roenfr

GALA LAUREAȚILOR PREMIILOR NAŢIONALE GALEX, ed. a XIV-a, 2025

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, organizează de Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum şi de Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova, Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX – manifestare importantă în lumea bibliotecară, având ca obiectiv promovarea și stimularea activității bibliotecarilor și a persoanelor fizice și juridice, care prin acțiunile lor, susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanță strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare și difuzare a informației dintr-o comunitate și în numele comunității.

Premiul Naţional GALEX se acordă celor mai buni bibliotecari din bibliotecile naţionale şi şi din bibliotecile publice. În anul curent juriul naţional, constituit de Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău” şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, a desemnat laureaţii Premiilor Naţionale GALEX, pentru anul 2024.

Anul acesta Premiile Naționale GALEX sunt decernate la următoarele nominalizări:

· Cel mai bun om politic susţinător al bibliotecilor

· Cel mai bun fondator de biblioteci

· Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii

· Cel mai generos mecena al bibliotecilor

· Cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media

· Cel mai bun susținător al politicilor de protejare a patrimoniului cultural național mobil

· Cel mai bun partener

· Cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

· Cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din centrele biblioteconomice departamentale

· Cea mai bună lucrare (publicație) în biblioteconomie

· Premiul pentru promovarea valorilor europene și a parcursului european al Republicii Moldova

· Premiul pentru promovarea diversității culturale și literare

· Premiul ALEXE RĂU

Evenimentul va avea loc, miercuri, 23 aprilie 2025, ora 12:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, sala de lectură, et. 2 (str. 31 august 1989, nr 78 „A”).

EXPOZIȚIE TEMATICĂ

„ÎN GURA FOAMETEI ORGANIZATE DE URSS ÎN BASARABIA (1946-1947)”

În contextul Zilei comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947, ce va fi marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova organizează expoziţia tematică „În gura foametei organizate de URSS în Basarabia (1946-1947)”. Se împlinesc 78 de ani de la foametea organizată de URSS, un fenomen tragic din istoria neamului, un genocid nerecunoscut asupra cărora istoricii s-au pronunţat demult, şi anume că foametea a fost organizată de puterea sovietică în tânăra RSS Moldovenească. Începând cu anul 1946, sovieticii au conceput un plan diabolic de înfometare a populaţiei basarabene cu scopul distrugerii conştiinţei naţionale, instaurării fricii şi netezirii drumului către colectivizare. Foamea din Basarabia din 1946-1947 și crimele comise din perioada respectivă au stat mult timp ascunse în arhivele istoriei. Și se presupune că numărul victimelor este mult mai mare decât cel anunțat, întrucât datele referitoare la amploarea acestei tragedii umane au fost secretizate.

Expoziția cuprinde 60 de documente din colecțiile BNRM, cu un puternic impact emoțional, precum „Foametea din Basarabia în anii 1946-1947: Mecanismul organizării ei” de Ion Ţurcanu; „Foametea în Moldova sovietică (1946-1947): Culegere de documente”de Anatol Ţăranu; „RSS Moldovenească în epoca stalinistă (1940-1953)” de Valeriu Pasat; „Un genocid nerecunoscut: Foametea organizată de URSS în Basarabia: (1946-1947)” de Mariana S. Ţăranu; „În gura foametei: Mărturii ale supravieţuitorilor”, Alexei Vakulovski; „Cartea foametei”, de Larisa Turea; „Să nu ne răzbunaţi!: Mărturii despre suferinţele românilor din Basarabia”, Aghioritul Moise (Monah), etc. Publicațiile conțin materiale informative, mărturii, fotografii - toate vorbesc despre realitățile dramatice ale acestui fenomen.

Expoziția va fi itinerantă pe parcursul lunii aprilie 2025, dar și în format virtual.

EXPOZIȚIE TEMATICĂ

„PERSONALITĂȚI ANIVERSARE ALE LUNII APRILIE”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică „Personalități aniversare ale lunii aprilie”, scopul căreia este de a valorifica documentele din colecțiile Bibliotecii Naționale, care reflectă activitatea unor personalități notorii născute în luna aprilie: Alexandru GROMOV, scriitor, jurnalist, publicist, scenarist, traducător (100 de ani de la naștere); Nicolae MATCAȘ, filolog, lingvist, poet, publicist, om politic (85 de ani de la naștere); Theodor CODREANU, critic și istoric literar, eminescolog, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei (80 de ani de la naștere), Val BUTNARU, publicist, dramaturg, romancier, om de televiziune (70 de ani de la naștere); Nicolae SCHIȚCO, editor, publicist, sociolog, bibliograf (70 de ani de la naștere); Iulius POPA, publicist, ziarist, eminescolog, bibliofil, colecționar (70 de ani de la naștere).

În expoziție se regăsesc atât operele scriitorilor cât și documente ce reflectă rolul activității profesionale a acestor personalități în anii renașterii naționale, studii și articole polemice despre contextul social-politic în care se dezvolta limba română în Republica Moldova, educarea tinerii generații, revenirea la grafia latină, statutul limbii române ca limbă de stat, îmbogățirea și cultivarea terminologiei și culturii vorbirii.

Documentele sunt structurate în 6 compartimente: Alexandru GROMOV – cronicarul, poetul și filosoful științei (100 de ani de la naștere); Nicolae MATCAȘ – publicist, poet, om politic, demnitar (85 de ani de la naștere); Thedor CODREANU – un om al căutărilor (80 de ani de la naștere); Val BUTNARU – dramaturg, publicist, jurnalist (70 de ani de la naștere); Nicolae SCHIȚCO – editor, publicist, sociolog, bibliograf (70 de ani de la naștere); Domeniile de excelare ale lui Iulius POPA (70 de ani de la naștere).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 aprilie – 15 mai 2025, spațiul expozițional, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78 A).

Expoziție - Eveniment

„Chișinăul interbelic în documente de epocă”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor din Moldova, organizează expoziția „Chișinăul interbelic în documente de epocă”, în contextul declarării Unirii Basarabiei cu România și revenirii Basarabiei în spațiul de cultură și civilizație românească în anul 1918, dar și a primei vizite a regelui Ferdinand I Întregitorul și a Reginei Maria la Chișinău în mai 1920.

Documentele expuse, ne permit să reproducem într-un „colaj istoric” informaţii dintre cele mai diverse, de la cele culturale și administrative până la acele informaţii care înregistrează starea socială a orașului Chișinău de după 27 martie 1918. Expoziția inserează cca 200 cărți, reviste, ziare, fotografii, cărți poștale din colecțiile Bibliotecii Naționale cât și ale Agenției Naționale a Arhivelor și este structurată în 12 compartimente care surprind activitățile edilitare din perioada respectivă, pun în valoare opera poeților și publiciștilor, învățământul orășenesc, realizările mass-mediei, evenimentele culturale, activitățile economice etc. Un compartiment aparte a expoziției este dedicat vizitelor Familiei Regale la Chișinău, eveniment ce a fost reflectat de cotidianele timpului, obiectivele fotografiilor și memoriile personalităților notorii. Un alt moment special din viața culturală a Chișinăului interbelic reflectat în expoziție este organizarea la Chișinău în anul 1925 a primei Expoziții internaționale din Basarabia. La deschiderea evenimentului a participat și familia regală în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

INVITAȚI: Igor CAȘU, dr., director al Agenției Naționale a Arhivelor; Nicolae ENCIU, dr. hab. în istorie, cercetător științific, Universitatea de Stat din Moldova; Alexandru Corduneanu, poet, publicist.;

MODERATOR: Elena PINTILEI, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova

Expoziția va fi disponibilă publicului în perioada 27 martie – 31 mai 2025.

Evenimentul de vernisare a expoziției va avea loc la 27 martie 2025, ora 10.00, spațiul expozițional, parter, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziție tematică

„Francofonia în Republica Moldova:

studii științifice din primele decenii ale secolului XXI”

În contextul Zilelor Francofoniei în Republica Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția „Francofonia în Republica Moldova: Studii științifice din primele decenii ale secolului XXI”, prin care sunt prezentate publicațiile cercetătorilor moldoveni în domeniul francofoniei din sec. XXI.

Francofonia în Republica Moldova are tradiții bogate, înrădăcinate în cultura națională. Studierea și răspândirea limbii franceze în Moldova a format mai multe generații de oameni de vază ai țării noastre. La cel mai înalt nivel, francofonia științifică este cea care se stabilește ca activitate dominantă și importantă care, imediat după 1991, se realizează prin susținerea tezelor de doctorat în domeniul limbilor romanice, în special al limbii franceze. Pe parcursul anilor au fost elaborate lucrări științifice despre limba franceză și scrise în franceză, cum ar fi monografii în domeniile filologiei, istoriei juridice, relațiilor internaționale, economiei mondiale și moldovenești, terminologiei, semioticii, etc. etc. La fel, au fost publicate manuale de limba franceză și materiale de curs pentru studiul și interpretarea textelor, despre istoria limbii franceze, civilizația franceză, traduceri, materiale didactice pentru lecțiile de limba franceză, dicționare, articole din diverse colecții științifice, anuare și reviste științifice.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 martie – 20 aprilie 2025, spațiu expozițional, blocul central, et. 2 (str. 31 August 1989, nr. 78 A ).