Literatura victoriană: Superstiții și fantome
În spațiile expoziționale ale serviciului Literaturile lumii din cadrul Bibliotecii Naționale, pe parcursul lunii iunie 2017, se desfășoară expoziția de carte cu genericul “Literatura victoriană: Superstiții și fantome”. Expoziția își propune să aducă în atenția publicului, unul dintre cele mai interesante fenomene ale literaturii victoriene - romanul gotic victorian, imaginea generală a epocii victoriene din Marea Britanie, care a durat mai mult de 60 de ani.
Tradiția gotică, care s-a născut în cea de a doua jumătate a sec. XVIII-lea, a fost continuată și în sec. XIX de scriitorii romantici (Mary Shelley, Charles Robert Maturin, John William Polidori), a influențat asupra scriitorilor americani (Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe) și în cele din urmă a avut un impact puternic asupra literaturii victoriene. Atmosfera gotică, întunecoasă și misterioasă, a operelor artistice a reflectat ciudățeniile și superstițiile, temerile și aspectele infiorătoare ale vieții reale în epoca victoriană.
Cel mai elocvent exemplu al genului dat, este celebrul roman al scriitorului irlandez Bram Stoker “Dracula”, care împlinește anul acesta 120 de ani de la prima publicare.
În cadrul expoziției sunt prezentate monografii, reviste, lucrări de critica și istoria literaturii engleze victoriene, cărți de referință, cele mai reprezentative opere ale genului gotic, inclusiv diferite ediții ale romanului lui Bram Stoker, precum și operele predecesorilor și contemporanilor săi.