roenfr

GALA LAUREAȚILOR PREMIILOR NAŢIONALE GALEX,

ed. a XIII-a, 2024

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, organizează de Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum şi de Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova, Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX – manifestare importantă în lumea bibliotecară, având ca obiectiv promovarea și stimularea activității bibliotecarilor și a persoanelor fizice și juridice, care prin acțiunile lor, susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanță strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare și difuzare a informației dintr-o comunitate și în numele comunității.

Premiul Naţional GALEX se acordă celor mai buni bibliotecari din bibliotecile naţionale şi din Sistemul Naţional de Biblioteci. În anul curent juriul naţional, constituit de Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău” şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, a desemnat laureaţii Premiilor Naţionale GALEX, pentru anul 2023.

Evenimentul va avea loc, marți, 23 aprilie 2024, ora 12:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, et. 2, sala de lectură nr.1 (str. 31 august 1989, nr 78 „A”).

Lansare de carte

„PANORAMIC ART: TÂNĂRA GENERAȚIE”, autor Simion ZAMȘA

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la lansarea albumului „PANORAMIC ART: TÂNĂRA GENERAȚIE” de Simion ZAMȘA, Maestru în Arte din Republica Moldova, Laureat al Premiului de Stat din Republica Moldova, conferențiar universitar, artist plastic.

În album se regăsesc lucrări ale tinerilor artiști plastici: Alexandru ALAVAȚCHI, Andrei CASTRAVĂȚ, Victor FRIMU ș. a. (grafică); Vlad CARAULAN, Maria DONI, Elena GUZUN ș.a. (grafică); Elena CHIRVASA, Maria MICHITICI (tapiserie); Sergiu JOSU, Pavel OBREJA, Alexei VIDRAȘCO (sculptură); Igor TVERDOHLEB & Ecaterina NOVACOVSCAIA (grafică digitală) etc.

Invitați: Mihai POTÂRNICHE, Maestru în Arte; Monica BABUC, director al Institutului Cultural Român din Chișinău; Tudor ZBÂRNEA, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei; Dumitru ȚÂRA, scriitor.

Moderator: Tudor STAVILĂ, dr. în studiul artelor.

Evenimentul va avea loc la va avea loc la 11 aprilie 2024, ora 15:00, în Sala Arte și Hărți, blocul II (str. 31 august 1989, 78).


EXPOZIȚIE TEMATICĂ

„27 MARTIE 1918 - UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA:

PAGINI ALE UNITĂȚII, IDENTITĂȚII ȘI CONTINUITĂȚII”

La 27 martie 2024, se împlinesc 106 ani de când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, iar la 1 decembrie 1918, fiind creată România Mare.

În acest context, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică cu genericul „27 martie 1918 - UNIREA Basarabiei cu România: pagini ale unității, identității și continuității”, fiind expuse vizitatorilor volume din colecţia „România: Marea Unire 1918-2018. 100 de cărţi”, tipărită de Editura Tipo Moldova (Iași) în coordonarea prof univ., dr. Ioan SCURTU. În cadrul acestei expoziții sunt expuse circa 80 de volume, vizând unirea Basarabiei - temă interzisă de aproape jumătate de secol – autori fiind atât istorici din România, cât și din Republica Moldova. Printre aceștea sunt: Ion Negrei, Iurie Colesnic, Anton Moraru, Ion Țurcanu, Gheorghe Negru, Ion Varta, Anatol Petrencu.

Colecția „România: Marea Unire 1918-2018. 100 de cărţi”, include volume publicate de-a lungul anilor, atât în România, cât şi în Republica Moldova, care oferă o imagine amplă și adevărată asupra Marii Uniri din 1918, constituind o mărturie peste vremi a unui efort istoriografic de lungă durată și cu rezultate demne de aprecierea contemporanilor. Întreaga colecție se păstrează la Biblioteca Națională a Republicii Moldova și reprezintă o pagină strălucită din istoria noastră națională, fiind vorba de pagina unității, identității și continuității.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 martie – 30 aprilie 2024 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

SIMPOZION ANUAL

ANUL BIBLIOTECONOMIC 2023, EDIȚIA A XXXIII-A

„BIBLIOTECILE ÎN SUSȚINEREA INCLUZIUNII DIGITALE, SOCIALE ȘI CULTURALE A MEMBRILOR COMUNITĂȚII”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la tradiționalul eveniment profesional Anul biblioteconomic 2023, ediția a 33-a, cu genericul „Bibliotecile în susținerea incluziunii digitale, sociale și culturale a membrilor comunității”.

Dezbaterile profesionale biblioteconomice vor fi reliefate din perspectiva a mai multor panele de discuții: biblioteci naționale, biblioteci publice, biblioteci din instituțiile de învățământ superior, biblioteci din instituțiile de învățământ profesional tehnic (școli profesionale, colegii și centre de excelență), biblioteci din instituțiile de învățământ general, biblioteci specializate.

Simpozionul „Anul Biblioteconomic” reprezintă unul din elementele identitare ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, dar și a Sistemului Național de Biblioteci. Din an în an pe această platformă biblioteconomică se face retrospecția realizărilor anului precedent, se diseminează bune practice, care consolidează bibliotecarii și îi provoacă pentru a-și dezvolta abilități și competențe de dezvoltare a bibliotecii.

Evenimentul va avea loc miercuri 27 martie 2024, cu începere de la ora 10.00, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Sala de lectură nr. 1, blocul central, str. 31 August 1989, 78 A.

SALON MUZICAL JUNIOR

„CV-UL DOMNULUI PIAN”. EVENIMENT MUZICAL-EDUCATIV

Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Școala de Arte „Alexei Stârcea”, organizează de Ziua mondială a pianului, în cadrul Salonului Muzical Junior, evenimentul muzical-educativ „CV-UL DOMNULUI PIAN”, cu participarea elevilor clasei de pian ghidați de profesoarele Liliana Moldovan și Venera Zderea.

În fiecare an, pe 29 martie, iubitorii de pian sărbătoresc regele instrumentelor muzicale – pianul. Ideea acestei zile vine de la muzicianul german Nils Frahm, care a ales data de 29 martie, fiind a 88-a zi a anului, iar pianul are 88 de clape. Această zi încurajează, de asemenea, pianiștii de toate vârstele să cânte în spații publice.

Evenimentul va avea loc la 27 martie 2024, ora 15:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

DISCUŢIE PUBLICĂ

„COPIII STRĂZII – FENOMEN SENSIBIL AL SOCIETĂŢII”

În contextul Zilei internaționale a copiilor străzii, marcată anual pe 21 martie, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratul General al Poliției, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului din municipiul Chișinău, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, invită doritorii la discuția publică „Copiii străzii – fenomen sensibil al societăţii”. În cadrul discuției vor fi abordate aspecte precum: fenomenul plecării voluntare a copiilor din familie, date statistice privind cauzele şi condițiile alegerii unui asemenea comportament deviant, identificarea copiilor în situație de stradă, instrumentele de prevenire a abuzului și exploatării sexuale în rândul adolescenților, strategiile pentru integrarea socială a copiilor si tinerilor străzi.

Invitați: Traian Țurcanu, Specialist în Protecția Copilului, UNICEF Moldova; reprezentant al Ministerului Muncii și Protecției Sociale; Aliona Dragomireţcaia, şefa Secţiei siguranţă minori a Direcţiei ordine publică a Inspectoratului naţional de securitate publică al IGP al MAI; Tincu Silvia și Frunza Mariana, manageri ai Complexului de servicii sociale pentru copii în situații de stradă, Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, mun. Chișinău; Svetlana Moisa, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii.

Acțiunea vine în sprijinul Agendei 2030 de promovare și susținere a celor 17 ODD-uri, care prevăd eradicarea sărăciei și foametei, stabilesc un spectru larg de obiective economice, sociale într-o abordare integrată, bazată pe respectarea drepturilor omului.

Evenimentul se va desfășura joi, 21 martie 2024, ora 12.00, Centrul de informare ONU, bloc central, et. II (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

SALON MUZICAL

LANSARE DE CARTE

„REPERE METODOLOGICE PENTRU VOCALIȘTI.

PREGĂTIREA FIZICĂ PROFESIONAL-APLICATIVĂ ȘI TRAINING MINTAL.

GHID METODIC”, autor Adela Blîndu

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, organizează în cadrul Salonului muzical, lansarea Ghidului metodic „Repere metodologice pentru vocaliști. Pregătirea Fizică Profesional-Aplicativă și Training Mintal”, autor Adela Blîndu. Lucrarea reprezintă un compartiment esențial al disciplinei Canto și are o importanță majoră în procesul de pregătire a unui cântăreț, specialist de o calificare înaltă în domeniul muzicii ușoare și jazz.

Participă: Tatiana BEREZOVICOVA, dr. în studiul artelor, prof. universitar AMTAP, Maestru în Artă; Marina VALUEVA magistru în psihologie, asistent universitar, Șefa Secției Formare Continuă, Validare și Ghidare în Carieră AMTAP; Marina SOROCEANU, medic de categorie superioară, ORL Foniatru.

Moderator: Adela BLÎNDU, dr. în științe ale educației, lector universitar AMTAP, Om Emerit.

În cadrul evenimentului se va desfășura un Masterclass pe baza ghidului metodologic, unde v-a fi demonstrat și argumentat exercițiilor din capitolul XI - Conținuturi de mijloace PFPA – ce reprezintă un complex de exerciții .

Evenimentul va avea loc la 18 martie 2024, ora 11:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).