roenfr


Discuție publică

„Diplomația publică în era globalizării: Provocări și oportunități”

În contextul Zilei Diplomației Publice în rețeaua GPDnet, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează discuția publică „Diplomația publică în era globalizării: provocări și oportunități”. Evenimentul va relata publicului larg importanța relațiilor diplomatice și culturale, dar și de a oferi comunității studențești o înțelegere mai profundă a rolului și importanței diplomației publice în relațiile internaționale, precum și încurajarea în implicarea activă în promovarea imaginii și culturii Republicii Moldova la nivel internațional.

Agenda evenimentului:

· Rețeaua publică GPDNET – 10 ani de la fondare, Elena Pintilei, director general BNRM.

· Modelul Consorțiului EUNIC - EU National Institutes for Culture, Narcis Afrăsinei, director EUNIC, Vice directorul Institutului Cultural Român “M. Eminescu”, Chișinău; Stella Avalone, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, ex-director director EUNIC

· Sesiune interactivă de Q&A: Întrebări din partea participanților pe teme de actualitate sau pe subiecte de interes personal.

Evenimentul se v-a desfășura la 23 octombrie 2024, ora 14.00, Sala Arte și hărți, bloc 2 (str. 31 august 1989, 78A).

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2024

21 – 27 octombrie 2024

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova se alătură Campaniei de promovare „Community Over Commercialization”–„Comunitatea mai presus de comercializare”, organizată în cadrul evenimentului global Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2024 (Open Access Week), care a ajuns la a șaisprezecea ediție.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2024 este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova) şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), având oportunitatea deschiderii spre cercetare, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor.

Tema Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis din 2024 va continua să pună accent pe subiectul „Comunitate vs. Comercializare”, la fel ca anul precedent. Aceasta subliniază importanța de a promova practice academice deschise, care să răspundă intereselor publicului larg și comunității academice. Prin decizia de a continua această temă pentru al doilea an consecutiv, se subliniază relevanța discuției și se creează un context favorabil pentru transformarea acestor dezbateri în acțiuni colective.

Programul Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis 2024

SETTIMANA DELLA LINGUA ITALIANA NEL MONDO

SĂPTĂMÂNA LIMBII ITALIENE ÎN LUME

EDIȚIA XXIV

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Ambasada Italiei în Republica Moldova în colaborare cu Biroul de Cooperare Elvețiană, organizează Settimana della Lingua Italiana a Chișinău = Săptămânii Limbii Italiene în Lume, ediția XXIV, cu genericul „L’Italiano e il libro: il mondo fra le rigne= Limba italiană și cartea: lumea dintre rânduri". Evenimentul este organizat sub Înaltul Patronaj al Republicii Italiene.

În programul evenimentului sunt incluse: donație de carte precum și a ediției facsimil a manuscrisului „Codice Valois” din partea Ambasadei Italiei în Republica Moldova; expoziție tematică „Giganții literaturii Renașterii italiene – Francesco Petrarca, Ludovico Ariosto, Torquato Tasso”; expoziție de pictură a artistei Mari Iurskaya, etc.

Evenimentul va avea loc la 15 octombrie 2024, ora 17.30, spațiul expozițional/Sala de Lectură, bloc central, et. 2 (str. 31 august 1989, 78A).

SALON MUZICAL

„TAINELE MAESTRULUI MIHAIL MUNTEAN”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează Salonul Muzical, în cadrul căruia va fi lansată cartea Aureliei PÎNZARI „Tainele Maestrului Mihail Muntean”. Despre Mihail Muntean s-au scris mai multe cărți, iar Aurelia Pînzari și-a propus să prezinte nu doar o personalitate cu realizări remarcabile în domeniul muzicii, ci și o personalitate care nu este indiferentă față de soarta patriei, a culturii, a umanității.

Mihail Muntean, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, posesorul Ordinului „Insigna de Onoare”, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „G. Enescu” Iaşi și al Academiei de Științe din Chișinău, reprezentant al elitei de operă din ultimul sfert de veac al secolului XX, promotor al artei lirice românești în lume.

Participă cu un recital muzical: Natalia TANASEICIUC, Tatiana COSTIUC, Vitalii Maciunschii, Ivan Vișnevîi, Natalia Lazikova, Diana TURTURICĂ, Elena DEMIRDJEAN, Narmir MELNIC, Marina PLOAIE, Elena NISTREANU ș.a.

Moderator: Andrei PORUBIN, Maestru în Artă.

În cadrul evenimentului va fi expusă o expoziție de documente din colecțiile BNRM „Mihail Muntean - un tenor remarcabil” .

Evenimentul va avea loc la 15 octombrie 2024, ora 15:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, etaj 1. (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

DISCUȚIE PUBLICĂ

„AMBASADOARE ALE UNIUNII EUROPENE: LEADERSHIP ȘI IMPACT ÎN COMUNITATE”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să participați la discuția publică „Ambasadoare ale Uniunii Europene: Leadership și impact în comunitate”. Activitatea este organizată în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul European de Studii Politice, Agenția de Guvernare Electronică, „EU – Moldova: stronger together”.

Un loc aparte în cadrul proiectului va fi dedicat Forumului biblioliderilor ce genericul „De la informare la transformare comunitară”, care va întruni specialiști din toate tipurile de biblioteci.

Republica Moldova se află într-o etapă esențială în procesul său de integrare europeană, cu numeroase provocări și oportunități care necesită un angajament activ din partea tuturor actorilor sociali, politici și economici. În acest context, rolul comunității ambasadoarelor UE și al liderilor civici devine esențial pentru consolidarea valorilor europene, a reformelor democratice și a integrării socio-economice.

Evenimentul își propune să exploreze trei piloni esențiali ai acestui parcurs: contribuția comunității ambasadoarelor UE, rolul instituțiilor publice în realizarea obiectivelor de aderare la Uniunea Europeană, contribuția societății civile și implicarea bibliotecilor ca centre de informare și educație a unei conștiințe europene informate și active.

Bibliotecile din Republica Moldova, ca centre de cunoaștere și învățare continuă, esențiale pentru educarea unei societăți informate și pentru facilitarea accesului la resurse informaționale, oferă cetățenilor nu doar acces la o vastă gamă de materiale educaționale, ci și un cadru propice pentru dezbatere și schimb de idei, susținând astfel dezvoltarea unei culturi democratice și a unui spirit civic activ, ambele elemente esențiale în integrarea europeană.

Evenimentul se va desfășura la 27 septembrie 2024, cu începere de la ora 10:00, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Sala de lectură nr 1, bloc central, et. 2 (str. 31 august 1989, 78A).

Salon de Artă

Masa rotundă

“Artistul în căutarea sinelui – Iurie Canașin – 85 de ani de la naștere”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul la Salonul de Artă, în cadrul căruia va avea loc masa rotundă cu genericul “Artistul în căutarea sinelui – Iurie Canașin – 85 de ani de la naștere”. Evenimentul este organizat în scopul promovării valorilor culturale naționale și a creației artistice contemporane, în special, a activității artistice, pedagogice și manageriale a maestrului Iurie Canașin, reprezentantul Generației de Aur a artei plastice moldovenești, sculptor și grafician, Artist al Poporului, profesor universitar, dr. în filosofie, Maestru Emerit în Artă, deținător al Ordinului Republicii, laureat al Premiului Național.

În cadrul Salonului va fi organizată și o expoziție de documente, în care este reflectată opera și activitatea lui Iurie Canașin.

Invitați: Ana Marian, dr., critic de artă; Tudor Stăvilă, dr., critic de artă; Alexei Colîbneac, academician, artist plastic; Eleonora Brigalda, dr., artist plastic; Ștefan Popa, dr., artist plastic; Elena Musteață, lect. univ.; Mihail Orlov, arhitector, artist plastic, pictori și sculptori, studenți etc.

Evenimentul va avea loc miercuri, 25 septembrie 2024, cu începere de la 15.00, Sala Arte și hărți”, blocul II (str. 31 august 1989, 78).


Lansarea ciclului de lucrări

ISTORIA ECOLOGICĂ A REPUBLICII MOLDOVA,

autor Arcadie CAPCELEA

 

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea ciclului de lucrări „Istoria ecologică regională. Contribuții la fundamentarea teoretică”, „Istoria ecologică a Republicii Moldova. Personalități marcante”, „Istoria ecologică a Republicii Moldova. Evoluția organizării și administrării protecției mediului”, „Istoria ecologică a Republicii Moldova. Evoluția interacțiunilor omului și naturii”, semnate de Arcadie CAPCELEA, dr. în geografie, dr.hab. în biologie, fost ministru al mediului și amenajării teritoriului (1978-2001).

Volumele sunt destinate unui cerc larg de cititori, studenți și doctoranzi, cercetătorilor din domeniul istoriei, ecologiei și protecției mediului, dar și în alte domenii ale științelor naturale, fiind utile și pentru practicienii care activează în instituțiile protecției mediului.

Invitați: Tudor COZARI, membru corespondent la AȘM, dr. hab. în biologie, prof. univ.; Ion ȘIȘCANU, dr. hab. în istorie, prof. univ.; Alecu RENIȚĂ, scriitor, ziarist, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova; Andrei MUNTEANU, prof. univ., dr. în biologie; Andrei DUMBRĂVEANU, conf. univ., documentalist de mediu; Ilie TROMBIȚCHI, ecologist, președintele ONG Eco-Tiras; alți specialiști în domeniu, reprezentanți ai societății civile de mediu și a instituțiilor de stat de mediu.

Moderator: Valeriu CAPCELEA, dr. hab. în filosofie, redactor științific al volumelor.

Evenimentul va avea loc la 25 septembrie 2024, ora 15:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).