roenfr

Salon Muzical Junior

„MAGIA IERNII”

În preajma sărbătorilor de iarnă Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Școala de Muzică "Eugen Doga", organizează în cadrul Salonului Muzical Junior, evenimentul muzical cu genericul „MAGIA IERNII”. Evenimentul reprezintă un concert dedicat sărbătorilor de iarnă, susținut de către elevii Școlii de muzică „Eugen Doga”, clasa profesorilor: Elina Tamazlîcaru-Prisacari, Natalia Tamazlîcaru, Svetlana Mosendz, Liubovi Iașina, Viorel Uzdriș.

În cadrul evenimentului publicul va avea ocazia să admire tinerii muzicieni, participanți ai diverselor festivaluri, concursuri și evenimente muzicale culturale. În cadrul programului muzical vor fi interpretate creații vocale și instrumentale din repertoriul național și internațional.

Evenimentul va avea loc la 19 decembrie, ora 17.30, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”)

SALON MUZICAL

Eveniment literar muzical.

Dubla prezentare de carte

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la un eveniment literar muzical în cadrul unei noi ședințe a Salonului muzical al BNRM, în cadrul căreia vor fi prezentate cărțile „Evadare din mine” vol. 2 și „Rănile ierbii/Grass Wounds”, semnate de Camelia Florescu,  România.

·       Cartea „Evadare din mine”, a Cameliei Florescu include creațiile de după 2022, între ele detașându-se „Lacrima”, piesă distinsă cu Trofeul „Crizantemei de aur” în 2023, precum și romanțele laureate la „Crizantema de argint” de la Chișinău – „Doi cocori” și „Caruselul vieții”.

·       Cartea „Rănile ierbii/Grass Wounds”, poeta vede lumea și relațiile inefabile ale complexului determinism cosmic, prin coborâre în sine, de unde aduce la suprafață, templul poeziei sale. Există, însă, și lirismul obiectiv, în care poetul este un observator care vede în evanescență lumii, fotogramele lui esențiale, dar, mai ales, aspirând spre cunoaștere, autocunoaștere și recunoaștere.

Participă: Camelia Florescu, interpretă, poetă, compozitoare; Bela Andrasi, compozitor, interpret, chitarist; Svetlana Bivol, muzicolog, președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova; Marian Stârcea, compozitor; Adrian Beldiman, compozitor; Silvia Goncear, interpretă; Ludmila Pamujac, interpretă; Diana Văluță, interpretă, orchestratoare; Ina Sturza, interpretă; Valentina Volontir, interpretă; Liliana Cazac, interpretă; Claudia Partole, scriitoare, critic literar; Sabina Jerep, poetă, critic literar; Marin Postu, poet, critic literar; Sofia Dilevschi; elevii ai  Clubului de Arte KIDS CASTLE România.

Prezintă: Nicolae Jelescu, actor.
Partener: Clubul de Arte „KIDS CASTLE ROMANIA”.
Evenimentul va avea loc la 14 decembrie 2024, ora 13:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).  

Festivitatea de totalizare a rezultatelor Programului Național LecturaCentral,

ediția a VII-a, 2024

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, organizează festivitatea de totalizare a rezultatelor Programului Național LecturaCentral, ediția a VII-a, 2024. În cadrul evenimentului vor fi decernate testimonialele de laureat câștigătorilor Concursurilor naționale din cadrul Programului Național LecturaCentral:

· Concursul „Cel mai activ cititor”;

· Concursul „Cel mai original proiect de promovare a cărții și lecturii, inclusiv cu ajutorul tehnologiilor”;

· Concursul „Lumina din jurul cărții: cel mai original club de lectură”;

· Concursul „Cel mai original program / proiect de promovare a lecturii în familie”;

· Concursul „Cel mai reușit proiect/program/ serviciu de implicare a bibliotecilor în promovarea valorilor europene”

La Festivitatea de totalizare a Programului Național LecturaCentral, ediţia a VII-a sunt invitați învingătorii concursurilor menționate, bibliotecari, și alte persoane preocupate de promovarea cărții și a lecturii.

Procesul verbal al ședinței Juriului PNLC 2024

 

Evenimentul va avea loc marți, 10 decembrie 2024, cu începere de la ora 10.00 și se va desfășura în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Sala Arte și Hărți, blocul II, etajul 1, (str. 31 August 1989, nr. 78).

Pentru mai multe informații: Secția Dezvoltare în biblioteconomie și Știința Informării, tel.: 022 240070; e-mail: dbiblio@bnrm.md

Forumul Managerilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, ediția a 29-a, 2024

„IMPLICAREA BIBLIOTECILOR ÎN TRANSFORMAREA DIGITALĂ: OPORTUNITĂȚI ȘI PROVOCĂRI"

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează Forumul Managerilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci (FMSNB), ediția a 29-a, 2024, cu genericul „Implicarea bibliotecilor în transformarea digitală: oportunități și provocări”.

În cadrul Forumului vor fi puse în discuție repere importante pentru programarea activității bibliotecare în anul 2025: extinderea accesului la resurse digitale pentru toți membrii comunității, îmbunătățirea competențelor digitale ale personalului de specialitate din biblioteci, implementarea proiectelor comunitare, stabilirea parteneriatelor cu instituții în domeniul tehnologiilor informaționale etc.

La Forumul Managerilor din cadrul SNB sunt invitați să participe manageri ai centrelor biblioteconomice, bibliotecilor universitare Camerei Naționale a Cărții, responsabililor pentru activitatea bibliotecilor din cadrul APL, cadrelor didactico-științifice.

Evenimentul va avea loc la 20 noiembrie 2024, cu începere de la ora 09.00, în format online cu transmisiune directă de pe pagina de facebook a Bibliotecii Naționale Republicii Moldova.

Agenda Forumului Managerilor

Masă rotunda

„STAT ȘI BISERICĂ ÎN STAT ROMÂNESC. ISTORIE ȘI ACTUALITATE”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează Masa rotundă cu genericul „Stat și Biserică în spațiul românesc: istorie și actualitate”. Problemele raporturilor dintre Stat și Biserică au existat și sunt prezente și astăzi. În trecut, mai ales în perioada regimurilor comuniste, de esență atee, relațiile au fost deosebit de încordate. Masa rotundă își propune să examineze subiecte de istorie și de actualitate, referitoare la politicile promovate de state față de Ortodoxie (de alte culte religioase) în Spațiul Românesc. În cadrul dezbaterilor vor vorbi specialiști din Republica Moldova și România.

Participă: dr. hab. conf. univ. Silvia GROSSU; dr. Viorel COJOCARU, preot la Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel, paroh al Bisericii „Inima Tăcută” pentru surdo-muți,; dr. pr.Aurel Florin ȚUȘCANU, Parohia „Sf. Nicolae“ Trifeşti, Roman, România; pr. drd. Mircea BEJENAR, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului și Toți Sfinții Români”, Tișăuți, comuna Ipoteşti, Protopopiatul Suceava 1; Nina NEGRU, cercetător științific ș.a.

Moderatori: Anatol PETRENCU, prof. univ., dr. hab., președintele AIRM „Alexandru Moșanu”, dr. Viorel COJOCARU, preot.

Evenimentul se va desfășura la data de 15 noiembrie 2024, ora 14:00, Sala arte și hărți, blocul II, etajul I, str. 31 august 1989, 78.

Salon Muzical

„ROMANȚE ÎN TOAMNĂ CU DIANA VĂLUȚĂ”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la o nouă ședință a Salonului Muzical - o întâlnire cu Măria sa Romanța, cu genericul „Romanțe în toamnă cu Diana Văluță”. Iubitorii de muzică vor avea posibilitatea să asculte un program inedit de romanțe vechi și noi, interpretate cu multă măiestrie vocală și artistică de interpreta Diana Văluță, Maestru în Artă, este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova, președinte și membru al Juriilor Naționale și Internaționale. Este participantă la Festivalul-Concurs de Creaţie şi Interpretare a Romanţei, „Crizantema de Argint” organizat la Chişinău, unde a obţinut Premiul Mare, a luat şi Premiul Mare la „Crizantema de Aur”, în România. Interpreta va fi susținută la vioară de Veronica Văluță-Bantaș, interpretă de muzică populară și violonistă, iar la acordeon de Ilie Văluță, compozitor, interpret, maestru de sunet.

Evenimentul va avea loc la 17 noiembrie 2024, ora 17.00, Sala de conferințe „A. Rău”, blocul central, et. 1 (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Lansare de carte

„CLIPELE DIN NOI”, autor Maria BUTUC-BRIGAI

    

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea cărții „Clipele din noi”, autor Maria Butuc-Brigai, profesoară de limba și literatura română și literatura universală, dedicată promovării culturii vorbirii prin proiectul său inedit „Picătură de limbă”, cunoscut de mulți români de pretutindeni.

„În paginile acestei cărți, veți găsi fragmente din sufletu-mi, transfigurate în versuri ce ascund zbuciumul și bucuria de a fi om... Fiecare cuvânt este o fereastră către universul interior, un ecou al visurilor, temerilor și bucuriilor ce mi-au fost părtașe în călătoria vieții”, mărturisește autoarea.

Debutul cu placheta de versuri „Clipele din noi” concentrează mai mulți ani de frământări existențiale transpuse în versurile textelor poetice.

Participă: Victoria FONARI, dr. în filologie, conf. univ., poetă, critic literar; Claudia PARTOLE, poetă, eseistă, prozatoare; Adrian GHICOV, dr. hab. în pedagogie, conf. univ.; Mariana MARIN, dr. în pedagogie, conf. univ., președinta AGIRoMd.

Moderatoare: Aura REVENCO, consilier în comunicare.

Evenimentul va avea loc la 17 noiembrie 2024, ora 14:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, bloc central, et. I (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).