roenfr

Lansare de cărți și expoziție personală de pictură și grafică,

de Leonid Popescu

„DRUMURI PRINTRE ZIDURI”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Uniunii Artiștilor Plastici și Uniunii Scriitorilor din Moldova, vă invită la lansarea cărților: „Tragedie pozitivă”,  „Drumuri printre ziduri”,  „Ecuația nuanței absolute. Piese de teatru”, „E pustie Slatina fără tine”, semnate de Leonid POPESCU și inaugurarea expoziției personale de pictură și grafică a artistului Leonid Popescu, cu genericul „DRUMURI PRINTRE ZIDURI”.


La eveniment vor participa: Acad. Mihai CIMPOI, critic și istoric literar; dr. Iulian FILIP; poet, scriitor, folclorist; dr. Aurelian SILVESTRU, scriitor; Maria PILCHIN, critic literar;

Tudor ȚOPA; publicist, scriitor; Ghenadie JALOBĂ, pictor, vicepreședinte Uniunea Artiștilor Plastici din RM; Tudor ZBÂRNEA, director general Muzeul Național de Artă al Moldovei

Eleonora SÂDNIC, critic de artă; Ilie VĂLUȚĂ, compozitor; Silvia BACALÂM, prof. universitar; Octavian MÂNDRUȚĂ, interpret de muzică folc, București; Tudor UNGUREANU, cobzarul;

Moderator: acad. Vasile CĂPĂȚÂNĂ, scriitor.

Expoziția va fi deschisă în perioada 20 decembrie 2021 – 28 ianuarie 2022, în spațiul expozițional, secția Colecţia de arte şi hărţi BNRM, blocul II, et. 1  (str. 31 August 1989, nr. 78).  Intrarea este gratuită cu respectarea normelor anti-Covid.

Evenimentul de inaugurare va avea loc la 4 ianuarie 2022, ora 14.00, în spațiul expozițional, secția Colecţia de arte şi hărţi BNRM, blocul II, et. 1  (str. 31 August 1989, nr. 78).

EXPOZIȚIE DE DOCUMENTE
„Din casă în casă, din inmă în inimă”

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova vă invită să admirați expoziția de documente cu genericul „Din casă în casă, din inmă în inimă…”, cu prilejul celor mai magice sărbători de iarnă. Expoziția aduce în vizorul publicului larg documente din colecțiile BNRM ce reflectă sărbătorile de iarnă, cu tradiții populare, obiceiuri, datini de Crăciun și Anul Nou transmise din moși strămoși.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 decembrie 2021 - 20 ianuarie 2022, blocul central, etajul II, spațiul expozițional (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”) cu respectarea măsurilor și normelor de protecție contra Covid-19.

Ședința Clubului Literar „Homo Aestheticus”

„Pâine de la iepure”și o carte de la Iulian Filip”

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii (Washington), în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Publică Raională „Mihail Sadoveanu” Strășeni, Biblioteca Publică Teritorială Scoreni, Biblioteca Publică Teritorială Roșcani și Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, vă invită la Ședința Clubului Literar „Homo Aestheticus” cu genericul „Pâine de la iepure și o carte de la Iulian Filip”, organizată în contextul Programului Național „LecturaCentral”. Evenimentul este dedicat întâlnirii copiilor din diasporă cu scriitorul Iulian Filip.

Moderatori: acad. Mihai CIMPOI, dr. Iulian FILIP.

Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 18 decembrie 2021, ora 17.00, cu conectarea pe platforma Zoom și va fi transmis pe canalul de Youtube al BNRM  (https://www.youtube.com/c/BibliotecaNa%C5%A3ional%C4%83aRepubliciiMoldova).

Eveniment cultural

”Moștenirea lui Nizami Ganjavi în contextul dialogului  intercultural”

880 de ani de la naștere

Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova cu susținerea Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Azerbaidjan organizează evenimentul cultural ”Moștenirea lui Nizami Ganjavi în contextul dialogului  intercultural” prilejuit celor 880 de ani de la nașterea marelui poet și cugetător azer. Nizami Ganjavi, este una dintre personalitățile unice care au deschis o nouă pagină în istoria gândirii artistice a omenirii. Moștenirea vie a marelui maestru, care a devenit o parte integrantă a spiritualității universale, a ocupat un loc demn în tezaurul valorilor culturale unice timp de mai multe secole. Creațiile lui Nizami au fost traduse în multe limbi, oamenii de știință din diferite țări apelând la studiul operelor sale. El a îndemnat oamenii la bunătate, la compasiune, a susținut legăturile de prietenie între națiuni, a denunțat furios conducătorii tirani și a visat la un regat al dreptății.

Evenimentul va avea loc la 17 decembrie 2021, ora 12.00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).  Vor fi expuse și o parte din cărțile  aflate în colecțiile BNRM.

Lansare de carte

„AMPRENTE DE LUMINĂ", de Larisa SOCHIRCĂ

                                                              

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea cărții „AMPRENTE DE LUMINĂ”, recent apărută la Editura Lexon – Prim și semnată de Larisa SOCHIRCĂ, scriitoare stabilită la Paris. Autoarea subliniază că, eseurile sale sunt o descriere fie a frumosului pe care îl vede în jurul său, fie a impresiei cu care rămâne în urma observațiilor asupra acestuia, purtând o încărcătură atât estetică, cât și etică.

Invitați speciali: Ana BANTOȘ, critic literar; Claudia PARTOLE, poetă, prozatoare; Olga CĂPĂȚÂNĂ, scriitoare; Emilia GHEȚU, jurnalistă; Rodica GOTCĂ, poetă; Adelaida CHIROȘCA, cercetător științific, Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Moderator: Nicolae SPĂTARU, scriitor.

Evenimentul va avea loc la 14 decembrie 2021, ora 15.00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”). 

Festivitatea de totalizare a rezultatelor Programului Național LecturaCentral 2021

Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău” anunță desfășurarea Festivității de totalizare a rezultatelor Programului Național LecturaCentral 2021, ediția a 4-a,

Evenimentul celebrează rezultatele din cadrul Programului Național LecturaCentral, inclusiv concursurile naționale, dar și laureații „Top-ului celor mai citite 10 cărți, editate în 2020”.

Bibliotecile în calitatea lor de actanți ai promovării lecturii, au organizat pentru utilizatorii lor evenimente online în cadrul cărora s-a promovat dialogul cu creatorii, explorată cultura națională într-un format accesibil și modern dar și suscitat interesul față de lectura cărților scriitorilor autohtoni.

Concursurile  Cel mai activ cititor,  Cel mai original proiect de promovare a cărții și lecturii, inclusiv cu ajutorul tehnologiilor, Biblioteca cu cel mai ingenios/original concept de organizare a Programului Național LecturaCentral, ediția a 3-a, 2020 și ediția a 4-a, 2021, Cel mai original proiect de promovare a cărților din Topul celor mai citite 10 cărți, editate în anul 2019, Cel mai bun eseu despre lectură, tind să contribuie la augmentarea lecturii, dezvoltarea culturii acesteia, diversificarea actului de lectură.  A se vedea rezultatele concursurilor (https://drive.google.com/file/d/1Na6rHK2Jti7Wkj7-HNszPJ7ET8-NeYHN/view?usp=sharing)

Studiu sociologic „Top-ul celor mai citite 10 cărți, editate în 2020”, realizat anual de către Biblioteca Națională a Republicii Moldova evidențiază gusturile în materie de lectură ale cetățenilor. Cultura lecturii este diferită, ea se educă în funcție de epocă, valori general umane sau personale, mediu familial și cel școlar, prieteni. A se vedea lista laureaților topului (https://drive.google.com/file/d/1oLAPYCQ_quPGdqRzoxtlJjTgfU1CzGmo/view?usp=sharing)

Evenimentul va avea loc la data de 16  decembrie 2021, cu începere la 10.00 hibrid (online cât și offline):

- Gala Laureaților Concursurilor Naționale din cadrul Programului Național LecturaCentral, se va desfășura de la 10.00 –12.00, online pe ZOOM, dar și transmisă live pe pagina oficială de Youtube a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova

- Gala Laureaților „Top-ului celor mai citite 10 cărți, editate în 2020”, se va desfășura de la 13.00-14.30, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, blocul II, et. 2, bir. 19

Pentru mai multe informații: Direcția Cercetare și Dezvoltare în Biblioteconomie:

E-mail: bnrmvo2012@gmail.com ; vasilica@bnrm.md ; dbiblio@bnrm.md

Facebook: @pnlc.bnrm, Tel.: 022 240070

Lansare de carte

„FORMA ȘI SPAȚIUL ÎN DESIGNUL INTERIOR”,

de Ștefan POPA

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea cărții „FORMA ȘI SPAȚIUL ÎN DESIGNUL INTERIOR”, semnată de Ștefan POPA, designer, dr. în științe pedagogice. Monografia prezintă un material util atât pentru cercetători, cat și pentru designeri, datorită noutății obiectului cercetat și actualității.

Invitați speciali: Vlad PÂSLARU, dr.hab. în pedagogie, prof.universitar; Vitalie MALCOCI, dr. în studiul artelor; Maria PILCHIN, scriitor, critic literar; Ana COROLIUC, dir. adjunct, Colegiul de Arte Plastice „Al.Plămădeală”.

Evenimentul va avea loc la 9 decembrie 2021, ora 16.00, spațiul expozițional din cadrul secției Colecţia de arte şi hărţi, blocul II, (str. 31 August 1989, nr. 78).