roenfr

Noutăţi

an 2015

CRĂCIUN FERICIT! LA MULŢI ANI!
MERRY CHRISTMAS! HAPPY NEW YEAR!

Dragi utilizatori din Moldova şi din lume, colegi bibliotecari din toată ţara, fondatori, prieteni parteneri şi susţinători , colegi din Bibliotecile Naţionale partenere din Europa şi de pe celelalte continente, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova Vă doreşte un Crăciun fericit şi un An Nou luminat şi binecuvântat!

SPICUIRI DIN SUITA DE ACŢIUNI ALE BNRM CONSACRATE SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ:

Sărbătorile de iarnă la popoarele lumii
este genericul expoziţiei eveniment care va fi inaugurată în spaţiul expoziţional din sediul central pe 22 decembrie şi va funcţiunea până la sfârşitul sărbătorilor de iarnă.Printre exponate: cărţi, albume, reproduceri de artă plastică, fotografii, materiale audiovizuale, publicaţii electronice, attribute tradiţionale( clopoţei din colecţii de seamă ş.a.).

Citește mai departe...

Expoziţia Institutului Cultural Român

consacrată generaţiei basarabene a marii unir continuă să funcţioneze în scuarul Bibliotecii, in cadrul Galeriei MoldoFacciatta.

Achiziţie excepţională de Crăciun

Profesorul universitar şi bibliofilul Aurel Marinciuc, laureat al Premiului Naţional GALEX la categoria Cel mai bun Filantrop al Bibliotecii Naţionale, ne-a propus zilele acestea o ediţie bibliofilă de excepţie pe care BNRM nu o deţinea până acum: Noul Dicţionar Enciclopedic Brokgauz şi Efron în 29 de volume, edidat in anii 1911-1916 la Sankt Petersburg.

Viziunile şi vedeniile lui Andrei Eşanu

Academicianul Andrei Eşanu, cunoscut istoric medievalist, este urmărit încă din tinereţele sale de viziuni şi vedenii relative la Ştefan cel Mare şi oamenii ce-l înconjurau.Odată un regizor moscovit i-a propus să scrie un scenariu de film.Au trecut de atunci multi ani.Si iată că acum, nevăzător deja fiind, Andrei Eşanu, cu ochiul cel înăuntru deşteptat, vorba lui Eminescu, l-a văzut altfel pe marele Ştefan şi le-a dictat apropiaţilor săi nuvela cinematografică „Fost-au acestu Ştefan Vodă…”.Un exemplar al cărţii a intrat in colecţiile BNRM, cu autograful autorului.

EXPOZIŢIE EVENIMENT „MARIA CEBOTARI”

Vineri, 19 decembrie 2014, cu începere de la ora 13.00, în spaţiul expoziţional de la et.2 al sediului central al Bibliotecii Naţionale, va avea loc inaugurarea expoziţiei de fotografii de epocă privind viața și activitatea celebrei cântarețe de operă basarabene Maria Cebotari (n.10 februarie 1910 la Chisinău, d.9 iunie 1948 la Viena), din colecţia particulară a dlui Vitalie Rusu, diplomat, şef Direcţie Analiză Politică a Ministerului de Relaţii Externe şi Integrare Europeană al Republicii Moldova. Domnul Rusu a fost consilier al ambasadei Republicii Moldova la Viena şi în acea perioadă a adunat din arhivele austriece documentele, materialele şi fotografiile din care a construit o expoziţe inedită. La inaugurare vor fi demonstrate filme documentare despre cântăreaţă, vor fi audiate inregistrări fonografice rare.
Gestul diplomatului , însă, nu se reduce la vernisaj: la propunerea domniei sale, au fost executate copii faximilate de pe toate cele aproape o sută de exponate, care vor constitui, în cadrul Bibliotecii Naţionale, galeria permanentă “Maria Cebotari”.

ALTERNATIVE CINEMA
în colaborare cu MOLDAVIAN INDEPENDENT CINEMA
și Biblioteca Națională a Republicii Moldova,
prezintă: 10 decembrie, ora 17.00

Laboratorul de Scenaristică ALTERNATIVE CINEMA Continuăm elaborarea scenariilor (format scurt metraj), după o situație de viață relatată de Iulia BRAD, propuse de către Artiom Oleacu, Cristian Madan, Ion Munteanu, Ion Bălan, Sergiu Terente și Slavic Tonu. În această miercuri vom încerca să retușăm scenariile și vom analiza toate propunerile de afiș pentru viitorul Omnibus cinematografic. Menționăm, că termenul limită de discuție a scenariilor pentru Omnibusul cinematografic cu titlui de lucru TROLEIBUSUL Nr. 5 - a fost amânat cu încă 2 săptămâni...

Moderator: Dumitru GROSEI