roenfr

ACADEMIA  DE VARĂ PENTRU BIBLIOTECARI.  EDIȚIA 2020.  

LECTURA ȘI UNIVERSUL TEHNOLOGIILOR DIGITALE

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, organizează Academia de Vară pentru Bibliotecari, ediția 2020: Lectura și universul tehnologiilor digitale, care este orientată spre comunicarea și dezvoltarea profesională, augmentarea interesului față de profesiune, dezvoltarea competențelor de incluziune digitală, crearea serviciilor online pentru comunitate, proiectarea și prestarea serviciilor de dezvoltare a competențelor digitale pentru utilizatori.

Academia de Vară pentru Bibliotecari, ediția 2020 va fi organizată online pe platforma ZOOM. Responsabilii vor selecta 15-20 de participanți în baza formularului de aplicare online, ținând cont de criteriile de selecție stabilite.

La lucrările sesiunilor, pot participa reprezentanții tuturor bibliotecilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, care corespund următoarelor criterii:  

  • dețin statutul de membru ABRM
  • bibliotecari cu vârsta până la 35 de ani
  • bibliotecari începători, cu o vechime de muncă până la 3 ani.

Link-ul de înregistrare la Academia de vară pentru Bibliotecari, ediția 2020 îl găsiți aici

Durata: 3 zile / 28-30 iulie 2020, a câte 4 ore academice fiecare zi, total – 12 ore academice.

AGENDA ACADEMIEI DE VARĂ PENTRU BIBLIOTECARI, EDIȚIA 2020 (pdf)

Salonul muzical

„ILIE VĂLUȚĂ – LA CEAS ANIVERSAR”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la o nouă ediție a Salonului muzical, cu genericul „Ilie Văluță – la ceas aniversar”, un concert de muzică live, organizat acasă la compozitorul, interpretul, maestru de sunet TV - Ilie Văuță, alături de Dinastia Văluță, în componența căreia sunt copiii și nepoții muzicianului. Evenimentul Salonului muzical va fi organizată folosind instrumente și mijloace tehnice on-line.

Urmăriți-ne în mediul on-line pe rețelele de socializare ale BNRM- Facebook, Instagram și Youtube (@BibliotecaNatională), pe 16 iulie 2020, ora 20:00.

Expoziție aniversară
“Republica Moldova în familia Consiliului Europei: Răsfoind pagini ale istoriei contemporane”
25 ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei

Biblioteca Națională a Republicii Moldova marchează cea de-a 25-a aniversare a aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei, organizând expoziția aniversară cu genericul “Republica Moldova în familia Consiliului Europei: Răsfoind pagini ale istoriei contemporane”.
Expoziția pune în valoare realizările și impactul activităților Consiliului Europei în Republica Moldova prin colecţiile Centrului Pro-European de Servicii şi Comunicare al Bibliotecii Naționale a Republcii Moldova. La expoziție sunt expuse lucrări ce ţin de istoricul şi curentele principale de activitate ale Consiliului Europei; publicații, rapoarte și expertize care vizează direct Republica Moldova; planul de acțiune privind susținerea reformelor democratice în RM, precum și programe comune și proiecte în cadrul Parteneriatului CoE - UE pentru Moldova; publicaţii ce reflectă activitatea şi experienţa acumulată de Consiliul Europei în consolidarea şi împărtăşirea valorilor comune europene: a drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept, etc.
Urmăriți-ne în mediul on-line pe rețele de socializare Facebook, Twitter și YouTube (@BibliotecaNatională), la 13 iulie 2020, începând cu ora 10.00. Vă invităm să răsfoim alături cu experții din domeniu, unele cărți cu tematică europeană și să aflăm mai multe despre realizările şi provocările parteneriatului CoE – RM.  
Secvențe video cu participarea: dnei Elena PINTILEI, director general al BNRM; dl. Gheorghe LEUCĂ, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe si Integrării Europene, dl. Andrei CHISTOL, Secretar de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării; dnei Lilia SNEGUREAC, Director al Biroului de informare al Consiliului Europei în perioada 1997-2010 și dnei Diana SCOBIOALĂ, Director al Institutului Naţional al Justiţiei.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 iulie – 13 august 2020, spațiul expozițional, etajului 2, bloc cental (cu respectarea măsurilor şi normelor de protecţie contra COVID-19), (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).
Mai multe detalii

Expoziție de albume

„AICI SE VINDECĂ SETEA DE MÂNTUIRE”

Mănăstirile din Republica Moldova ca destinație turistică

Biblioteca Națională a Republicii Moldova propune publicului interesat Expoziția de albume „AICI SE VINDECĂ SETEA DE MÂNTUIRE". Mănăstirile din Republica Moldova ca destinație turistică. Expoziția promovează și valorifică publicațiile din colecțiile Bibliotecii Naționale și cuprinde albume, hărți turistice care familiarizează cu traseul, locația și istoricul mănăstirilor basarabene.

Astăzi pe teritoriul Republicii Moldova funcţionează 55 de lăcaşuri sfinte creştin-ortodoxe: 22 mănăstiri şi 6 schituri pentru bărbaţi, 24 de mănăstiri şi 2 schituri de maici, o mănăstire de rit vechi.

Expoziția este deschisă pentru vizitatori începând cu 1 iulie – 31 octombrie 2020, spațiu expozițional, parter, bloc central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziția personală de pictură și grafică, Antonina GRIȘCIUC și Vitalie GRIȘCIUC

„PLOAIA DE PETALE”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați Expoziția personală de pictură și grafică a artiștilor plastici Antonina GRIȘCIUC și Vitalie GRIȘCIUC cu genericul “PLOAIA DE PETALE”. Expoziția include circa 30 de lucrări executate în diferite tehnici ale artei vizuale: ulei pe pînză, acuarelă, peniță, tuș, gravură pe hîrtie. În lucrările artiștilor sunt reprezentate motive de sat și a arhitecturii Chișinăului vechi.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 25 iunie 2020, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, bloc central, etaj II (str. 31 August 1989, nr.78 “A”).