roenfr

EVENIMENT CULTURAL

LANSAREA CALENDARULUI NAȚIONAL 2025

În cadrul suitei de evenimente prilejuite de marcarea Anului Mihai Eminescu, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează lansarea Calendarului Național 2025.

Calendarul Național are un caracter enciclopedic, însumând o serie de nume de referință din domeniul științei, culturii și artei, personalități reprezentative din Republica Moldova și din întreg spațiul românesc (în special din Țara Moldovei și din România întregită), precum și din cultura și civilizația universală.

În cele 544 de pagini, lucrarea cuprinde informații despre 660 de date memorabile, distribuite pe luni, prezintă informații despre circa 600 de evenimente naționale și internaționale aniversare, comemorative, profesionale și sărbători ce vor fi marcate în anul 2025. Lucrarea este consacrată Anului Mihai Eminescu, designul coperților și interiorul lucrării reflectă evenimentul dat, precum și articolul inclus însoțit de o bibliografie selectivă.

Evenimentul cultural va avea loc la 23 ianuarie 2024, ora 14.00, în Sala Arte și hărți, etajul I, blocul II (str. 31 August 1989, nr. 78).

Expoziție tematică

„DIPLOMAȚIE ȘI DESTINE DIPLOMATICE”

În contextul marcării Zilei Diplomatului în Republica Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția cu genericul „Diplomație și destine diplomatice”. În anul 1992, țara noastră a depus cererea de aderare la ONU, fapt care a marcat începutul procesului de consolidare și afirmare a Republicii Moldova ca subiect de drept internațional și, în consecință, a condus la intensificarea activității diplomatice. Scopul expoziției este de a valorifica documentele din colecțiile bibliotecii cu privire la domeniul diplomație și destinelor diplomatice în lumea românească.

În expoziție se regăsesc documente despre arta diplomației, activitatea diplomatică a personalităților marcante din domeniu (Antioh Cantemir, Nicolae Titulescu, Mihail Kogălniceanu, Tudor Vianu, Dimitrie Ghica, Lucian Blaga ș.a), opere politico-diplomatice, documente în dreptul și practica diplomatică, documente diplomatice din diferite perioade, cărți despre protocolul și eticheta diplomatică etc. Sunt expuse peste 140 de documente sistematizate în compartimente: istoria diplomației românești; practica diplomatică în Republica Moldova; diplomație și protocol.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 ianuarie – 17 februarie 2025, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

Expoziție aniversară

„MIHAI EMINESCU PESTE NEMĂRGINIREA TIMPULUI”


În contextul declarării anului 2025 drept Anul Eminescu, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează în cadrul Muzeului Parlamentului Republicii Moldova expoziția cu genericul „Mihai Eminescu peste nemărginirea timpului”. Expoziția reunește titluri apărute de-a lungul timpului despre opera și omul Eminescu, lucrări în domeniul științei, politicii, problemelor sociale, filosofiei. Sunt expuse cărți rare, ediții facsimile, albume cartofile și de filatelie, caiete bibliofile eminesciene, lucrări de analiză și critică literară a operei lui Eminescu, cărți traduse în diferite limbi.

În expoziție se regăsesc: ediția principes alcătuită de Titu Maiorescu „Poesii”, reeditată în facsimile la centenarul de la „reîntoarcerea în eternitate„ a Luceafărului poeziei românești „ridicat asupra altora prin talent și prin suferință” (1884); „Opere”, volum în care sunt publicate toate textile din caietele manuscrise ale lui Eminescu; ”Mihai Eminescu. Opera poetică”, poezii antume și postume în 4 volume; Mihai Eminescu : 170 de ani de la naștere, 1850-2020 : ediția editurii TipoMoldova, Iași, proiect coordonat de Nicolae Georgescu; zeci de documente ale personalităților notorii despre viața și opera lui M. Eminescu; publicații periodice și alte documente pentru cei interesați și preocupați de trecutul și prezentul cărții eminesciene.

Sunt expuse circa 140 de documente sistematizate în compartimente: Mihai Eminescu - poet modern; Mihai Eminescu – Luceafărul românismului; Eminescu după Eminescu.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2025, Muzeul Parlamentului Republicii Moldova, bld. Ștefan cel Mare și Sfânt, 105.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR DE ZIUA NAȚIONALĂ A CULTURII

În contextul marcării Zilei Naționale a Culturii în Republica Moldova, a împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu dar și al declarării anului 2025 - Anul Mihai Eminescu în Republica Moldova, vă propunem un program de activități culturale desfășurate la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Programul activităților de Ziua Națională a Culturii la BNRM

Expoziție – eveniment

„Mihai Eminescu - poetul și vocea românității”

În contextul împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și al declarării anului 2025 drept Anul Eminescu în Republica Moldova, precum și al marcării Zilei Naționale a Culturii, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția cu genericul Mihai Eminescu - poetul și vocea românității.

Pe poetul, prozatorul și jurnalistul Mihai Eminescu, considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română, l-a caracterizat iubirea de țară și de neam, fiind o fortăreață a spiritului omenesc, pe care o putem numi, cu certitudine, Mihai Eminescu. Importanța studierii creației lui Mihai Eminescu este pe deplin explicabilă prin poeziile sale, care reprezintă o recuperare a identității noastre naționale, având o misiune nobilă: aceea de a trezi conștiința națională, semănând curaj, omenie, demnitate, bunătate, credință și verticalitate.

Expoziția reunește titluri apărute de-a lungul timpului despre opera și personalitatea lui Eminescu, lucrări în domeniul științei, politicii, problemelor sociale și filosofiei. Sunt expuse peste 220 de documente: cărți rare, ediții facsimile, albume cartofile și de filatelie, caiete bibliofile eminesciene, cărți în format liliput, lucrări de analiză și critică literară a operei lui Eminescu, precum și cărți traduse în diferite limbi.

Documentele sunt sistematizate în 10 compartimente:

· Mihai Eminescu, destinul poetului iubitor de neam (o incursiune în viața și opera poetului văzut ca o figură emblematică a spiritului național românesc);

· Mihai Eminescu, apărătorul românilor de pretutindeni (testamentul politic a lui Eminescu pentru unitatea națională și susținerea drepturilor românilor de pretutindeni);

· Miracolul operei eminesciene (o prezentare captivantă a operei eminesciene, subliniind complexitatea și frumusețea poeziei sale);

· Mihai Eminescu, pe cât de cunoscut, pe atât de necunoscut... (explorarea fațetelor mai puțin cunoscute ale vieții și operei marelui poet);

· Interpretări eminesciene (analiză a modului în care opera eminesciană a fost înțeleasă și interpretată de-a lungul timpului);

· Eminescu pe meridianele lumii (opera lui Eminescu tradusă în diferite limbi ale lumii);

· Muzicalitatea eminesciană (muzicalitatea versului eminescian, calea de la muzica poeziei la poezia muzicii);

· Eminesciana plastică (chipul și opera lui Mihai Eminescu în pictură, grafică, sculptură, numismatică, filatelie, medalistică);

· Mihai Eminescu, o lume dăruită nouă (gânduri în memoria poetului ale unor personalităţi de seamă ale culturii româneşti şi universale);

· Timpul lui Eminescu continuă... (o reflecție asupra actualității operei eminesciene și a importanței pentru generațiilor viitoare).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 ianuarie 2025, ora 10.00, spațiul expozițional, parter, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 A).