roenfr

SIMPOZION ȘTIINȚIFIC INTERNAȚIONAL „VALORI BIBLIOFILE”

„Preotul și cărturarul Paul Mihail”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Societatea Științifică de Bibliofilie și Ex-libris „Paul Mihail” din Moldova,  Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” organizează  cea de-a XXXIII-a ediție a Simpozionului științific cu participare internațională „Valori bibliofile”, cu genericul „Preotul și cărturarul Paul Mihail”.

Ediția din acest an este omagială și este dedicată preotului dr. Avva Paul Mihail, la 30 ani de la trecerea sa în eternitate. Distinsul preot și istoric Paul Mihail, face parte din generația de cărturari basarabeni care au suferit pentru soarta Basarabiei. Este primul român care a făcut o călătorie de studii în țările sud-est-europene, în rezultatul căreia a scos din anonimat 1300 de hrisoave, acte domnești, gramote și alte documente cu precădere în limba română. Paul Mihail a avut o contribuție substanțială în evacuarea în România a patrimoniului cultural din colecțiile primului muzeu bisericesc din Basarabia, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

La eveniment și-au anunțat participarea istorici, muzeografi, arhiviști, preoți și bibliotecari din Republica Moldova și România, care vor pune în lumină contribuția preotului Paul Mihail pentru credință, știință, cultură și unitatea neamului românesc.

În acest context, este expusă și expoziția de documente „Memoria preotului Avva Paul Mihail în conștiința contemporanilor”, care înserează documente din colecția personală „Paul Mihail” și colecția „Societății de bibliofilie și ex-libris „Paul Mihail”, ambele păstrate în secția Carte veche și rară, cât și din arhiva personală al protoiereului Petru Buburuz și al preotului Viorel Cojocaru  (Chișinău).

Evenimentul se va desfășura la 13 iunie 2024, ora 10:00, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, blocul central, etajul 2 (str. 31 august 1989, 78 A).


SALON MUZICAL

„GABRIELA TOCARI: METAMORFOZA UNUI ARTIST”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la o nouă ședință a Salonului Muzical, o Serată de creație a Gabrielei Tocari, conducător artistic și dirijor șef al Capelei Corale „Moldova”, IP Compania „TeleRadio Moldova”, solistă a corului, interpretă de muzică academică și muzică ușoară.

În program creații vocale ale compozitorilor autohtoni: Constantin Rusnac, Snejana Pîslari, Oleg Negruța, Ilie Văluță, Dinu Matvievici; muzică academică și muzică ușoară de gen vocal coral, interpretată de Ansamblul vocal al Capelei Corale „ Moldova”, la pian Olga Peiceva.

Invitați: Constantin Rusnac, Secretar General la CNRM pentru UNESCO, Președinte al Consiliului Național Delfic, compozitor, Artist al Poporului; Victor Stahi, Artist al Poporului; Adrian Beldiman, Redactor-șef la Radio Moldova Muzical, IP Compania Teleradio-Moldova; Snejana Pîslari, Doctor în Muzicologie, compozitor.

Evenimentul va avea loc la 5 iunie 2024, ora 15:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

CONFERINȚE ZONALE

„IMPLICAREA BIBLIOTECILOR ÎN SUSȚINEREA ȘI REALIZAREA STRATEGIEI NAȚIONALE DE DEZVOLTARE „MOLDOVA EUROPEANĂ 2030”

În perioada 28 mai – 6 iunie 2024, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, organizează conferințele zonale anuale cu genericul „Implicarea bibliotecilor în susținerea și realizarea strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

În cadrul lucrărilor conferințelor zonale vor fi analizate aspectele ce țin de implementarea inițiativelor profesionale ale anului 2024, fiind identificate problemele care necesită centrarea eforturilor la nivel național. Conferințele zonale vor reuni reprezentanți ai tuturor tipurilor de biblioteci.

Conferințele au scopul de a sprijini bibliotecile din cadrul sistemului național în implementarea inițiativelor profesionale stabilite pentru anul de referință prin cunoașterea experiențelor reprezentative, centrarea pe inovații în activitatea profesională, îmbunătățirea relațiilor de parteneriat.

Conferințele zonale vor fi organizate:

  •  28 mai 2024, zona Nord - Biblioteca Publică Orășenească „Ion Druță”, Dondușeni;
  •  30 mai 2024, zona Centru (1) – Biblioteca Publică Raională „Alexandru Donici”, Orhei
  •  4 iunie 2024, zona Centru (2) – Biblioteca Științifică a Academiei de Studii Economice din Moldova, Chișinău
  •  6 iunie 2024, zona Sud – Biblioteca Publică Comunală Zărnești, raionul Cahul

Expoziție aniversară

„Alexei MARINAT – martirul istoriei basarabene.

100 de ani de la naștere”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția de documente cu genericul „Alexei MARINAT – martirul istoriei basarabene. 100 de ani de la naștere”, consacrată prozatorului, nuvelistului, romancierului, dramaturgului și publicistului Alexei MARINAT, supranumit „Soljenițîn al Basarabiei”. Expoziția reflectă activitatea scriitorului, care este considerat „o adevărată conștiință luptătoare a literaturii române din Republica Moldova” (Ion CIOCANU). Alexei Marinat a avut curajul să scrie despre timpurile tragice din istoria poporului nostru.  

În expoziție se regăsesc: „Zările ne cheamă” (1959), cartea de debut a scriitorului; „Venea un om pe drum de țară”, culegere de proză scurtă  și „Fata cu harțag” (1962); „Dragoste” (1963); romanul „Urme pe prag” care stigmatizează nepăsarea socială, lipsa de inițiativă, lașitatea (1966); „Drob de sare” (1968); romanul „Mesagerii” (1977), în care vorbește despre exilul siberian; „Comedii” (1985); „La doi pași de fericire” (1989), schițe și nuvele umoristice; „Scrieri alese” (1991); „Eu și lumea” (1999), (2017), (2023), proză documentară în care scriitorul recreează atmosfera foametei din 1946-1947 și face referințe îndrăznețe la realitățile de pe timpul lui Stalin etc; „Călătorii în jurul omului” (2004), o culegere de texte în care Alexei Marinat conturează momente din perioada aflării sale în detenție, dar și în cariera sa de publicist și prozator; manuscrise; fotografii; obiecte personale din arhiva familiei Marinat.

Expoziția  poate fi vizitată în perioada 20 mai – 20 iulie 2024, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

Expoziție tematică

„Impactul schimbărilor climatice asupra familiei”

În contextul celebrării Zilei Familiei, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze expoziția tematică cu genericul „Impactul schimbărilor climatice asupra familiei”, având drept scop informarea, sensibilizarea și familiarizarea publicului larg cu privire la acțiunea și consecințele schimbărilor climatice asupra vieții pe Pământ. Expoziția cuprinde circa 70 de cărți din colecțiile BNRM ce reflectă impactul potențial al schimbărilor climatice asupra omului/familiei, asupra sănătății umane, oportunitățile de adaptare către noile condiții de climă, valorificarea dimensiunilor de gen în politicile de dezvoltare sectorială în contextul adaptării la schimbările climatice.

Expoziția poate fi fi vizitată în perioada 15 mai-15 iunie 2024, Centrul de informare ONU, bloc central, et. II (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

DISCUȚIE PUBLICĂ

„INTEGRAREA EUROPEANĂ A REPUBLICII MOLDOVA:

IMPLICAȚIILE ȘI OPORTUNITĂȚILE ECONOMICE ȘI SOCIALE”

Cu ocazia Zilelor Europei 2024 la Biblioteca Națională, care se desfășoară în perioada 8-31 mai 2024, instituția a preconizat organizarea mai multe evenimente pentru a sensibiliza cetățenii Republicii Moldova privind procesul de integrare europeană și beneficiile aderării la Uniunea Europeană.

Pentru sensibilizarea comunității bibliotecare, precum și în scopul dezvoltării competențelor formatorilor privind promovarea valorilor europene, vă invităm să participați la discuția publică „Integrarea europeană a Republicii Moldova: implicațiile și oportunitățile economice și sociale”, organizată cu sprijinul partenerilor: Centrul Analitic Independent „Expert Grup”, Institutul European de Studii Politice din Moldova, AO „Institutum Virtutes Civililis”, Fundația „Friedrich Ebert” Moldova, proiect finanțat de Uniunea Europeană.

Evenimentul se va desfășura la 17 mai 2024, cu începere la ora 11.00, Sala de lectură nr 1, bloc central, et. II (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Agenda Evenimentului


SALON MUZICAL

„VALENTINA CIOBANU - SUFLET DE VIOARĂ

50 DE ANI DE ACTIVITATE PEDAGOGICĂ”

 

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la o nouă ședință a Salonului Muzical dedicat pedagogului, profesoarei de vioară, grad didactic superior, Valentina Ciobanu, unde vom avea parte de o întâlnire de suflet cu profesoară de vioară și discipolii săi violoniști, muzicieni angajați în orchestrele naționale din Moldova și România cât și muzicieni-pedagogi angajați în școlile muzicale și universitățile lumii, atât și muzicieni-artiști în orchestrele de peste hotarele țării.

Invitați la eveniment: Nicolae Botgros - Artist al Poporului, prim-dirijor al Orchestrei Naționale Lăutarii”; Vasile Goia - Artist al Poporului, compozitor, dirijor; Svetlana Bivol - Maestru în Artă, președintele UMM; Ella Vlaicu - Maestru în Artă, conferențiar universitar; Maria Stoianov - Artist Emerit, director ÎM ”Satul Moldovenesc Buciumul”; Vasile Romanciuc - poet, redactor, traducător; Ina Bulat - Directoarea Instituției Publice Liceului Teoretic cu Profil de Arte ”Nicolae Sulac”; Elena Nistreanu - lector, doctor în studiul artelor.

Moderator: Iulia GÂRLEA.

Evenimentul va avea loc la 22 mai, ora 15:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).