roenfr

2011-12-31 Anul NouIată-l Anul Nou, s-a apropiat,
El din cer ne vine ca un împărat,
De Dumnezeul Sfântul binecuvântat

Dragi prieteni, cititori și parteneri ai Bibliotecii Naționale. Vă dorim un An Nou în care noi şi țara să fim vegheaţi şi îndrumați de ochiul din oglinda paginii. Să devină cartea și lectura ca azima Dumnezeiască din care să guste toţi pe săturate ne-mai-săturându-se. Fie ca în 2012 aniversarea a 180-a a BNRM să devină pentru tot neamul, de la vlădică la opincă, un prilej de hotărâre întru a ne întoarce cu fața spre această instituție, care este creirerul, memoria națiunii și memoria viitorului nostru. Așa să ne ajute Dumnezeu. La anul și la mulți ani!

Tradiția Crăciunului la popoarele lumii

Originea termenului, istoria sărbătorii, atributele ei si semnificația lor, specificul serbărilor la diferite popoare, ontologia lui Moș Crăciun, Pomul de Crăciun și podoabele lui, tradiția românească si colindele – acestea și alte lucruri netrecătoare sunt frumos arătate vederii si sufletului dvs doritor de vestea cea minunată, în cadrul expoziției-eveniment desfășurată în spațiul expozițional proaspăt renovat din sediul central. Va așteptăm. Hristos s-a născut!

În vizită cu plinul

Conform celor mai proaspete stiri parvenite de la Galex-Media, în ziua de 28 decembrie Moș Crăciun cel Mare va ajunge în cartierul nostru și va face un popas la BNRM, cam pe la ora 10.00 si va porunci sa ne strangem în adunare ca să auzim ce ne va spune și să vedem ce ne va da. Remember!

Carte românească de învățătură

Ilustrul și neobositul cărturar Dan Zamfirescu își încununează prodigioasa-i muncă de cercetare și valorificare a moștenirii culturale scrise a neamului cu publicarea recentă în editura Roza Vânturilor a monumentalei ediții critice, în 2 volume, a Cărții românești de învîțătură a mitropolitului Varlaam, tipărită la Iași în 1643. Volumul întâi cuprinde Studiul asupra Cazaniei, iar volumul al doilea,textul propriu-zis al Cărții de învățătură, transcris în grafie latină. Cartea românească de învățătură a lui Varlaam, susține Dan Zamfirescu, “este fără îndoială cea mai importantă creație în limba română din câte s-au ivit de-a lungul celor 368 ani câți au trecut de la apariția ei”. Un exemplar cu autograful lui a fost donat Bibliotecii noastre.

Eveniment literar de excepție

În cadrul cenaclului REPUBLICA a fost lansat romanul lui Emilian Galaicu-Păun “Țesut viu 10x10”, o carte de etapă în evoluția literaturii române. E o încununare a unui an rodnic de activitate a cenaclului, care, iată, a ajuns să facă istorie literară.

Lectoriul de artă

La 22 decembrie, ora 12.00, în Sala de Arte din sediul Alexie Mateevici, va avea loc lectoriul "Maeştrii graficii basarabene".

Iese în lume o carte de zile mari

La 22 decembrie, începând cu ora 14.00, în Sala de Arte din sediul Alexie Mateevici, va avea loc lansarea monografiei "Icoana Basarabeană din sec. XIX", făurită de Tudor Stăvilă şi de editura Arc. Vezi invitaţia.