Percy Bysshe Shelley și Mary Shelley.
Romanticii și rebelii literaturii engleze
În spațiile expoziționale ale serviciului Literaturile lumii a Bibliotecii Naționale, se desfășoară expoziția de carte consacrată aniversărilor a 225-a de la nașterea marelui poet romantic englez Percy Bysshe Shelley (4 august 1792 - 8 iulie 1822) și a 220-a de la nașterea soției poetului, Mary Shelley (30 august 1797 - 1 februarie 1851), autoarea celebrului roman “Frankenstein sau Prometeul modern” (1818).
Percy Bysshe și Mary Shelley, rebelii epocii sale, formau unul dintre cele mai remarcabile cupluri din istoria literaturii universale. Însăși viața lor ar putea fi subiectul unui roman, ca o povestire gotico-romantică, plină de tragedii, pierderi și încercări, de iubire, apropiere spirituală și intelectuală, inspirație și creație fructuoasă.
În cadrul expoziției sunt prezentate pagini biografice din viața acestor personalități, monografii, cărți de referință, lucrări de critică și istorie a romantismului englez. O deobită atenţie atrage nuvelă biografică “Ariel ou la vie de Shelley” de Andre Maurois, diverse ediții de poezii și poeme a lui Percy Bysshe Shelley, cât și romanul “Frankenstein” de Mary Shelley, în limba engleză și traduceri în limbile română, rusă şi germană.
În cadrul expoziţiei mai sunt reflectate şi lucrări ale contemporanilor săi, inclusiv poetul George Gordon Byron și filosoful William Godwin, tatăl lui Mary Shelley.
Expoziţia poate fi vizitată pe parcursul lunii august 2017.