentina Pelin, dr. în istorie, s-a născut în anul 1950, în satul Pârjota, raionul Râșcani. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, a parcurs calea de la profesoară de limba și literatura română, paleograf superior la Arhiva Națională a Republicii Moldova, cercetător științific superior la Institutul de Lingvistică al Academiei de Științe a Moldovei, coordonator la Institutul de Istorie al AȘM, devenind prin volumele și studiile publicate om de știință de prim rang.

Ediția a fost îngrijită de acad. Andrei Eșanu, dr. în istorie Valentina Eșanu și Veronica Cosovan. Responsabil de ediție: Elena Pintilei, director general al BNRM.

Invitați: acad. Andrei Eșanu, Valentina Eșanu, dr. în istorie, Igor Cereteu, dr. în istorie, Maria Danilor, dr. în istorie, Silvia Corlăteanu, dr. în istorie, Valeria Păsat, dr. hab., Elena Chiaburu, dr. în istorie

Invitați speciali: Semion Pelin, Nicolae Pelin, Vladimir Ofcinicov

 

20171227 pelin afish