roenfr

Programul Național LecturaCentral

Programul Național LecturaCentral se desfăşoară anual, pe parcursul lunii septembrie, și are scopul să centreze aporturile bibliotecilor, comunităților și factorilor de resort pentru optimizarea interesului față de carte, promovarea lecturii și dezvoltarea culturii lecturii. În acest scop sunt conjugate eforturile comune ale bibliotecilor cu cele ale instituțiilor de cercetare, de învățământ, ale editurilor, uniunilor de creație.

Regulament de organizare și desfășurare a concursurilor naționale în cadrul Programului Naţional LecturaCentral (PNLC) (2020)

Regulament de organizare și desfășurare a concursurilor naționale în cadrul Programului Naţional LecturaCentral (PNLC) (2023)

Repere metodologice de organizare, modalități de formare și dezvoltare a competențelor de lectură. Club de lectură în bibliotecă

Specialistul Vă răspunde

 

Vera Osoianu, Director adjunct BNRM; e-mail: vera_osoianu@yahoo.combnrm2012vo@gmail.com Skype: vera.osoianu

Ludmila Corghenci, Șef Centrul de Formare Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării; e-mail: lcorghenci@bnrm.md

Valentina Popa, Şef Centru de Statistică; e-mail: statistica@bnrm.md; Skype: cscd2015

Ecaterina Dmitric, Șef secție Dezvoltare în Biblioteconomie și Științe ale Informării; e-mail: dbiblio@bnrm.md; Skype: dbiblio

Margareta Cebotari, Specialist principal, secția Dezvoltare în Biblioteconomie și Științe ale Informării; e-mail: mcebotari@bnrm.md

Victoria Vasilica, Șef servciu Studii și cercetări; e-mail: studiisicercetaribnrm@gmail.com

 

Avocatura biblioteconomică

 

BNRM susține cauza bibliotecilor în fața administarțiilor publice locale și a decidenților de nivel național, oferă asistență bibliotecarilor în vederea programării, organizării, realizării, evaluării și diseminării activităților de advocacy, organizează campanii de promovare a imaginii pozitive a bibliotecii în comunitate. Mapa tematică online Tribuna avocatului bibliotecii include informații pertinente în susținerea acestor activități.

Tribuna avocatului bibliotecii

Forumul Managerilor din Sistemul Național de Biblioteci

 

Forumul  Managerilor din Sistemul Național de Biblioteci este în strânsă corelație cu alte activități metodologice organizate de BNRM în special cu Simpozionul Ştiinţific „Anul bibliologic”. La Forumul Managerilor din Sistemul Național de Biblioteci  este prezentat conceptul şi sarcinile proiectului naţional pe anul viitor, iar peste un an la Simpozion Științific “Anul Bibliologic” se face un schimb de opinii, dezbateri, prezentări etc. relative la proiectul naţional respectiv. Temele Forumului  Managerilor din Sistemul Național de Biblioteci  sunt stabilite în urma cercetării stării de lucruri în domeniu în ansamblu pe ţară, depistării aspectelor vulnerabile de activitate, precum şi ca urmare a racordării activităţii bibliotecilor țării la tendinţele biblioteconomice la nivel internaţional.

 

Comunicat final Forumul Managerilor din Sistemul Național de Biblioteci din Sistemul Național de Biblioteci, 2023

Agenda Forumului Managerilor din Sistemul Național de Biblioteci 2023

Priorități profesionale ale anului 2024

Scrisoare invitație Forumul Managerilor din SNB 2023

 

 

Formarea profesională continuă

 

Centrul de Formare Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării

 

 

OFERTA EDUCAȚIONALĂ DE FORMARE CONTINUA  a  BNRM

Oferta educationala integrata a centrelor de formare

 

Lincuri utile

Documente representative (sunt plasate în ordine invers cronologică)

Vezi de asemenea:

Cărți pentru suflet

 

Keyes-Flori-pentru-algernon-small

Flori pentru Algernon de Daniel Keyes este romanul unei ipoteze deopotrivă fantastice și terifiante: ce-ar fi daca am avea puterea de a ne spori artificial inteligența, dacă îintr-o bună zi ar fi la îndemana noastră să corectăm nu doar o imperfectiune fizică, ci insuși creierul uman.
Supuşi împreună experimentului, şoarecele Algernon şi omul Charlie vor trăi, fiecare în felul său, excepţionalul situaţiei de a vedea lumea printr-un alt coeficient de inteligenţă, suportând consecinţele nebănuite ale noii stări de fapt. O carte provocatoare şi emoţionantă, care pledează pentru supremaţia sufletului în faţa minţii, oricât de remarcabilă ar fi aceasta din urmă.

Disponibil pe Internet (full-text)
Ecranizare

Caragiale-La-hanul-lui-manjoala-small

La hanul lui Manjoala de Ion Luca Caragiele este o operă cu particularități care o fac unică în contextul literaturii naționale, dar și universale; este o operă în care se disting cu ușurință trei universuri diferite: comic, tragic și fantastic.
Tema nuvelei ilustrează mitul folcloric al vrajitoarei malefice, care-i atrage pe tineri și-i intoarce din cale tulburandu-le mințile, scoțând la suprafață dorințe ascunse, dar care, odată iesiți din cercul magiei diavolești, iși reiau făgasul normal al vieții.

Disponibil pe Internet (full-text)
Audiocare
Ecranizare

IlfPetrov-12-scaune-small

Douăsprezece scaune de Ilf şi Petrov prezintă un episod al aventurilor simpaticului escroc Ostap Bender prin Uniunea Sovietică a anilor 1920 și este una din cele mai amuzante cărţi ale secolului XX. În acest volum, Ostap Bender îl ajută pe un fost nobil să recupereze comoara mamei-soacre, ascunsă de aceasta într-unul din cele 12 scaune din sufragerie, pe care statul sovietic le-a confiscat la revoluţie. În căutarea scaunelor pleacă şi un popă dornic de avere şi, împreună, vor călători de la Moscova până în Caucaz, prilej pentru noi să cunoaştem Rusia anilor `20, birocrată, proletară, lacomă, stupidă şi amuzantă.
Este cartea care vă va face să rîdeți cu poftă, cu sughițuri și cu lacrimi.

Fragment disponibil pe Internet (full-text)
Teatru la Microfon disponibil pe Internet. interpreteaza : Natasa Alexandra . Octavian Cotescu . Stefan Mihailescu Braila , Alexandru Giugaru . Horia Caciulescu

Austen-Mandrie-si-prejudecata-small

Mândrie și Prejudecată de Jane Austen ne povestește despre Elizabeth Bennet, una dintre cele cinci fiice ale unui gentleman din mediul rural al Angliei secolului al XlX-lea, se află în faţa unei dileme privind viitorul ei. Deoarece, după moartea tatălui, fetele nu aveau dreptul de a moşteni proprietatea, ea trebuia să îşi asigure o existenţă decentă, printr-o căsătorie convenabilă şi sigură. Acest lucru devine o obsesie pentru mama ei, care se arăta dispusă la orice compromisuri numai să obţină garanţia că fetele ei nu vor rămâne fără un viitor stabil şi sigur. 
După conflicte dintre cele mai diverse şi multiple momente de tensiune, povestea se încheie cu un final fericit pentru domnişoara Elizabeth şi familia ei.

Disponibil pe Internet (full-text)
Ecranizare
Audiocarte

Malot-Singur-pe-lume-small

Singur pe lume de Hector Malot: De opt ani, Remi trăieşte la buna mamă Barberin la Chavarron, în masivul central, dar atunci când soţul acesteia, Jerome, zidar la Paris, revine acasă rănit (în urma unui accident) şi ruinat, copilul află că mama Barberin nu este mama sa adevărată şi că, de fapt, este un copil abandonat. Ca să supravieţuiască, Barberin (Jerome) va vinde mai întâi vaca Roussette şi apoi îl închiriază pe Remi pentru 40 de franci unei trupe de actori ambulanţi conduse de un anume Vitalis. Acesta dă reprezentaţii cu câinii săi savanţi Capi, Dolce şi Zerbino şi cu maimuţa Joli-Coeur pentru a-şi câştiga existenţa. În timpul unei reprezentaţii la Toulouse, Vitalis este arestat şi închis pentru două luni…

Disponibil pe internet (full-text)
Audiocarte
Ecranizare

 

 

 

 

 

 

Servicii speciale

 

Biblioteca Națională a Republicii Moldova oferă servicii speciale,  dedicate utilizatorilor cu dezabilități:

 

Servicii Tradiționale
Servicii documentare:
  • Eliberarea în mod gratuit a permisului de întrare (bloc. central, et. I; Serviciul Acces General; tel: 022 22 40 71)
  • Posibilitate de asistență documentară și informațiomală facilitată la sediul bibliotecii (bloc. central, et. II, Serviciul Lectura publică tel: 022 24 05 46)
  • Împrumut la domiciuliu a documentelor necesare, care pot fi transmise solicitanţilor prin intermediul persoanelor tutelare sau lucrătorilor sociali (bloc. central, et. I, Serviciul Împrumut de publicații; tel: 022 24 41 11)
Servicii informaționale:
  • Activități culturale speciale organizate în parteneriat cu Organizații nonguvernamentale de caritate Serviciul Programe culturale; tel: 022 23 80 11
  • Acces la Expoziții virtuale: http://bnrm.md/programe/arhiva.php
Servicii postmoderne
Servicii informaționale:

Biblioconsiliere pentru funcționari

 

  1. Biblioconsiliere-pentru-functionariClasificatorul unic al funcțiilor publice = Единый классификатор государственных должностей / Guvernul Republicii Moldova . ─ Chișinău : [s.n.], 2012. - 56 p.
  2. Doicov, Ecaterina; Gheorghița, Tamara. Dezvoltarea profesională a personalului din autoritatea publică : Instruirea internă : Ghid metodic / Ecaterina Doicov, Tamara Gheorghiţa; Cancelaria de Stat a Rep. Moldova, Direcţia politica de cadre . ─ Chişinău : Bons Offices, 2011. - 90 p.
  3. Litvinenco, Sergiu; Melnic, Lilia; Gheorghița, Tamara. Aplicarea codului de conduită a funcționarului public din Republica Moldova : Ghid metodic / Sergiu Litvinenco, Lilia Melnic, Tamara Gheorghiţa; Cancelaria de Stat a Republicii Moldova . ─ Chișinău : Imona-Grup, 2013. - 60 p.
  4. Munteanu, Anatolie; Grigoriu, Aurelia; Rusu, Svetlana. Manualul funcţionarului public în domeniul drepturilor omului / Anatolie Munteanu, Aurelia Grigoriu, Svetlana Rusu, [et al.] ; Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova . ─ Chişinău : Arc, 2011. - 279 p.
  5. Popescu Petrovszki, Diana Marilena. Statutul funcţionarilor publici din România şi din Uniunea Europeană : Principii, drepturi şi obligaţii / Diana Marilena Popescu Petrovszki; Institutul Român pentru Drepturile Omului . ─ Bucureşti : I.R.D.O., 2011. - 528 p.

Publicații BNRM

 

  1. Indicele bibliografic "Publicaţii oficiale" (serie analitică) este una din fasciculele Bibliografiei Naţionale a Moldovei.
    Lucrarea are ca scop înregistrarea tuturor documentelor oficiale publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, emise de către organele puterii de stat şi administraţiei publice ale Republicii Moldova (parlament, preşedinţie, guvern, curtea de conturi, curtea constituţională, ministere, departamente, Banca Naţională), apărute pe parcursul unui an.
  2. Cronica vieții politico-administrative, social-economice și culturale a Moldovei este o bibliografie anuală elaborată de către Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Publicația are menirea să informeze cititorii despre cele mai importante evenimente din viața republicii.
    Lucrarea conține date factologice selectate din periodice. Sunt incluse informații despre evenimentele ce țin de activitatea politică, economică, administrativă, socială a republicii, ce au avut loc în Moldova sau peste hotarele ei, dar se referă la Moldova.
  3. Almanahul Imaginea Republicii Moldova în străinătate este o lucrare de sinteză cu un titlu pe cât de simplu, pe atât de sugestiv, un titlu în care se reflectă mesajul acestei lucrări. Almanahul, în paginile sale, prezintă realizările Republicii Moldova în cele mai diverse domenii : cultură şi civilizaţie, ştiinţa informării, religie, economie, politică, drept, învăţământ, artă, literatură, istorie etc.
    Almanahul ”Imaginea Republicii Moldova în străinătate”, fiind o formă elocventă, în felul ei, de monitorizare a informaţiei, fiind scrisă pe înţelesul tuturor înlesneşte valorificarea materielelor propuse.

Servicii speciale

 

Biblioteca Națională a Republicii Moldova acordă asistență informativ-documentară, bibliografică și bibliotecară deputaților, lucrătorilor aparatului și membrilor comisiilor parlamentului, a guvernului și conducătorilor de misiune, prestând următoarele servicii:

 

Servicii Tradiționale
Servicii documentare:
  • Selectare și împrumut de publicații la sediu sau domiciliu (bloc. central, et. I, Serviciul Împrumut de publicații, bir.10)
  • Asistență bibliografică și informațională bazată pe tehnologii tradiționale și moderne (bloc. central, et. II, Serviciul Asistență bibliografică
Servicii informaționale:
  • Furnizarea regulată a informației asupra temelor și problemelor solicitate în cadrul sistemelor de difuzare selectivă a informației și asistență diferențiată a autorităților publice (bloc. central, et. II, Serviciul Asistență bibliografică)
  • Prelucrarea analitică a informațiilor bibliografice la cererea parlamentului, a structurilor guvernamentale și ministerial (bloc. central, et. II, Serviciul Asistență bibliografică)
Servicii postmoderne

Biblioconsiliere pentru tineri cercetători

 

  1. Rădulescu, Mihaela Șt. Metodologia cercetării științifice: elaborarea lucrărilor de licență, masterat, doctorat / Mihaela Șt. Rădulescu; red, ed. : Rodica Mihăilescu . ─ Bucureşti : Editura Didactică şi Pedagogică, 2006.- 179 p. Bibliogr. Bibliogr.: p. 179
  2. Reguli pentru prezentarea referinţelor bibliografice şi citarea resurselor de informare : Ghid practic / Bibl. Şt. a Univ. de Stat „Alecu Russo” din Bălţi ; alcăt. : Ana Nagherneac ; red.-resp. : Elena Harconiţa ; design / cop. / tehnored. : Silvia Ciobanu, Tatiana Prian. – Bălţi, 2012. – 44 p. – (Cultura informaţiei). Disponibil pe Internet: http://en.calameo.com/read/001133349734b4ace8119
  3. SM SR ISO 690-2:2005. Informare şi documentare. Referinţe bibliografice. Partea 2. Documente electronice complete sau părţi de documente. In: Standarde naţionale referitoare la biblioteconomie, informare, documentare. Ch., 2007. p. 23-55
  4. SR ISO 690:1996. Informare şi documentare. Referinţe bibliografice. Conţinut, formă şi structură. In: Standarde naţionale în vigoare referitoare la biblioteconomie, informare, documentare. Ch., 2000. Vol. 2, p. 85-110

Servicii speciale

 

Biblioteca Națională a Republicii Moldova acordă asistență informativ-documentară, bibliografică și bibliotecară colaboratorilor științifici, prestând următoarele servicii:

 

Servicii Tradiționale
Servicii documentare:
  • Acces la colecția de disertații și autoreferare Republica Moldova (bloc. II, et. II; Serviciul Carte Veche și Rară);
  • Acces la colecția de referate CSI (bloc. central, et. II, Serviciul Lectura publică ).
  • Împrumut la domiciliu (bloc. central, et. I, Serviciul Împrumut de publicații, bir.10)
  • Imprumut interbibliotecar (Național și internațional) (bloc. central, et. I, Serviciul Împrumut de publicații, bir.10)
  • Imprumut de publicaţii la punctul organizat special pentru lucratori stiintifici (bloc. central, et. II, catedra nr.1).
Servicii informaționale:
  • Alcătuirea listelor bibliografice pentru teme de doctorat. (bloc. central, et. II, Serviciul Asistență bibliografică
  • Cercetări stiintifico-bibliografice şi informaționale care depășesc nivelul regulamentar de complexitate si termene de executare peste normele de timp în vigoare. (bloc. central, et. II, Serviciul Asistență bibliografică)
Servicii postmoderne
Servicii informaționale virtuale:
  • Acces la colecția de Disertații Rusia (on line) (Incinta bibliotecii, bloc. central, et. II, Serviciul Asistență bibliografică)
  • Acces la baze de date științifice (on line) (Incinta bibliotecii, bloc. central, et. II, Serviciul Asistență bibliografică):
    • BioOne oferă acces la o bază de date full-text cu cercetări științifice curente în științele biologice, ecologice și de mediu. Baza de date conține acces la peste 180 de reviste de cercetare de mare impact, cu peste 85.000 de articole full-text și este în creștere de zi cu zi.
    • Colecţia Edward Elgar Publishing Journals include 5 reviste principale prezentate la egal în următoarele domenii: Drept, Economie, Studii de Management şi Administrare.
    • IMF eLibrary oferă acces on-line pentru colecția completă a conținuturilor economice globale oficiale, publicat de Fondul Monetar Internațional (FMI). Cu mai mult de 11.000 de publicații de text și acces deplin la bazele de date statistice ale FMI, eLibrary FMI este o resursă importantă pentru studiu economic și analiză. Subiecte: Balanța de plăți, piețele de capital, mărfuri, modele econometrice, cooperare economică, dezvoltare economică, politică economică, energetică, guvernanță, instituții și piețe financiare, schimb valutar, investiții străine, globalizare, organizații internaționale, comerț internațional, piețele forței de muncă, minerit, politica. monetară, economie politică, reducerea sărăciei, economii regionale, acorduri comerciale.
    • IOPscience include 45 reviste de mare impact, care acoperă o gamă largă de domenii a științei și ingineriei. Subiecte: Științe Aplicate, Științe ale Naturii, Medicină și Sănătate, Fizică și Matematică.
    • Nature Publishing Group Journals. Colecţia Nature Publishing Group Journals include peste 60 de reviste profunde în domeniile: Ştiinţele naturii, Ştiinţele fizice şi aplicate , Chimie, Practică şi Cercetări Clinice, Pămîntul şi Mediul.
    • Oxford English Dictionary Online este autoritatea supremă în domeniul evoluției limbii engleze în ultimul mileniu. Acesta urmărește utilizarea de cuvinte prin peste 3 milioane de citate dintr-o gamă largă de surse internaționale de limba engleza. Oxford English Dictionary Online este un ghid de sens, istorie, pronunțare a peste jumătate de milion de cuvinte.
    • Oxford Reference Online: Quick Reference oferă acces la peste 125 de baze de date academice, lingvistice și de dicționare. Conținutul este actualizat lunar. Titluri și ediții noi sunt adăugate de trei ori pe an.
      Subiecte: Arta si arhitectura, dicționare bilingve, științe biologice, de calcul, pământ și mediu, stiinte economie și afaceri, enciclopedii, dicționare de limba engleză și tezaure, alimente și băuturi, istorie, drept, literatură, hărți și ilustrații, medicină, istorie militară, mitologie și folclor, numele și locuri, arta dramatică, fizică și matematică, politică și științe sociale, citate, religie și filosofie etc.
    • Pediatric Neurology Briefs (PNB) este o revistă principală lunară în domeniul neurologia copiilor.
      Subiecte: pediatrie, neurologie, neuropsihologie, neurofiziologie şi epilepsie, neurochirurgie şi alte discipline conexe.
    • Royal Society Journals Collection este o nouă revistă de mare impact, publicată de una din cele mai vechi academii de științe din lume.
      Subiecte: Științe Aplicate, Științe ale naturii, Matematică, Științe biologice, Știinte de inginerie, subiecte trans-disciplinare.

Colecții

 

colectii1

colectii2

Biblioteca Națională a Republicii Moldova dispune de o vastă colecție de carte și ediții periodice științifice din diferite domenii:

  • Surse primare, care alcătuiesc baza cercetării (culegeri de documente, relatări ale călătorilor, culegeri de materiale arheologice sau etnografice, biografii, articole ştiinţifice etc.).
  • Instrumente de lucru: dictionare, enciclopedii, cronologii, cataloage (de arhiva, de biblioteca), bibliografii.
  • Lucrări de sinteză (monografii, manuale, tratate etc.)
  • Lucrări de compilaţie (rezumate, referate , conspecte)
  • Disertaţii, teze de doctorat, rapoarte de cercetare
  • Lucrări didactice şi/sau de popularizare a anumitor aspecte ştiinţifice
  • Anale științifice
  • Reviste de specialitate din diferite domenii
  • Materiale a conferinţelor ştiinţifice

Din anul 2011 BNRM a obținut un exemplar al depozitului legal de carte științifică și ediții periodice științifice editate pe teritoriul României.

În acest răstimp s-a constituit un fond de cercetare relevant, astefel că majoritastea cercetătorilor nu mai au nevoie să ia calea centrelor științifice de peste Prut pentru a se documenta pe temele actuale ale cercetării, dezvoltării și inovării

 

 

 

Bursa muncii

 

Locuri vacante

Această secţiune a site-ului furnizează informaţie despre locurile vacante a Bibliotecii Naţionale.
Locurile vacante sunt disponibile pentru diferite tipuri de slujbe şi niveluri de responsabilitate, care necesită cunoaştere la nivel superior a unor aspecte de biblioteconomie sau a altor domenii importante pentru Bibliotecă.

Oferă oportunităţi pentru persoanele bine motivate, care sunt în căutarea desfăşurării unei cariere într-o organizaţie cu perspective de dezvoltare şi cu renume în plan internaţional.

Pentru orice informaţie,
Va rugam sa ne contactaţi la:
Adresa juridica: Str.31 August 1989, nr.78-A
Chisinau, MD-2012 RM
Serviciul personal:
Telefon: 24-05-07

Lista bibliografică adnotată

 

Boboc Implicarea bibliotecii publice1 small Boboc Implicarea bibliotecii publice2 smallBoboc Implicarea bibliotecii publice3 small
BOBOC, Cătălin; BOBOC, Ionela. Implicarea bibliotecii publice
în realizarea de proiecte educaţionale "P.L.I.E.P. - 2010"
Cătălin Boboc, Ionela Boboc . ─Bucureşti : Ars Docendi, 2009. –117p. –23,00lei
Antonescu Introducere in stiinta informarii1 small Antonescu Introducere in stiinta informarii2 small
Antonescu, S. M. Introducere în ştiinţa informării.Partea 1.
/S.M.Antonescu.─ Bucureşti: Ars Docendi, 2007, Partea 1.
–2007. –224 p.– 56,00lei
Banciu Coardos Informatia digitala in cultura1 small Banciu Coardos Informatia digitala in cultura2 smallBanciu Coardos Informatia digitala in cultura3 smallBanciu Coardos Informatia digitala in cultura4 small
BANCIU, Doina; COARDOŞ, Dora; LEPĂDATU, Cornelia
Informaţia digitală în cultură
[Text tipărit] : Cercetări şi realizări / Doina Banciu, Dora Coardoş, Cornelia Lepădatu.
─ Bucureşti : Ars Docendi, 2010. – 386 p. – 78,00 lei
Motulskii Iz proshlogo v buduschee1 small Motulskii Iz proshlogo v buduschee2 smallMotulskii Iz proshlogo v buduschee3 small
Мотульский, Роман Степанович. Из прошлого в будущее. Библиотеки Беларуси :
В двух частях / Р.С. Мотульский. ─ Минск : Белорусская Энциклопедия имени Петруся Бровки, 2011.
– Vol. 1- 254 p. – 95,00 lei
Motulskii National Library of Belarus1 small Motulskii National Library of Belarus2 small
Нацыянальная бібліятэка Беларусі : Фотаальбом=
Национальная библиотека Беларуси= National Library of Belarus
/ кіраўнік праекта : Р. С. Матульскі;
уклад. : Л. Г. Кірухіна, К. Д. Варанько, Т. Я. Мамедава ;
пер. на англ. мову : А. У. Руран, А. А. Сіваковай ;
фота : А. В. Дранца [et al] . ─ Мiнск : Беларусь, 2009.
– 300 p. : fotogr.. – 120,00lei
Busuioc Intre sensibilitate si rigoare1 small Busuioc Intre sensibilitate si rigoare2 smallBusuioc Intre sensibilitate si rigoare3 small
BUSUIOC, Nicolae. Între sensibilitate şi rigoare: Introducere în arta şi ştiinţa lecturii
/ Nicolae Busuioc . ─ Iaşi : Vasiliana, 2011. – 253 p. – 60,00 lei
revista biblioteca 2 2012 1 small revista biblioteca 2 2012 2 small
Revista Biblioteca Nr.2 /2012
Rau La verb vedere1 small Rau La verb vedere2 small

La Verb Vedere
autor Alexe Rau

 

Гончаров М.В., Колосов К.А.
Практическая реализация библиотечного интернет-комплекса: научно-практическое пособие / Под ред. Л.А.Казаченковой. - М.: ФАИР-ПРЕСС, 2005. - 191 с.
Практическая реализация библиотечного интернет комплекса
Un manual ştiinţific şi totodată practic, care explică pentru prima dată în detaliu problemele legate de construcţia şi dezvoltarea în viitor a bibliotecii web multilaterale. O atenţie deosebită este acordată tehnologiilor moderne folosite în întreprinderi, inclusiv construirea sistemelor bazate pe protocolul Z39.50 - un standard de facto pentru accesul distribuit la baze de date bibliografice. Sun aduse exemple specifice, prezentate în faze de proiectare şi implementare a subsistemelor de bibliotecă online, sisteme, de planificare actuală şi viitoare. Această publicaţie va fi utilă pentru specialiştii în domeniul de automatizare al bibliotecii, procese de arhivă şi muzeu, profesori şi studenţi, şefi de biblioteci şi alte instituţii culturale.

Публичные библиотеки в век цифровой информации. Рекомендации проекта PULMAN Европейской Комиссии / Предисл. О. В Устиновои / Под ред. Л.А.Казаченковой. - М.: ФАИР-ПРЕСС, 2004. - 416 с.
Публичные библиотеки в век цифровой информации
Проект Европейской комиссии PULMAN-XT. Extending the European research Network for Public Libraries, Museums and Archives (Bibliotecile publice în epoca digitală. Proiectul PULMAN - Recomandări ale Comisiei Europene.) Această carte conţine linii directoare ce sunt elaborate de către Comisia Europeană în cadrul proiectului PULMAN, pentru a ajuta bibliotecile publice şi pentru a adapta strategia de dezvoltare într-o epocă de răspândire activă a tehnologiilor digitale şi a Internetului, transformarea de diferite tipuri şi forme de utilizatorii de servicii, organizarea unui nou tip de serviciu. Recomandările prezintă un număr mare de exemple de biblioteci moderne cu numeroase referiri la resursele electronice din 36 de ţări - participante la proiectele PULMAN, PULMAN-XT, precum şi reputate organizaţii internaţionale, guvernamentale şi publice, asociaţii şi sindicate. Recomandările sunt adresate şefilor de cultură, biblioteci, practicieni, cercetători, studenţi.

BIBLIOTECILE PUBLICE 2.0 DIN TARILE NORDICE

Lucrarea NORDIC PUBLIC LIBRARIES 2.0 /BIBLIOTECILE PUBLICE 2.0 DIN TARILE NORDICE a fost editata special pentru a fi difuzata  participantilor la Conferinta IFLA 2010. Este o carte de lux, editata la initiativa Agentiei Daneze pentru Biblioteci si Media, Ministerului Educatiei si Culturii din Finlanda, Autoritatii Norvegiene pentru Arhive, Biblioteci si Muzee si Consiliului Suedez al Artelor. Marea valoare a cartii  consta n faptul ca scoate in evidenta prioritatile de activitate ale bibliotecilor publice din tarile nordice si eforturile acestora de a face fata provocarilor impuse de extinderea si modernizarea tehnologiilor de informare si comunicare.
Prefata, semnata de Jens Thorhauge, director general al Agentiei Daneze pentru Biblioteci si Media, specifica faptul, ca "Bibliotecile din intreaga lume sunt influentate de mediile digitale si schimbarile din comportamentul utilizatorilor. Bibliotecile publice in particular trebuie sa-si regandeasca rolul, serviciile si prioritatile. Daca acceptam, ca informatia este in mana noastra "promovarea accesului" poate fi inlocuita de "facilitarea cunostintelor" ca preocupare de baza a bibliotecilor. Si trebuie create un sir de servicii relative la biblioteca in calitatea ei de loc de intalnire, spatiu pentru invatarea neformala, activitati culturale si evenimente.
Prin publicatia de fata intentionam sa prezentam servicii noi oferite de biblioteca publica, bazate pe extinderea rapida a noilor tehnologii sociale si pe idea  includerii si implicarii active on line a cetatenilor  in contextul provocarilor generale. Aceste servicii au in comun faptul ca au fost dezvoltate in bibliotecile publice din tarile nordice, si in felul acesta au fost create in baza traditiilor nordice ale iluminismului public."
Lucrarea include practici de calitate la care s-a ajuns prin multe eforturi si experimentari si studiata cu atentie poate servi ca izor de idei si inspiratie.

Ghidul IFLA/UNESCO..
In cadrul Conferintei IFLA 2010 au fost lansate mai multe publicatii editate recent sub egida IFLA, inclusiv editia a doua a Ghidului IFLA Serviciile Pibliotecii Publice. Lucrarea a fost complet revazuta de catre Cristine Koontz si Barbara Gubbin, care apar in calitate de autori.
Ca si prima editie cuprinde exemple relevante de servicii de calitate oferite de bibliotecile din diverse tari ale lumii. Este dovada ajustarii serviciilor bibliotecii publice necesitatilor membrilor comunitatii din aria de servire.
Necesitatea acestei noi editii a fost dictata de schimbarile spectaculoase care se produc permanent in activitarea de colectare, diseminare si accesare a informatiei, favorizate de modernizatea tehnologiilor de informare si comunicare.
Lucrarea include doua anexe noi. Anexa 5 a lucrarii prezinta Actualizari ale Manifestului IFLA "10 cai pentru a face biblioteca publica sa functioneze/Actualizeaza-ti biblioteca". Documentul a fost elaborat de catre Sectia Biblioteci Publice IFLA, in anul 2009 si a fost publicat anterior in Internet.
Un alt document nou este prezentat in anexa 6 Standardele Queensland si Directorii pentru Bibliotecile Publice.
Lucrarea a fost editata in limba engleza si va fi tradusa, ca si editia precedenta, in mai multe limbi.
Este o editie deosebit de importanta pentru biblioteci.

Kulikovski, Lidia. Studii, cercetări, recenzii, prefeţe, eseuri, interviuri / Lidia Kulikovski; Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu”. - Ch.: Magna-Princeps SRL, 2008. - 256 p.
Această carte ne oferă o viziune asupra institutului de biblioteci publice sub toate aspectele posibile.
Vedete de subiect

  • Biblioteconomie
  • BM „B.P. Hasdeu”
  • Biblioteci publice
  • Biblioteci europene
  • Bibliotecari
  • Lectura
  • Imagine publică
  • Utilizatorul bibliotecii
  • Legile Ranganathan
  • Evaluarea competenţelor profesionale
  • Istrumente manageriale
  • Colecţii
  • Cercetare biblioteconomică
  • Parteneriat
  • Cooperare
  • Cadru de reglementare
  • Procese tehnologice
  • Reviste biblioteconomice

     

  • Definiţii
  • Relaţii publice şi activităţi conexe
  • Colectarea de fonduri
  • Marketing
  • Afaceri publice
  • Sistemul mass-media

 

  • Rolul şi scopul bibliotecii publice
  • Cadrul juridic şi financiar
  • Satisfacerea necesităţilor utilizatorilor
  • Dezvoltarea colecţiilor
  • Resurse umane
  • Managementul şi marketingul în bibliotecile publice

Cercetare şi dezvoltare în Bibliotecile Naţionale ale României şi Republicii Moldova / Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. - Bucureşti: Editura Bibliotecii Naţionale a României; Chişinău: Editura Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, 2008. - 172 p.
Volumul de faţă este o prezentare a activităţilor şi serviciilor, a unora dintre lucrările de specialitate realizate la nivelul celor două instituţii. Temele abordate de către autorii articolelor şi eseurilor scot în evidenţă nu doar unele dintre aspectele definitorii ale activităţii celor două biblioteci naţionale, ci şi modul de a gîndi, de a concepe biblioteconomia.

Budevici, Anatolie. Managementul relaţiilor publice şi mass-media: Curs univ. ciclul II master / Anatolie Budevici, Stanislav Armanov; Univ. de Stat de Educaţie Fizică şi Sport. - Ch.: Valinex SA, 2008. -188 p.

Rigorile internaţionale actuale ale organizării şi funcţionării bibliotecilor publice (Expozeu şi comentarii asupra Ghidului IFLA-UNESCO) / Bibl. Naţ. a Rep. Moldova; dir. gen.: Alexe Rău; ed. îngrijită de Vera Osoianu. - Ch.: BNRM, 2007. - 154 p.
Acest volum este o sinteză teoretică a tendinţelor actuale în activitatea bibliotecilor publice, este şi o analiză a experienţei din RM şi din străinătate a activităţii bibliotecii cuprinzînd cele mai eficiente practici, demonstrează nevoia schimbării instituţiei bibliotecare, tratînd acest proces ca parte componentă a procesului de democratizare a societăţii.

Biblioteca publică / trad. din lb. engl.: Irina Digodi, Vladimir Dunduc; red. şt.: Eugenia Bejan; Asoc. Bibliotecarilor din R. Moldova. - Ch.: Epigraf S.R.L., 2007. - 92 p.
Prezenta lucrare vine să înlocuiască Liniile directoare pentru bibliotecile publice, publicate în 1986.

Ghinculov, Silvia. Managementul informaţional în instituţiile infodocumentare / Silvia Ghinculov; red. Ala Rusnac. - Ch.: Epigraf S.R.L., 2007. - 112 p.
Lucrarea de faţă oferă informaţii necesare comunităţii bibliotecare pentru adoptarea strategiilor de dezvoltare a managementului informaţional. Cartea reprezintă o bază documentară pentru învăţămîntul de specialitate şi perfecţionarea continuă a bibliotecarilor din Republica Moldova.

Dezvoltarea profesională continuă: Principii şi acumularea celei mai bune experienţe
http://www.ifla.org/VII/s43/index.htm#Publications

Networking for Digital Prezervation: Curent practice in 15 National Libraries. Ingebord Verheul/International Federation of Library Associations and Institutions .- Munchen: Saur, 2006.- 268 p.. (IFLA Publications;)
ISBN 3-598-21847-8
Informaţii despre biblioteci digitale
Ghid web a peste 18 mii site-uri ale bibliotecilor din mai multe ţări

Centrul Internaţional de Biblioteconomie, Informare şi Analize. Conţine diverse informaţii care au menirea să contribuie la dezvoltarea cooperării în domeniul învăţămîntului, ştiinţei, culturii şi business-ului dintre Rusia şi ţările CSI pe de o parte şi SUA şi ţările dezvoltate pe de altă parte.

Ghidul eIFL privind problemele de Copyright şi drepturile conexe pentru biblioteci, sponsorizat de Programul UNESCO, Informaţia pentru toţi. Este un ghid practic asupra reglementărilor litigiilor care afectează activitatea informaţională a bibliotecilor în mediul digital.

Temele oglindite în Ghid ţin de:

  • Relaţiile dintre legea Copyright şi prevederile contractului: resursele electronice şi consorţiile bibliotecilor;
  • Acţiuni de protecţie tehnologică;
  • Copyright, durata protecţiei şi domeniul public;
  • Experienţa europeană privind drepturile bazelor de date;
  • Copyrightul şi contractele, etc.

Rău Alexe. Dialoguri. – Ch.: Museum, 2007. – 121p.
Interviuri pe teme de biblioteconomie cu directori ai unor biblioteci naţionale şi universitare din spaţiul ex-sovietic: Lituania, Letonia, Belorusia, Kazahstan. Interviuri despre istoria bibliotecilor şi a lecturii, despre conceptul de bibliotecă a viitorului, strategii şi tactici ale biblioteconomiei,cu personalităţi din Rusia (Acad. S.P. Kapiţa), Franţa (Dominique Lahary), SUA, (John J. Cole), Germania ( S. Donbraviuc), R.Moldova(A.Vartic) şi cu preşedintele IFLA (Claudia Lux).

Rău Alexe. Un fir de plumb atîrnat de un lucru fragil şi înaripat. – Ch.: Museum, 2007. – 337p.
Conţine texte ale unor prefeţe, cuvîntări ocazionale sau comunicări prilejuite de tradiţionalele evenimente – Anul bibliologic , Valori bibliofile etc.- ce se desfăşoară în BN; impresii de lectură şi recenzii;eseuri şi medalioane dedicate colegilor de serviciu şi unor înaintaşi, cărturari basarabeni.

European Curriculum Reflections on Library and Information Science Education:[Edited by Leif Kajberg and Leif Lorring]. - Copenhagen: The Royal School of Library and Information Science, 2005
http://www.kf.vu.lt/site_files_doc/LIS_Bologna.pdf
Acest volum (241 pagini) reprezintă cartea învaţămîntului biblioteconomic în Europa. Manualul trebuie studiat de toţi cei implicaţi în învăţămîntul biblioteconomic cît şi de angajatorii de bibliotecari, inclusiv de Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, Ministerul Culturii şi Turismului, Consiliul Biblioteconomic, Asociaţia Bibliotecarilor din Moldova, directorii de biblioteci etc.
Dacă facultăţile, şcolile, catedrele de biblioteconomie din Moldova îşi propun să producă absolvenţi competitivi pe piaţa de muncă internaţională şi cu diplome ce pot fi recunoscute în străinătate, acest volum trebuie folosit ca lectură obligatorie şi pentru finanţatori şi pentru cadrele didactice implicate in modelarea bibliotecarului de tip nou.

Recomandat de: Hermina Anghelescu

Vasilescu, Emil. Resursele financiare / Emil Vasilescu // Biblioteca. – 2005. – Nr.7. - P. 193 – 194.
Noi modalităţi de finanţare a bibliotecilor, sponsorizări, donaţii şi alte surse legate de venituri.

Matei, Dan. Cum mi-ar plăcea să fie Catalogul Naţional Partajat / Dan Matei // Biblioteca .- 2005.- Nr.11-12.- P. 328-331.
Cum să ofere servicii informaţionale  utilizatorilor?
Cum să  ofere servicii  informaţionale bibliotecarii?
Cum să ofere servicii informaţionale editorilor? Care ar fi opţiunile catalografice majore?

Gupta, K. Marketing Library and Information Services: International Perspectives / K. Gupta, Christie Koontz, Angels Massisimo. Edited on benalf of IFLA, 2006.- 419 p.
Contribuţiile unui grup internaţional de bibliotecari prezentate în carte, oferă un instrument folositor bibliotecarilor activi şi viitorilor bibliotecari, pentru a înţelege problemele vitale referitoare la marketingul serviciilor bibliotecare şi informaţionale la nivel local, naţional şi internaţional.

Rău, Alexe. Un eveniment editorial epocal / Alexe Rău // Maagazin bibliologic.- 2003 .- Nr.1 . - P. 78-80.
Mai multe despre Biblie, şi traducerile ei: cînd şi de cine a fost tradus? Biblia în limba Română.

Rău, Alexe. Aleph în faţa oglinzii (1) / Alexe Rău // Magazin bibliologic. - 2003. - Nr.1. - P. 42-43.

Rău, Alexe. Aleph în faţa oglinzii (2) / Alexe Rău // Magazin bibliologic. - 2003. - Nr.4. - P. 44-46.

Rău, Alexe. Aleph în faţa oglinzii (3) / Alexe Rău // Magazin bibliologic. -2004. - Nr.1/2. - P. 58-60.

Rău, Alexe. Aleph în faţa oglinzii (4) / Alexe Rău // Magazin bibliologic. - 2005. - Nr.1/2 .- P. 69-71.
Dialectici antagoniste şi contradictorii (a materiei fizice şi a celei biologice), care ne conduce şi ne caracterizează ca oameni. Despre limbajele ce şi le-a creat omul pentru a se exterioriza.

  • Viziuni asupra esenţei Universului şi a fundamentelor existenţei;
  • Fenomenul efectului de oglindă;
  • Apariţia conştiinţei sau trezirea treptată a conştiinţei;
  • Credinţa ca o conştiinţă superioară;
  • Facultatea de a mînui materia;
  • Primele forme de exprimare, comunicarea orala în raport cu comunicarea în scris.

Tîrziman, Elena. Biblioteca digitală – o încercare de definire / Elena Tîrziman // Biblioteca. - 2005. - Nr.6. - P. 175-176.
Mai multe definiţii pentru evoluţia termenilor: biblioteca tradiţională, biblioteca hibrid, biblioteca electronică, biblioteca digitală şi biblioteca virtuală...

Ghiţă, Dumitru. Ora de bilanţ / Dumitru Ghiţă // Biblioteca. - 2005. - Nr.6. - P.148.
Analiza activităţii bibliotecilor din judeţul Călăraşi, România.

Vasile, Marius. Noi soluţii, noi propuneri pentru biblioteci / Marius Vasile // Biblioteca. - 2005. - Nr.5. - P.148.
Descrierea unui sistem modern de automatizare pentru biblioteci, Libero – Italia. Competent, complet, economic, testat, flexibil.

Regneală, Mircea. Curs elementar de biblioteconomie / Mircea Regneală // Biblioteca. - 2005. - Nr.3 – P. 12.
Manual de Biblioteconomie care vine în ajutorul bibliotecarilor aflaţi la începutul carierei lor profesionale.

Bibliotecile şcolare şi centrele de documentare şi informare (CDI) // Biblioteca. - 2005. - Nr.3. - P.66-67.
Noi oportunităţi pentru bibliotecile şcolare. Constituirea Centrelor de informare şi documentare în şcolile din România. Despre Proiectul Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrelor de informare şi documentare şi despre statutul profesorului documentarist, opinii, comentarii, critici, situaţia concretă la nivelul judeţelor.

Coravu, Robert. Delimitări conceptuale / Robert Coravu // Biblioteca. - 2005.- Nr.1.- P. 10 - 11.
De la biblioteca automatizată şi biblioteca hibrid la bibliotecile digitale şi virtuale. Concepte, definiţii...

Oportunităţi de perfecţionare profesională

 

În perioada 7-9 mai EBLIDA (Biroul European al Asociaţiilor Biblioteci, Informare, Documentare) organizează, la Viena,  conferinţa anuală, care în acest an îşi va desfăşura lucrările sub genericul  “A Library Policy for Europe (O polictica bibliotecară pentru Europa)”. Discuţiile se vor axa pe importanţa politicilor europene privind activitatea bibliotecilor şi influenţa acestora asupra sectorului bibliotecar european şi a utilizatorilor bibliotecilor.
Scopul principal al conferinţei este de a atrage decidenţii politici şi deţinătorii de fonduri  la iniţierea unor dezbateri şi dialoguri privind concepţia politicii bibliotecare pentru Europa şi a problemelor care ar trebui  rezolvate împreună la nivel european.
Pentru informaţii suplimentare accesaţi site-urile:
http://www.eblida.org/
http://www.conference.bvoe.at

Fundaţia Culturală Germană prin proiectul “Library & Information International” oferă granturi pentru  bibliotecari din străinătate,  în scopul unor vizite profesionale. Beneficiarii sunt selecteţi în baza cererilor de finanţare expediate pe adresa “Library & Information International”. Granturile acoperă doar o parte din cheltuieli, ca regulă  o alocaţie zilnică pentru cazare şi masă. Cheltuielile de drum sunt  suportate de beneficiarul grantului. Durata sejurului este de 1-4 săptămâni. Beneficiarul grantului trebiue să scrie un raport  despre experienţa acumulată pe parcursul vizitei care este publicat pe pagina WEB a Fundaţiei.
Pentru informaţii suplimentare: http://www.goethe.de/wis/bib/prj/bii/enindex.htm.

7-15 iunie 2008, Sudac, Ucraina
Conferinţa internaţională  „Crimeea 2008” cu genericul „Bibliotecile şi resursele informaţionale în lumea contemporană a ştiinţei, culturii, instruirii şi bussinesului”.
Conferinţa are loc sub egida IFLA. În anul 2008 va avea loc cea de-a 15-a ediţie.
Pentru informaţii suplimentare: www.gpntb.ru

8-10 noiembrie, 2008, Sofia, Bulgaria
Conferinţa internaţională  „Globalizarea şi managementul resurselor informaţionale”. Organizatirii oferă granturi pentru bibliotecarii din ţările Europei de Est. Beneficiarii sunt selectaţi în baza concursului cererilor de finanţare.
Pentru informaţii suplimentare: http://slim.emporia.edu/globenet/Sofia2008/Index.htm

Vezi de asemenea:
Unesco Libraries Portal
www.ifla.org
www.ala.org

www.eblida.org
www.enssib.fr
www.oclc.org/research/grants/
www.worldcat.org/
www.eifl.net
www.irex.md
www.loc.gov/hr/employment/index.php?action=cMain.showFellowships
www.ambafrance.md
www.anbpr.org.ro/
www.biblio.com/
www.booksite.ru/
www.bookchamber.ru/
www.liber.ru/

Bloguri
www.anbpr.org.ro/blog/
www.goodlibraryguide.com/blog
http://proiectabr.wordpress.com/despre-abr/
http://bookseller-association.blogspot.com/
http://bookwormonthenet.blogspot.com
http://grumpyoldbookman.blogspot.com/
www.lovelybooks.com
www.poliptic.wordpress.com
http://prolibro.wordpress.com
http://biblioteca.ro
Blog dedicat lecturii scolare
Bloguri si siteuri pentru bibliotecari
Biblioteca Internet pentru bibliotecari
Site-uri pentru bibliotecarii antrenaţi in activitatea de cercetare
http://ref-notes.blogspot.com/2009/01/best-careers-2009-librarian.html

Reviste de specialitate online:
http://bnrm.md/publicatii/
Magazin Bibliologic
Gazeta Bibliotecarului
Bibliopolis
Buletinul ABRM
Bulletin des Bibliotheques de France
Library Journal
IFLA Journal
American Libraries
Библиотечное дело
Bulletin of the American Society for Information Science and Technology
Bulletin of the Medical Library Association
Communications in Information Literacy
Cybermetrics: international journal of scientometrics, informetrics, and bibliometrics
http://scholar.lib.vt.edu/ejournals/VALib   Virginia Libraries/

Technology Electronic Reviews
School Library Media Research
Revue électronique suisse de science de l'information
Canadian Journal of Library and Information Practice and Research
North Carolina Libraries online
Webolog

Ghidul bibliotecarului

 

Ghidul bibliotecarului conţine date privind bibliotecile naţionale, bibliotecile publice, bibliotecile specializate şi din învăţământ superior (de stat şi particulare) ale Republicii Moldova. Ghidul nu include informaţie despre bibliotecile colegiilor, liceelor, precum şi a biblotecilor din Transnistria. Materialul este structurat conform clasificării instituţiilor bibliotecare, specificată în Legea cu privire la biblioteci. În cadrul compartimentelor datele sunt prezentate în ordinea alfabetică. Informaţiile atestă următoarele elemente: denumirea instituţiei, adresa, telefon, director. Ghidul îl puteţi descărca aici.

Sistemul Naţional de biblioteci din RM

 

Sistemul Naţional de Biblioteci include 2988 de biblioteci cu 5751 angajaţi. Păstrează în colecţiile lor peste 65 593 300 u.m. de documente şi achiziţionează anual 3 475 800 u.m. de documente. Deţin 1304 computere, din care 760 conectate la Internet şi sunt utilizate de 163 500 beneficiari.

SNB organigrama small