roenfr

Masă rotunda

„STAT ȘI BISERICĂ ÎN STAT ROMÂNESC. ISTORIE ȘI ACTUALITATE”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează Masa rotundă cu genericul „Stat și Biserică în spațiul românesc: istorie și actualitate”. Problemele raporturilor dintre Stat și Biserică au existat și sunt prezente și astăzi. În trecut, mai ales în perioada regimurilor comuniste, de esență atee, relațiile au fost deosebit de încordate. Masa rotundă își propune să examineze subiecte de istorie și de actualitate, referitoare la politicile promovate de state față de Ortodoxie (de alte culte religioase) în Spațiul Românesc. În cadrul dezbaterilor vor vorbi specialiști din Republica Moldova și România.

Participă: dr. hab. conf. univ. Silvia GROSSU; dr. Viorel COJOCARU, preot la Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel, paroh al Bisericii „Inima Tăcută” pentru surdo-muți,; dr. pr.Aurel Florin ȚUȘCANU, Parohia „Sf. Nicolae“ Trifeşti, Roman, România; pr. drd. Mircea BEJENAR, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului și Toți Sfinții Români”, Tișăuți, comuna Ipoteşti, Protopopiatul Suceava 1; Nina NEGRU, cercetător științific ș.a.

Moderatori: Anatol PETRENCU, prof. univ., dr. hab., președintele AIRM „Alexandru Moșanu”, dr. Viorel COJOCARU, preot.

Evenimentul se va desfășura la data de 15 noiembrie 2024, ora 14:00, Sala arte și hărți, blocul II, etajul I, str. 31 august 1989, 78.

Salon Muzical

„ROMANȚE ÎN TOAMNĂ CU DIANA VĂLUȚĂ”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la o nouă ședință a Salonului Muzical - o întâlnire cu Măria sa Romanța, cu genericul „Romanțe în toamnă cu Diana Văluță”. Iubitorii de muzică vor avea posibilitatea să asculte un program inedit de romanțe vechi și noi, interpretate cu multă măiestrie vocală și artistică de interpreta Diana Văluță, Maestru în Artă, este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova, președinte și membru al Juriilor Naționale și Internaționale. Este participantă la Festivalul-Concurs de Creaţie şi Interpretare a Romanţei, „Crizantema de Argint” organizat la Chişinău, unde a obţinut Premiul Mare, a luat şi Premiul Mare la „Crizantema de Aur”, în România. Interpreta va fi susținută la vioară de Veronica Văluță-Bantaș, interpretă de muzică populară și violonistă, iar la acordeon de Ilie Văluță, compozitor, interpret, maestru de sunet.

Evenimentul va avea loc la 17 noiembrie 2024, ora 17.00, Sala de conferințe „A. Rău”, blocul central, et. 1 (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Lansare de carte

„CLIPELE DIN NOI”, autor Maria BUTUC-BRIGAI

    

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea cărții „Clipele din noi”, autor Maria Butuc-Brigai, profesoară de limba și literatura română și literatura universală, dedicată promovării culturii vorbirii prin proiectul său inedit „Picătură de limbă”, cunoscut de mulți români de pretutindeni.

„În paginile acestei cărți, veți găsi fragmente din sufletu-mi, transfigurate în versuri ce ascund zbuciumul și bucuria de a fi om... Fiecare cuvânt este o fereastră către universul interior, un ecou al visurilor, temerilor și bucuriilor ce mi-au fost părtașe în călătoria vieții”, mărturisește autoarea.

Debutul cu placheta de versuri „Clipele din noi” concentrează mai mulți ani de frământări existențiale transpuse în versurile textelor poetice.

Participă: Victoria FONARI, dr. în filologie, conf. univ., poetă, critic literar; Claudia PARTOLE, poetă, eseistă, prozatoare; Adrian GHICOV, dr. hab. în pedagogie, conf. univ.; Mariana MARIN, dr. în pedagogie, conf. univ., președinta AGIRoMd.

Moderatoare: Aura REVENCO, consilier în comunicare.

Evenimentul va avea loc la 17 noiembrie 2024, ora 14:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, bloc central, et. I (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Forumul Cercetătorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci

„ Inovație, cercetare și transformare digitală în biblioteci”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează ediția a 8-a a Forumului Cercetătorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, cu genericul „Inovație, cercetare și transformare digitală în biblioteci”.

Evenimentul este organizat în contextul Zilelor Științei la Biblioteca Națională a Republicii Moldova și se centrează pe explorarea direcțiilor de cercetare în domeniul biblioteconomiei și științei informării, rolul biblioteciilor în epoca transformării digitale, inovarea serviciilor de bibliotecă pentru comunitatea academică. Evenimentul își propune să stimuleze cercetarea în bibliotecă și să dezvolte noi modele pentru a promova accesul deschis la cunoaștere în contextul suportului informațional oferit comunității academice prin facilitarea accesului la resurse științifice.

Activitatea se va desfășura la 11 noiembrie 2024, ora 9.30, Sala Arte și hărți, blocul II, etaj 1 (str. 31 august 1989, 78).

Agenda Forumul Cercetătorilor

Zilele Științei la Biblioteca Națională a Republicii Moldova,

ediția a 6-a, 11-15 noiembrie 2024

„De ce contează știința – Implicarea minților și dezvoltarea viitorului”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează ediția 6-a a Zilelor Științei, în acord cu Ziua internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare. Zilele Științei la Biblioteca Națională a Republicii Moldova își propune să promoveze un context social favorabil pentru știință, să sprijine dezvoltarea cunoștințelor și abilităților cetățenilor, și să intermedieze familiarizarea utilizatorilor cu realizările cercetărilor și evoluția domeniilor științifice.

Activitățile vor fi centrate pe consolidarea gradului de conștientizare a publicului larg despre rolul științei pentru societățile pașnice și durabile; promovarea Științei participative în comunitate și a culturii științifice deschise; încurajarea educației pentru mediu a utilizatorilor-cercetători; promovarea importanței și impactului fenomenelor științifice; digitalizarea și diversificarea serviciilor de bibliotecă; promovarea rezultatelor activității de cercetare la BNRM; dezvoltarea competențelor de cercetare a utilizatorilor și personalului de bibliotecă.

Ediția a 6-a a Zilelor Științei include trei direcții de conținut: argumentarea rolului bibliotecii în crearea unei societăți informaționale conectată și durabilă (explorarea direcțiilor de cercetare în domeniul biblioteconomiei și științei informării, rolul biblioteciilor în epoca transformării digitale, inovarea serviciilor de bibliotecă pentru comunitatea academică); importanța rezultatelor activității de cercetare la BNRM în dezvoltarea domeniului biblioteconomic; dezvoltarea competențelor de cercetare a personalului de bibliotecă.

 

Agenda Zilelor Științei la Biblioteca Națională


Discuție publică

„Diplomația publică în era globalizării: Provocări și oportunități”

În contextul Zilei Diplomației Publice în rețeaua GPDnet, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează discuția publică „Diplomația publică în era globalizării: provocări și oportunități”. Evenimentul va relata publicului larg importanța relațiilor diplomatice și culturale, dar și de a oferi comunității studențești o înțelegere mai profundă a rolului și importanței diplomației publice în relațiile internaționale, precum și încurajarea în implicarea activă în promovarea imaginii și culturii Republicii Moldova la nivel internațional.

Agenda evenimentului:

· Rețeaua publică GPDNET – 10 ani de la fondare, Elena Pintilei, director general BNRM.

· Modelul Consorțiului EUNIC - EU National Institutes for Culture, Narcis Afrăsinei, director EUNIC, Vice directorul Institutului Cultural Român “M. Eminescu”, Chișinău; Stella Avalone, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, ex-director director EUNIC

· Sesiune interactivă de Q&A: Întrebări din partea participanților pe teme de actualitate sau pe subiecte de interes personal.

Evenimentul se v-a desfășura la 23 octombrie 2024, ora 14.00, Sala Arte și hărți, bloc 2 (str. 31 august 1989, 78A).

Expoziție tematică

Scriitorii reîntregirii neamului românesc

(Leonida LARI, Aurelian SILVESTRU, Dumitru MATCOVSCHI)

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul să viziteze expoziția tematică cu genericul „SCRIITORII REÎNTREGIRII NEAMULUI ROMÂNESC”, consacrată scriitorilor Aurelian SILVESTRU (75 de ani de la naștere), Leonida LARI (75 de ani de la naștere), Dumitru MATCOVSCHI (85 de ani de la naștere). Operele lor au reuşit să pătrundă adânc în sufletul neamului şi al poporului, fiind simbolul rezistenței și continuității prin cultură, al spiritului românesc în spațiul unic și unitar al poporului nostru de pe cele două maluri ale Prutului.

În expoziție sunt expuse circa 150 de documente (monografii, albume, ediții periodice, fotografii etc. ), care reprezintă momentele importante, rămase în conștiința românilor basarabeni, din viața și activitatea scriitorilor, mari luptători ai mișcării de renaștere națională și obținerea independenței Republicii Moldova.

Documentele sunt sistematizate în 3 compartimente: Dumitru MATCOVSCHI, „un arbore ale cărui frunze nu îngălbenesc niciodată”; Leonida LARI, „poeta durerilor noastre”; Aurelian SILVESTRU, „omul care sfințește locul”.

Expoziția poate fi vizitată începând cu data de 22 octombrie 2024, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A).