roenfr

SIMPOZION ȘTIINȚIFIC INTERNAȚIONAL „VALORI BIBLIOFILE”

„Sfinții Mitropoliți Varlaam și Dosoftei, apărători ai ortodoxiei și făuritori de limbă”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează cea de-a XXXII-a ediție a Simpozionului Științific Internațional „Valori bibliofile”, cu genericul „Sfinții Mitropoliți Varlaam și Dosoftei, apărători ai ortodoxiei și făuritori de limbă”. Evenimentul este dedicat împlinirii a 380 ani de la tipărirea la Iași a Cazaniei lui Varlaam (1643), prima carte românească tipărită în Moldova și 350 ani de la apariția Psaltirei în versuri a lui Dosoftei (Uniev, 1673), prima versificare a psalmilor în cultura română. Reuniunea reprezintă cea mai importantă manifestare științifică din țară în domeniul bibliofiliei și istoriei cărții, și își va desfășura lucrările în cadrul a două secțiuni:
I. Sfinții Ierarhi Varlaam și Dosoftei – teologi și apărători ai ortodoxiei;
II. Valori bibliofile din patrimoniul cultural: cercetare și valorificare.
Evenimentul va avea loc la 15 iunie 2023, ora 9.30, secția Arte și hărți, blocul II, et. I (str. 31 August 1989, nr. 78).

EXPOZIȚIE DE ARTĂ PLASTICĂ

„LOC DE JOACĂ PENTRU VISUL MEU”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la vernisează expoziția ”Loc de joacă pentru visul meu”, desfășurată tradițional în ajunul Zilei Internaționale a Copilului. În cadrul expoziției sunt expuse 58 de lucrări executate în diferite tehnici din creația elevilor, din diverse trepte de școlarizare, oferindu-le posibilitatea de a-și manifesta talentul și aptitudinile artistice. Expoziția bucură și cu lucrări grafice cu caracter decorativ, care oferă spectatorului o explozie de bucurie, culoare și joc.

Participă: IPLT „Liviu Deleanu”, IP LTPA „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din Crișinău și IPLT „Mihai Eminescu” din or. Fălești.

Profesori coordonatori: Stepanida Rojnoveanu, Lucia Ciobanu, Marina Dumitriu, Valentin Vârtosu, Mihai Prisăcaru și Lily Prisăcaru.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 31 mai - 20 august 2023.

Vernisarea expoziției va avea loc la 31 mai 2023, ora 12.00, spațiul expozițional, secția Arte și hărți, blocul II, et. I (str. 31 August 1989, nr. 78).

EXPOZIȚIE PERSONALĂ DE PICTURĂ, VALENTINA BRÂNCOVEANU

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze expoziția personală a artistului plastic Valentina BRÂNCOVEANU. Lucrări pictate în diferite anotimpuri ale anului, lucrările Valentinei Brâncoveanu surprind prin colorit, originalitate, măiestrie, dar mai ales prin sufletul luminos al artistei pe care vizitatorii îl regăsesc în tablouri. În prezenta expoziție sunt expuse și lucrări pictate în diverse locuri din Ucraina, vechi căsuţe pictate în peisajul orașului Chișinău. O parte din lucrările pictoriței se află în colecțiile Muzeului Național de Arte Plastice din Chișinău, în Muzeele de Artă din Klaipeda (Lituania), precum și în colecții particulare din Moldova, România, Bulgaria, Franța, SUA, Israel.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 1 iunie –31 august 2023, blocul central, spațiul expozițional, etajul II (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziție tematică

„AUTORI BASARABENI ÎN LUME”

În contextul marcării Zilei Internaționale a Dorului și Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorite în luna mai, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică „AUTORI  BASARABENI ÎN LUME”. Structura expoziției reflectă faptul că, deşi trăiesc dincolo de frontiere nenumărate, nimic nu le-a putut lua concetățenilor noștri  sentimentul că sunt o parte a neamului românesc. Lucrările autorilor migranți peste hotare, apărute în română sau în alte limbi (italiană, spaniolă, franceză etc.) au o tematică foarte diversă, activitatea lor are un impact considerabil pe plan social-cultural, politic, contribuind la aprofundarea relaţiilor bilaterale dintre ţări, la cunoaşterea reciprocă mai bună pe plan cultural, la dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre edituri şi asociaţii de creaţie: a scriitorilor, artiştilor plastici, jurnaliştilor etc.


Expoziția poate fi vizitată începând cu 13 mai 2023, spațiul expozițional, etajul II, blocul central (str. 31 august 1989, 78A).

Expoziție tematică

„Familia – factor fundamental în dezvoltarea societății”

În contextul Zilei Internaționale a Familiei, marcată anual pe 15 mai, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze expoziţia tematică cu genericul „Familia – factor fundamental în dezvoltarea societății”. Expoziţia aduce în vizorul publicului larg un spectru variat de publicații din colecțiile BNRM, ce reflectă importanţa familiei în cadrul societăţii ca cea mai importantă vocație umană; gradul de conștientizare cu privire la impactul tendințelor demografice asupra familiilor și promovarea valorilor majore ale familiei: parteneriat, dragoste, căsătorie, respect, egalitate, etc. Expoziţia cuprinde circa 140 de publicații sistematizată în compartimente: politici familiale din Republica Moldova; educaţia în familie; parteneriatul şcoală – familie; familie armonioasă – societate sănătoasă; familia contemporană între tradițional și modern; tendințe demografice și familii.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 mai - 30 iunie 2023, spațiul expozițional, et. II, bloc central (str. 31 August 1989, 78 A).