roenfr

Expoziție tematică

„CĂLĂTORII LITERARE ÎN LUMINA SĂRBĂTORILOR

TRADIȚIONALE DE IARNĂ”

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a expus expoziția tematică „Călătorii literare în lumina sărbătorilor tradiționale de iarnă”, care vine să promoveze lucrări ale autorilor clasici și contemporani români ce oglindesc tradițiile sărbătorilor de iarnă, dar și cărți pentru copii, cărți poștale și felicitări ce reprezintă sărbătorile de iarnă și tradițiile naționale.

În expoziție se regăsesc și noi apariții editoriale: Buzu, Teodor. Acasă în lume, 2023; Colindul și Cântecul de stea - rădăcini și tradiții, alcătuitor Tamara Coșciug, 2023; Moldovan, Gabriela-Gutiera. Crăciunul vine la toți, 2023; Negrilă, Ion.Țara Făgărașului, educație și spiritualitate, obiceiurile de Crăciun, 2024; Cotidianul, tradițiile calendaristice și familiale în satele din cadrul rezervației cultural-naturale „Orheiul vechi”, Vol. 1, 2023; dar și cărți poștale Bereghici A. Iarna în Moldova, 2024; Țurea Valeriu. Sărbători de iarnă în filatelia Republicii Moldova, 2024 ș.a.

Expoziția poate fi vizitată până la 15 ianuarie 2025, spațiul expozițional, blocul central, etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

SALON DE ARTĂ

DUBLĂ LANSARE DE CARTE

„Igor Vieru – un promotor  al coloritului național în arta plastică”,

Vasile și Tamara Malanețchi

Monografia biobibliografică „Igor Vieru, 100 de ani de la naștere”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la Salonul de Artă, în cadrul căruia vor fi lansate lucrările: „Igor Vieru – un promotor  al coloritului național în arta plastică”, volum semnat de Vasile și Tamara Malanețchi și monografia biobibliografică „Igor Vieru, 100 de ani de la naștere”, editată de Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Ambele lucrări constituie un omagiu adus creației lui Igor Vieru, artist plastic, grafician, ilustrator de cărți, portretist, scenograf, pedagog.  

INVITAȚI: Vladimir BEȘLEAGĂ, scriitor, eseist, jurnalist; acad. Mihai CIMPOI, critic și istoric literar; acad. Alexei COLÎBNEAC, artist plastic, prof. universitar; dr. Tudor STĂVILĂ, critic de artă; Anatol GHERASIMOV, artist plastic; Constantin SPÂNU, critic de artă;          dr. Liliana PLATON, artist plastic; Eugen LUNGU, critic și istoric literar, eseist, editor ș.a.

MODERATORI: Vasile MALANEȚCHI,  istoric și cercetător literar, publicist, redactor, editor;  Mircea V. CIOBANU, scriitor, critic și istoric literar, redactor-șef al Editurii „Știința”.

Igor Vieru este omul și artistul care, în jumătatea a doua a sec. XX a inițiat, sprijinit și promovat curentul național în artele plastic din Moldova. Culegerea „Igor Vieru – un promotor al coloritului național în arta plastică”, apărută în seria editorială „Personalități notorii”, înmănunchează o selecție din multitudinea de scrieri cu caracter științific, publicistic, critic-informativ, care i-au fost consacrate de-a lungul timpului în presa periodică și în edițiile speciale ce i-au vizat activitatea, personalitatea și opera.  Prezentul volum poate servi drept veridică sursă de informații cu privire la Igor Vieru, dar și ca oglindă vie a modului în care omul și artistul a fost cunoscut, receptat și apreciat pe parcursul vieții sale.

Monografia „Igor Vieru, 100 de ani de la naștere” a fost elaborată atât în baza colecțiilor, cataloagelor și fișierelor Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, cât și a diverselor surse electronice. Biobibliografia este destinată cercetătorilor, profesorilor, studenților, ziariștilor și celor interesați de istoria artei plastice moldovenești, de rolul și locul pictorului Igor Vieru în arta plastică basarabeană și de creația maestrului, care a stat la baza școlii naționale de pictură.

Evenimentul se va desfășura la data de 23 decembrie 2024, ora 15:00, Sala Arte și hărți, blocul II, etajul I (str. 31 august 1989, 78).

Salonul Muzical Junior

CARAVANA COLINDELOR , ediția a III-a, 2024

Bucuria sărbătorilor de iarnă aduce colindători la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, la cea de-a treia ediție a CARAVANEI COLINDELOR. În program vor răsuna colinde tradiționale, colinde din repertoriul național și internațional și cântece de iarnă interpretate de tinerii muzicieni. Dintre obiceiurile calendaristice cele mai răspândite şi mai spectaculoase sunt ciclurile legate de sărbătoarea Naşterii lui Iisus şi schimbarea anului. În folclorul românesc Colindatul de Crăciun este cel mai important, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestare a bucuriei Nașterii Mântuitorului.

În acest context la Biblioteca Națională vor evolua colective artistice de la instituțiile cu profil de artă din Chișinău:

·   Grupul vocal „MLĂDIȚELE”, conducător de cerc Natalia Jechiu, Centrul de Creație a Copiilor „Floarea Soarelui”;

·   Ansamblul folcloric „DORULEȚ”, conducător artistic Snejana Frija, Centrul de Creație a Copiilor „Ghiocel”;

·   Ansamblul „CUNUNIȚA”, elevi ai Școlii de Arte „V. Poleacov” și ai Școlii de Muzică „Eugen Doga”, coord. prof. Oxana Mardari;

·   Corul de copii „AXIOS”, dirijor Anghelina Usatîi, Centrul Raional de Cultură „Andrei Suruceanu”, Orhei;

·   Ansamblul vocal-instrumental, specialitatea Canto popular, AMTAP, conducător Victor Botnaru, lector universitar, Maestru în Artă

Evenimentul va avea loc la 20 decembrie, cu începere de la ora 15:00, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (str. 31 August 1989, 78 A, blocul central, holul etajului 1).

Salon Muzical Junior

„MAGIA IERNII”

În preajma sărbătorilor de iarnă Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Școala de Muzică "Eugen Doga", organizează în cadrul Salonului Muzical Junior, evenimentul muzical cu genericul „MAGIA IERNII”. Evenimentul reprezintă un concert dedicat sărbătorilor de iarnă, susținut de către elevii Școlii de muzică „Eugen Doga”, clasa profesorilor: Elina Tamazlîcaru-Prisacari, Natalia Tamazlîcaru, Svetlana Mosendz, Liubovi Iașina, Viorel Uzdriș.

În cadrul evenimentului publicul va avea ocazia să admire tinerii muzicieni, participanți ai diverselor festivaluri, concursuri și evenimente muzicale culturale. În cadrul programului muzical vor fi interpretate creații vocale și instrumentale din repertoriul național și internațional.

Evenimentul va avea loc la 19 decembrie, ora 17.30, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”)

Expoziție tematică

„Crăciunul în Europa – sărbătoarea care ne unește”

În preajma sărbătorilor de iarnă, dar și în contextul promovării valorilor europene prin lectură, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică „Crăciunul în Europa – sărbătoarea care ne unește”. Nașterea Domnului este prilejul unei sărbători care aduce multă bucurie în sufletele oamenilor, aceștia urmând tradiţii şi obiceiuri adaptate culturii lor, vechi de ani de zile. În diverse țări din Europa este sărbătorită în diverse moduri – cu tradiții în care există asemănări între popoare, dar și cu deosebiri.

Expoziția își propune să reunească variatele semnificații, simboluri și expresii ale Crăciunului, să insufle publicului emoțiile specifice acestei sărbători. Sunt expuse circa 200 de cărți dedicate magiei Crăciunului, din care doritorii vor afla istoria apariției și răspândirii acestei sărbători, curiozități și superstiții  din diferite țări, colinde, poezii și cântece, rețete culinare interesante pentru masa de Crăciun, decorațiuni neobișnuite pentru brad, ilustrate și cărți poștale.

Documentele expuse sunt sistematizate în compartimente: originea și istoria Crăciunului; magia Crăciunului în simboluri; colinde pentru suflete, imnuri pentru inimi bune; O, brad frumos, o, brad frumos...; obiceiuri și tradiții de Crăciun în Europa; tradiții culinare pentru masa de Crăciun; felicitări și cărți poștale de Crăciun; Crăciunul în artele plastice; personajele Crăciunului; lumea poveștilor de Crăciun.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 decembrie 2024 - 15 ianuarie 2025, în spațiul expozițional, parterul instituției, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

SALON MUZICAL

Eveniment literar muzical.

Dubla prezentare de carte

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la un eveniment literar muzical în cadrul unei noi ședințe a Salonului muzical al BNRM, în cadrul căreia vor fi prezentate cărțile „Evadare din mine” vol. 2 și „Rănile ierbii/Grass Wounds”, semnate de Camelia Florescu,  România.

·       Cartea „Evadare din mine”, a Cameliei Florescu include creațiile de după 2022, între ele detașându-se „Lacrima”, piesă distinsă cu Trofeul „Crizantemei de aur” în 2023, precum și romanțele laureate la „Crizantema de argint” de la Chișinău – „Doi cocori” și „Caruselul vieții”.

·       Cartea „Rănile ierbii/Grass Wounds”, poeta vede lumea și relațiile inefabile ale complexului determinism cosmic, prin coborâre în sine, de unde aduce la suprafață, templul poeziei sale. Există, însă, și lirismul obiectiv, în care poetul este un observator care vede în evanescență lumii, fotogramele lui esențiale, dar, mai ales, aspirând spre cunoaștere, autocunoaștere și recunoaștere.

Participă: Camelia Florescu, interpretă, poetă, compozitoare; Bela Andrasi, compozitor, interpret, chitarist; Svetlana Bivol, muzicolog, președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova; Marian Stârcea, compozitor; Adrian Beldiman, compozitor; Silvia Goncear, interpretă; Ludmila Pamujac, interpretă; Diana Văluță, interpretă, orchestratoare; Ina Sturza, interpretă; Valentina Volontir, interpretă; Liliana Cazac, interpretă; Claudia Partole, scriitoare, critic literar; Sabina Jerep, poetă, critic literar; Marin Postu, poet, critic literar; Sofia Dilevschi; elevii ai  Clubului de Arte KIDS CASTLE România.

Prezintă: Nicolae Jelescu, actor.
Partener: Clubul de Arte „KIDS CASTLE ROMANIA”.
Evenimentul va avea loc la 14 decembrie 2024, ora 13:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).  

Festivitatea de totalizare a rezultatelor Programului Național LecturaCentral,

ediția a VII-a, 2024

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, organizează festivitatea de totalizare a rezultatelor Programului Național LecturaCentral, ediția a VII-a, 2024. În cadrul evenimentului vor fi decernate testimonialele de laureat câștigătorilor Concursurilor naționale din cadrul Programului Național LecturaCentral:

· Concursul „Cel mai activ cititor”;

· Concursul „Cel mai original proiect de promovare a cărții și lecturii, inclusiv cu ajutorul tehnologiilor”;

· Concursul „Lumina din jurul cărții: cel mai original club de lectură”;

· Concursul „Cel mai original program / proiect de promovare a lecturii în familie”;

· Concursul „Cel mai reușit proiect/program/ serviciu de implicare a bibliotecilor în promovarea valorilor europene”

La Festivitatea de totalizare a Programului Național LecturaCentral, ediţia a VII-a sunt invitați învingătorii concursurilor menționate, bibliotecari, și alte persoane preocupate de promovarea cărții și a lecturii.

Procesul verbal al ședinței Juriului PNLC 2024

 

Evenimentul va avea loc marți, 10 decembrie 2024, cu începere de la ora 10.00 și se va desfășura în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Sala Arte și Hărți, blocul II, etajul 1, (str. 31 August 1989, nr. 78).

Pentru mai multe informații: Secția Dezvoltare în biblioteconomie și Știința Informării, tel.: 022 240070; e-mail: dbiblio@bnrm.md